Tombol az allergiaszezon

Hírek

Az allergiás betegségekben szenvedők száma évről évre növekszik, a kitolódó allergiaszezonok pedig egyre nagyobb bosszúságot okoznak az érintetteknek. Folyamatosan nő a porallergiások száma is, akiknek egész évben komoly fejfájást okoz az otthonokban akarva-akaratlanul megtelepedő házi por. A WHO (World Health Organization) szerint 2025-re a világ lakosainak 50 százaléka lesz allergiás, amely arány a fejlett országokban akár 60-70 százalékos is lehet. De mi okozza ezt a drasztikus növekedést, és ha már érintettek vagyunk, hogyan védekezhetünk az allergének ellen? Az LG Magyarország összegyűjtötte azokat a hasznos háztartási gépeket, amelyekkel hatékonyan vehetjük fel a harcot a kellemetlen tünetek ellen.

Tüsszögés, orrfolyás, viszkető szemek és könnyezés: sokunk számára ismerős az érzés, ami akár egész évben megkeserítheti az életünket. Az allergia az egész világon komoly problémát okoz: a betegség okozta rinitisz (orrnyálkahártya-gyulladás) jelenleg a világ lakosságának 10-30 százalékát érinti, csak az Egyesült Államokban 70 millió ember asztmás vagy allergiás, Magyarországon pedig mintegy kétmillió embert érint valamilyen légúti allergia.

Miért növekszik ilyen gyorsan az allergiások száma?

A közelmúltban végzett kutatások szerint a globális felmelegedésnek is köze lehet az egyre gyakoribb allergiás reakciókhoz. Az évszakok megváltozásával a telek melegebbek és nedvesebbek lettek, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a növényzet hosszabb ideig és nagyobb mennyiségben tudjon pollent termelni. Azonban nem csak a polleneknek való kitettség lehet felelős az allergiás reakciókért: a házipor-atka (pontosabban annak ürüléke) például egész évben kellemetlen tüneteket válthat ki. Az érintettek számának drasztikus növekedése mögött számos ok állhat : befolyásoló tényező lehet például az antibiotikumok immungyengítő hatása, a D-vitamin hiánya, a szinte minden iparágban mértéktelenül használt vegyi és adalékanyagok használata, de a legnagyobb kockázati tényezők egyikét továbbra is a kültéri és beltéri légszennyezettség jelenti. Az allergia előrejelzésére és gyógyítására jelenleg csak igen korlátozott lehetőségek vannak, miközben bizonyos allergiákban szenvedőknek még a legkényelmesebb beltéri környezet is elviselhetetlen lehet, ha por és egyéb allergén részecskék telítik a levegőt.

Allergének az otthonunkban

„Az allergiás betegségek kapcsán sokan csak a kültéri levegőszennyezettségről beszélnek, ez azonban nagy hiba. A figyelmünket sokkal inkább a beltéri levegő minőségére kellene fordítanunk, hiszen időnk nagy részét zárt helyiségekben töltjük” – mondta Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke. „Nem szabad az energiahatékonysági szempontokat előrébb sorolnunk a friss levegőnél: a rendszeres szellőztetés és az óránkénti megfelelő légcsere hiányát előbb utóbb megérezzük, a közérzetünkre például már rövidtávon is hatással lehet.” A szakértő elmondta, hogy arra a kérdésre, hogy pontosan hány légúti allergiás beteg van ma Magyarországon, nem adható biztos válasz, de az számuk valószínűleg mára jóval túllépte a 2 millió főt.

Bár otthonunkban a legfontosabb szabály a rendszeres szellőztetés, a beltéri levegő minőségét és az allergéneknek való kitettségünket akár a hétköznapi használatra tervezett háztartási eszközökkel is befolyásolhatjuk.

Porszívók

Az otthoni környezet tisztán tartására a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás egy jó minőségű porszívó beszerzése, azonban vannak olyan tényezők, melyekre allergiásként már a készülék kiválasztásakor érdemes odafigyelnünk. A takarítás végeztével, a tartály kiürítésekor például a már felszívott szennyeződések egy részét sokszor egyből vissza is juttatjuk a helyiség levegőjébe. A robotporszívók — például a hatékony és alapos takarítást biztosító LG HOM-BOT SQUARE — porgyűjtő tartályait viszont felülről emelhetjük ki, a tartály nyílása körül ráadásul sokkal kevesebb por rakódik le, mint a hagyományos porszívók kihúzható portartályai esetén, így kevesebb is kerül vissza abból a levegőbe.

A porszívózás hatékonysága azon is nagyban múlik, hogy milyen gyorsan mozgatjuk a szívófejet: ha kapkodva porszívózunk, a takarítás ellenére is rengeteg por maradhat a helyiségben. Egy robotporszívó azonban előre optimalizált sebességgel közlekedik, így kiküszöböli a felhasználói hibákat a padló takarításakor. A legnagyobb tévhit a porszívókkal kapcsolatban viszont mégis az, hogy a minél nagyobb teljesítményt kell keresnünk az áruházak polcain. Mivel a beszívott levegőt a gépnek valahol ki is kell fújnia, ráadásul ugyanolyan sebességgel, mint ahogy beszívta, a nagy teljesítményű porszívók sokszor felkavarják maguk körül a port. Ha porszívóról van tehát szó, allergiásként érdemes egy kisebb teljesítményű gépet választanunk.

Ruhatisztítás

Ha száműzni szeretnénk az allergéneket a lakásból, először a ruhaneműk és egyéb textíliák hatékony tisztítására érdemes koncentrálnunk. A vegyszermentes tisztítás és a kellemetlen szagok megszüntetése mellett az allergénekkel szemben is gyors segítséget nyújt egy gőzölős mosógép – ezt a funkciót a „Steam” vagy „TrueSteam™” megnevezés jelöli a készülékeken. Az LG gőzmosógépei eltávolítják a textíliákra rakódott allergének 99,9 százalékát, például az allergiát vagy légzőszervi panaszokat okozó poratkákat. Az Allergy Care (Allergiavédelem) program víz és hő segítségével teremt erőteljesen fertőtlenítő hatású gőzt, amely gyengéden mégis hatékonyan fertőtleníti a ruhát. Ezt a hatékonyságot például az allergiamegelőzést és -kezelést támogató British Allergy Foundation is hitelesítette.

„Gőzmosógépeinket és mosó-szárítógépeinket egyre többen keresik kifejezetten az allergének ellen kifejlesztett megoldások miatt” – mondta Budai Nikoletta, az LG háztartási elektronikai üzletágának termékspecialistája. „Tapasztalataink szerint a gőz a leghatékonyabb módszer a ruhák és textíliák tisztítására.”

SOCIAL MEDIA