Roberta Metsola az Európai Parlament új elnöke

Hírek

A képviselők kedden Roberta Metsolát (EPP, Málta) választották az Európai Parlament elnökének. Az első szavazási körben 458 szavazattal megválasztott képviselő 2024-ig tölti be tisztségét.

 

Roberta Metsola az első szavazási körben 458 szavazattal megszerezte a leadott 690 titkos távszavazat abszolút többségét, ezzel megnyerte a választást. Kosma Złotowski (ECR, Lengyelország) az ülésnap kezdetén visszavonta jelöltségét, így a jelöltek száma háromra csökkent.

A máltai néppárti képviselő két és fél évig tölti be a Parlament elnöki tisztségét addig, amíg a 2024-es európai választások után fel nem áll az új Parlament.

A szavazás eredménye

1. Roberta Metsola (EPP, Málta): 458

2. Alice Bah Kuhnke (Zöldek/EFA, Svédország): 101

3. Sira Rego (Baloldal, Spanyolország): 57

Összes leadott szavazat: 690

Üres vagy érvénytelen szavazat: 74

A megválasztáshoz szükséges abszolút többség: 309

Roberta Metsoláról

Roberta Mesola 1979-ben született Máltán. 2013 óta az Európai Parlament képviselője, most pedig a valaha megválasztott legfiatalabb elnöke lett. 2020 novemberétől töltötte be az első alelnöki posztot, majd David Sassoli elnök január 11-i halálát követően a Parlament megbízott elnöke volt. Az Európai Parlament történetének harmadik elnöknője lesz, Simone Veil (1979-1982) és Nicole Fontaine (1999-2002) után.

Metsola megválasztása utáni beszédében elmondta: „Elnökként elsőként David Sassoli örökségére szeretnék gondolni: harcos volt, Európáért és értünk, ezért a Parlamentért küzdött […]. Azzal tisztelgek emléke előtt, hogy elnökként mindig kiállok Európáért, a demokrácia, a méltóság, az igazság, a szolidaritás, az egyenlőség, a jogállamiság és az alapvető jogok jelentette közös értékeinkért.

Szeretném, ha visszatérne az emberek hite és lelkesedése az európai projekt iránt […]. Kedves európaiak, a következő években Európa szerte többen ettől az intézménytől várják majd az iránymutatást, míg mások ehelyett a demokratikus értékeink és európai alapelveink határait próbálgatják majd. Fel kell vennünk a harcot az unióellenes szólamokkal, amelyek annyira könnyedén terjednek. A félretájékoztatás és a hamis információk terjesztése felerősödött a járvány idején, és számára mindig termékeny talaj a könnyen kiaknázható cinizmus és a nacionalizmus, az önkény, a protekcionizmus és a bezárkózás kínálta olcsó megoldások” – mondta Metsola.

Metsola elnök hangsúlyozta: „Európa azonban pont ennek ellentétéről szól. Arról, hogy kiálljunk egymásért, hogy közel hozzunk egymáshoz az embereket. Hogy megvédjük az alapító apák és anyák elveit, amelyek a háború romjaiból és a Holocausttól a békéig, a reményig, és a jólétig vezettek minket. 22 évvel ezelőtt Nicole Fontaine-t választották meg, 20 évvel Simone Veil elnöksége után. Nem kell ahhoz még 20 évet várnunk, hogy egy másik nő is itt állhasson” – jelentette ki Metsola elnök.

Az elnök teljes felszólalása itt tekinthető meg.

 

SOCIAL MEDIA