Több ezer diák közül kerültek ki az ország legjobb pénzügyesei

Hírek

Pénzügyi tudásban verhetetlenek: az egész országból indultak általános iskolások a legjobb pénzügyes címért a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn

Országszerte 288 településről mintegy 8113 diák nevezett idén a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre. A teljes tanéven átívelő, többfordulós verseny most ért csúcspontjára, a budapesti fináléhoz. 143 továbbjutó diák csapatmunkában mutathatta meg, milyen felelős és kreatív pénzügyi döntéseket tud hozni – legyen szó lakáshitelről, online vásárlásról vagy egy fiktív kempingezés pénzügyi megtervezéséről. Nógrádsáp, Aggtelek, Miskolc és Pécs diákjai bizonyultak a legrátermettebb pénzügyeseknek.

Idén immár nyolcadik éve rendezte meg a K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, és a nevezőszámok évről évre rekordot döntöttek. A 2017/2018-as tanévben több csapat visszatérőként indult a versenyen, de sok új nevező is megmérkőzött a pénzügyi feladványok sorozatában. Legtöbben Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, illetve Budapestről neveztek a vetélkedőre.

„A K&H hosszútávon gondolkodik a magyarországi pénzügyi képzésről, elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság mellett, így fontos feladatunknak tekintjük, hogy a pénzügyi témákban magabiztosan mozgó generációk nőjenek fel. A K&H programjával szeretnénk közelebb hozni a felnövekvő generációhoz a pénz világát, hiszen felnőttként elkerülhetetlenül döntéseket kell majd hozniuk a saját bevételükről, diákhitelükről, biztosításaikról. A pénzügyi fogalmak puszta ismerete még nem elég. A versenyzőknek tudniuk kellett azokat kontextusba helyezni és adott kondíciók mérlegelésével pénzösszegekről dönteni. Így például a pénzhalászat játékban szerzett büdzséből a csapatoknak egy kempingezős nyaralást kellett kitalálniuk a lehető legelőnyösebb pénzügyi tervet elkészítve” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Pénzügyi bingó, tableten megoldható kvíz, kódfejtés. Csak néhány feladat, amelyekben a döntős diákok bizonyították pénzügyekben való jártasságukat a K&H vetélkedőjén. Hogy megmutassák, kívülről tudják a pénzügyi alapfogalmakat többek között a diákoknak pénzügyi helyzetet ábrázoló puzzle alapján történetet kellett írniuk.

„Egy kis faluból, Nógrádsápról jöttünk, ezzel az osztállyal idén kezdtük el a versenyzést. Mivel fontosnak tartom azt, hogy a gyerekek a pénzügyekről is szerezzenek tudást az iskolában, nekem már több osztályom indult a pénzügyi vetélkedőn, de sosem jutottunk el eddig. Ezért nem tudtuk, hogy mi vár ránk, mivel készüljünk, de igyekeztünk visszanézni az előző évek feladatait, sokat gyakoroltuk a villámválaszokat és a szerepjátékokat is. Nagy segítség volt, hogy éppen a múlt héten jártunk a közeli K&H bankfiókban, Vácon, ahol megmutatták a gyerekeknek, hogy hogyan működik egy bank, vizsgálhattak bankjegyeket és szerintem sok helyes választ ennek a látogatásnak is köszönhetünk. Nagyon büszke vagyok a Minibankárokra” – mesélte Filepné Tőzsér Gertrúd, a Nógrádsápi Fekete István Általános Iskola Minibankárok nevű csapatának felkészítő tanára.

A legtöbben Budapestről, Bács-Kiskun, Békés és Zala megyéből jutottak tovább. A döntőre 27 különböző településről, 30 iskolából érkeztek a döntős csapatok, akik közül győztesként kerültek ki:

Nógrádsáp – Minibankárok, Nógrádsápi Fekete István Általános Iskola – 1-2. korosztályban

Aggtelek – Kamatozó bankjegyek, Aggteleki Általános Iskola – 3-4. korosztályban

Miskolc – Trollok, Fazekas Utcai Általános Iskola és AMI – 5-6. korosztályban

Pécs – Make Happy Bank, Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és AMI – 7-8. korosztályban

SOCIAL MEDIA