Rekordszámú résztvevője volt a 13. Budapest Central European Fashion Weeknek

Hírek Kiemelt

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 13. alkalommal rendezte meg a Budapest Central European Fashion Week-et (BCEFW) január 22. és 28 között. A régió meghatározó divateseményén 29 divatmárka – köztük 10 régiós tervező – mutatta be legújabb kollekcióját. Az érdeklődés minden eddiginél nagyobb volt, a hétvégi divatbemutatók közel 3.000 látogatót vonzottak a Szépművészeti Múzeum helyszínére. Közel 1000 fő látogatta meg a Fashion Hub Z generációt célzó ingyenes programjait, amelyekre már az előregisztráció alatt többszörös túljelentkezés mutatkozott. A BCEFW történetében az egyik legnagyobb számban, összesen 25 side event gazdagította a divathét programját, amelyek hétfőtől vasárnapig várták a divat iránt érdeklődőket városszerte.

Január 22. és 28. között kiállítások, kerekasztal-beszélgetések, open showroomok, különleges vásárlási lehetőségek, zenei programok és divatbemutatók várták a divatra nyitott látogatókat Budapesten. A side eventekkel kezdődő divathét központi eseményén 29 márka mutatta be legújabb kollekcióját, köztük lengyel, szlovák, szerb, osztrák és ukrán tervezők. A környező országok tervezőinek részvétele az eseményen összhangban van azzal a célkitűzéssel, hogy Budapest hosszú távon a divatipar régiós központja legyen. Három elismert hazai márka self-organised programmal csatlakozott a rendezvényhez. A teljes mértékben a márkák által szervezett, külső helyszínen megvalósított események minden egyes részlete tökéletes összhangban állt a márkák egyedi karakterével és stílusával.

„Volt alkalmam az eseményre érkező szakemberekkel, hazai és nemzetközi újságírókkal, buyerekkel beszélgetni a BCEFW alatt. Mindannyian kiemelték a rendezvény szakmaiságát, figyelemre méltónak találták a tervezők kollekcióit, a nemzetközi piacra is alkalmasnak, kivétel nélkül már most a régió legszínvonalasabb divateseményeként tartják számon a BCEFW-t. Fontos visszajelzés számunkra, hogy sok vendég viselt hazai márkát az eseményeinken, amely mutatja, hogy egyre szélesebb kör érdeklődik a magyar tervezők iránt. Köztük a fiatal generáció tagjai is, akiket ismét sikerült megszólítanunk. Már az előregisztráció során túljelentkezés volt a Fashion Hubra, és közel 1000 fő látogatta meg a hétvégi programokat a helyszínen. Szezonról szezonra olyan mérvadó esemény valósul meg a BCEFW-vel, amely egész Budapestet lefedve, az országimázs szempontjából meghatározó helyszínekkel, ezúttal a Szépművészeti Múzeum, a Hősök tere és az Andrássy út környékével, az ország turisztikai vonzerejéhez is hozzájárul.” – emelte ki a BCEFW régiós szerepét Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

A nemzetközi szakemberek ezúttal is hospitality tour keretében ismerkedhettek meg Budapest kulturális kínálatával. A szakmai közönség tagjaként a milánói Spazio 38 showroom és a lengyel Modivo képviselői, a svájci Hay Hay concept store buyere, az athéni Passion Alley butik tulajdonosa, valamint a White Milano trade show alapítói is megtekintették a divatbemutatókat és kíváncsiak voltak a magyar márkákra. A cseh és a lengyel Vogue, a szerb ELLE, az amerikai 10Magazine és a nemzetközi The Impression divatszerkesztői érkeztek a BCEFW miatt Budapestre. A divat világában járatosok Nina Suess influencert, valamint Patrick Domingo divat- és lifestyle fotóst is észrevehették a közönség soraiban.

Az AW2425-ös szezonban ismét kiemelt figyelmet fordítottak az új tehetségekre, valamint a fiatal közönség megszólítására. A pályájuk elején járó, feltörekvő tervezők teltházas New Generation kollektív divatbemutatók keretében mutatkoztak be a Szépművészeti Múzeumban. A Z generációs közönségnek a Fashion Hub kínált izgalmas programokat a Hungarian Art & Business épületében, amelyekre már az előzetes regisztráció alatt is többszörös túljelentkezés érkezett. Sokan kíváncsiak voltak a divat világában elérhető karrierlehetőségekre, népszerűek voltak a témához kapcsolódó beszélgetések. A workshopok résztvevői izgalmas saját alkotásokkal távozhattak és elmélyedhettek a fenntarthatóság, valamint a technológia kérdésköreiben.

A BCEFW programjaira nem csak a helyszínen mutatkozott nagy érdeklődés. Közel húszezren nézték magas minőségben a Facebookon a divatbemutatók élő közvetítéseit, a legnépszerűbb TikTok videó megtekintése pedig a rendezvényt követő napon 150.000 fölött járt.

SOCIAL MEDIA