Továbbra sem felelnek tetteikért bíróság előtt a magas szinten zajló korrupció és pénzmosás elkövetői

Hírek Kiemelt

Öt évvel Daphne Caruana Galizia meggyilkolását követően az Európai  Parlament áttekinti nyomozás eredményeit és a máltai jogállamiságot, szervezett bűnözést és korrupciót.

 

A Parlament a csütörtökön 564 szavazattal, tíz ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában elismeri a Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával kapcsolatban folyamatban lévő bírósági eljárásokban elért eredményeket és, hogy Málta jelenlegi miniszterelnöke nyilvánosan bocsánatot kért azokért az állami hiányosságokért, amelyek hozzájárulhattak az újságíró meggyilkolásához. Azonban a képviselők mély sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy a bírósági eljárás eddig csupán három, a gyilkosság végrehajtásához kapcsolódó ítélet meghozatalához vezetett. Hangsúlyozzák: mindenkit bíróság elé kell állítani, aki a gyilkosságban bármilyen szinten is részt vett, és az Europolt teljeskörűen és folyamatosan be kell vonni a gyilkosságokkal kapcsolatos nyomozásokba.

A képviselők aggasztónak találják, hogy egy évvel a vizsgálatról szóló jelentés közzététele után az ajánlások végrehajtása még mindig hiányos, annak ellenére, hogy a kormány számos reformjavaslattal állt elő. Megdöbbentőnek nevezik, hogy nem történt semmilyen előrelépés azokban a korrupcióval és pénzmosással kapcsolatos büntetőeljárásokban, amelyeket Caruana Galizia a  meggyilkolása idején vizsgált. A Parlament aggodalmát fejezi ki „a máltai bűnüldözés és igazságszolgáltatás intézményi kudarca” és többek között  azon, a közelmúltban napvilágra került információk miatt, amelyek szerint a magas rangú politikai tisztviselőkkel kapcsolatban álló személyekkel szemben rendre nem hajtják végre az európai elfogatóparancsokat.

A Parlament egy sor egyéb problémát is felvet, többek között:

  • a vizsgálati és bírósági eljárások hosszát és alacsony hatékonyságát;
  • a pénzmosással és korrupcióval kapcsolatos vádakat;
  • az Európai Ügyészséghez utalt esetek viszonylag alacsony számát és a máltai hatóságok együttműködésének állítólagos hiányát;
  • a korábbi miniszterelnök, a kabinetfőnöke és a korábbi idegenforgalmi miniszter büntetlenségét; és
  • a média szabadsága és sokszínűsége útjában álló akadályokat.

A képviselők üdvözlik, hogy bővítették az általában a bűncselekmények kivizsgálására és büntetőeljárás alá vonására rendelkezésre kapacitást, megreformálták a bírák kinevezési eljárását és a legfőbb ügyész szerepét, javaslatot terjesztettek be a média szabadságának növelésére (amelynek ugyanakkor összhangban kellene állnia az európai és a nemzetközi normákkal) és módosították a visszaélést bejelentő személyek védelméről szóló törvényt.

 

Fotó: Markus Spiske/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA