Tíz alapszabály, ha kipróbáljuk a faszenes grillezést

Tejszínhub

Szepesi Gábor, a The Club Avalon corporate chefje adott néhány tippet azok számára, akik rászánják magukat a faszenes grillezésre, mely a legbiztosabb garancia arra, hogy egy baráti vagy családi összejövetelt követően ne csak a jó hangulatra, hanem az elkészült étel minőségére is szívesen emlékezzenek vissza a szerencsés résztvevők.

 

 1. Tisztaság: Figyeljünk arra, hogy mindig tiszta grill rácsra tegyük fel a húsokat vagy zöldségeket. Vagy begyújtás előtt súroljuk le (lehetőleg vegyszermentes tisztítószerekkel), vagy nagyon magas hőfokon égessük le a rácson lévő szennyeződéseket.
 2. Begyújtás: Ha tele van a grillünk az előző sütögetés után visszamaradt hamuval, mindenképpen takarítsuk ki, elsősorban a megfelelő légáramlat miatt. Ezután töltsük fel a grillünket faszénnel és ha elég hely van benne, akkor legalább két hőzónát alakítsunk ki. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a grillünk egyik felébe több faszenet halmozunk fel, mint a másikba: erre azért van szükség, hogy a sütésünket segítse. A begyújtást semmi esetre sem vegyszerekkel végezzük. Használjunk elektromos grill gyújtót, esetleg egy sima hőlégfúvó is megteszi, vagy grillbegyújtó kémény. Így az égett vegyszerek íze nem lesz érezhető a húsokon és zöldségeken.
 3. A megfelelő hőmérséklet: A hőzónák kialakítása nagyban megkönnyíti a munkánkat. Begyújtás után semmi másra nincs szükség, csak türelemre: hagyni kell leégni a faszenünket. Ha ez megtörtént, indulhat a grillezés: az erősebb hőzónába rakjuk fel a húsainkat. Miután egy szép sült kérget kaptunk, átrakjuk a húst a csendesebb részre, ahol a be tudjuk fejezni a sütést. Így nem égnek meg a hússzeletek, viszont megfelelően át tudnak sülni és ezzel együtt már a pihentetés is megtörténik.
 4. Alapanyagok: Nagyon fontos az alapanyagok megfelelő kiválasztása, grillezéshez csakis friss és jó minőségű alapanyagokat használjunk.
 5. Pácolás/nem pácolás: Vannak, akik azt vallják, hogy már napokkal a grillezés előtt be kell pácolni a húsokat, mások szerint ez tilos. Ebben a kérdésben én az arany középutat választom: vannak olyan húsok, melyeknek jót tesz a pácolás (sertéstarja, csirkeszárny stb.), és vannak olyanok, melyeket én nem pácolok soha (steak). Egy alapszabály biztosan van, a steak húsokat soha ne kenjük be mustárral!
 6. Pihentetés: Minden húst érdemes pihentetni sütés után, hiszen sütés közben a húsok rostjai befeszülnek, ezért érezhetjük azt tapintásra is, hogy kemények. Ha van lehetőségünk, alakítsunk ki a grillünkön egy olyan zónát, ahol nincs parázs a rácsunk alatt, és húzzuk oda a pihentetni kívánt húsokat. Ha erre nincsen lehetőség, akkor egy tányérra pakoljuk fel az elkészült ételeinket és egy alufóliát húzzunk rájuk. A pihentetés után a húsok rostjai ellazulnak, ezt tapintásra is érezni fogjuk. Ha úgy ítéljük meg, hogy elkészültünk, akkor még érdemes egyszer a legnagyobb hőzónára visszahelyezni a húsokat egy úgynevezett második „kérgezésre”. Ez oldalanként nagyon magas hőfokon 5-5 másodpercet jelent csupán.
 7. Köretek: Érdemes arra figyelni, hogy mire a húsok elkészülnek, a köretek is készek legyenek a fogyasztásra. Ha egy hideg salátát/majonézes salátát szeretnénk a húsok mellé, akkor azt jó előre készítsük el, ha pedig a köretet is a grillen szeretnénk megsütni, akkor időzítsük úgy, hogy lehetőleg egyszerre készüljenek el a húsokkal.
 8. Tálalás: Fontos, hogy ne csak feldobáljuk a tányérra az elkészült ételeket, mindig próbáljuk meg esztétikusan tálalni azokat. Ne feledjük, hogy mindig a szemünkkel „indítjuk” az evést, a látvány ugyanolyan fontos, mint maga az íz.
 9. Evés: Ha mindennel elkészültünk, lazuljunk el, élvezzük az elkészült ételeket és a jó társaságot
 10. Takarítás: Érdemes másnap, mikor már kihűlt a grillünk egy alap takarítást elvégezni rajta, így a következő alkalommal nincs szükség hosszadalmas felkészülésre.

 

Szepesi Gábor corporate chef házi The Club Avalon BBQ szósza

Hozzávalók:    

 • 1 l paradicsomlé
 • 1 üveg (150 ml) worchester szósz
 • 0,8 l almalé
 • 0,6 l almaecet
 • 0,1 l csípős szósz
 • 0,1 l szója szósz
 • 0,5 l barna sör
 • 0,2 kg barnacukor
 • 0,2 kg paradicsom püré
 • 0,1 kg bbq fűszerkeverék
 • 1 ek fűszerpaprika

Elkészítés:

Minden alapanyagot egy megfelelő méretű fazékba mérünk, kissé hígabb ketchup állagúra főzzük. Ha szükséges utánaízesítünk. A szósznak egyszerre kell egy kicsit túl édesnek és túl savanyúnak is lenni.

 

SOCIAL MEDIA