Továbbra is az RTL Klub a főműsoridős piacvezető csatorna

Hírek Kiemelt

Az év első hat hónapját vizsgálva az RTL Klub továbbra is piacvezető a 18-49-es korcsoportban a főműsoridő tekintetében. A fő kereskedelmi célcsoportban az esték 97 százalékában nyert az RTL Klub hírműsora.

Az év első hat hónapját vizsgálva az RTL Klub továbbra is piacvezető a 18-49-es korcsoportban a főműsoridő tekintetében. A csatorna főműsoridős összesített közönségaránya 13,8%, míg versenytársa 11,3%-ot ért el.

A portfóliók összehasonlításában is az RTL Magyarország végzett az első helyen főműsoridőben, a fő kereskedelmi célcsoportban. A 18-49-es korcsoport első féléves adatainak összesítéséből az látszik: az RTL Magyarország főműsoridős nézettsége 27,0% volt, míg a versenytárs itt 24,9%-ot ért el.

A 2019-es év első hat hónapjában havi és heti szinten is az RTL Híradót választották legtöbben a kereskedelmileg fontos 18-49 éves korosztályból az esti – 18 órakor kezdődő – hírműsorok közül. Ami a napi bontást illeti: az idei első félévben a 181 napból az RTL Híradó 175, míg a versenytárs hírműsora 6 napon nyert az esti híradójával (ez a megnyert esték számát százalékosan kifejezve 97% az RTL Klub javára). A teljes lakosságot vizsgálva is megkérdőjelezhetetlen az RTL Híradó előnye, hiszen a megnyert napok száma alapján 57 százalékkal vezeti az esti hírműsorok nézettségi versenyét (az RTL Híradó 103 napon, míg a konkurens 78 napon bizonyult nézettebbnek esti – 18 órakor kezdődő – híradójával).

A félév során kiemelkedően jól teljesített a Híradót követő Fókusz is: az infotainment magazin főműsoridőben futó adásai 17,8%-os közönségarányt értek a 18-49 éves lakosság körében, ami azt is jelentette, hogy a teljes lakosságból átlagosan 656 ezer néző választotta a hétköznap esténként élőben jelentkező műsort.

Az év első napján debütált az RTL Klub képernyőjén a Drága örökösök című saját gyártású napi sorozat. A fordulatokban gazdag, keserédes humorral tarkított széria négy hónapon át volt a nézők kedvence hétköznap esténként. A teljes sorozat (81 rész) főműsoridőben sugárzott adásainak átlagos közönségaránya a 18-49 éves korcsoporton 20,1% volt és minden epizód nyerte a saját sávját január 1-jétől április 26-áig, a befejező epizódig. A Drága örökösök legnézettebb adása a január elsején sugárzott nyitó epizód volt, amelyet 1 millió 185 ezer ember követett figyelemmel (4+ AMR).

A csatorna másik sikersorozata, A mi kis falunk a harmadik évadából 2019-ben 12 epizód volt látható az RTL Klubon. A sorozat összesített közönségaránya a 18-49-es korcsoportban 27,2% volt, a teljes lakosságot nézve pedig 22,5%. A mi kis falunk idei legnézettebb epizódja a március 23-i adás volt, a fő kereskedelmi célcsoportban 29,9%-ot ért el (451 ezer néző). Szintén ez az epizód volt a legnézettebb a teljes lakosság körében is, a maga 1 millió 80 ezer nézőjével (ez 25%-nak felelt meg közönségarányban).

Az RTLII-n futó Éjjel-nappal Budapest 18-49-es közönségaránya 5,7% volt, a saját gyártású szériát átlagosan 74 ezren követték figyelemmel, míg a teljes lakosságban 5,4%-os SHR mellett átlagosan 188 ezres nézőszámot ért el a műsor.

 

Forrás: Nielsen Közönségmérés, 2019. január 1. – június 30. közötti átlagos AMR (súlyozott nézőszám) és SHR% adatok, az időeltolásos nézést (TSV) is tartalmazva (kivéve az utolsó 7 napon)

SOCIAL MEDIA