Rekordprofit az Erste Banknál

Hírek

Az Erste-csoport tavalyi profitja 4 százalékkal rekordszintre, 1,31 milliárd euróra emelkedett, részben a kelet-európai kamatok emelkedésére, valamint a jutalékok és a hitelkihelyezés tartós növekedésére.

A Reuters által megkérdezett szakértők némileg kisebb, 1,29 milliárd euró profitra számítottak. A tavalyi eredmény alapján az Erste menedzsmentje azt javasolta, hogy az osztalékot 20 százalékkal, 1,20 euróra emeljék.

A hitelállomány bővülése ellenére a nettó kamatbevétel 0,5 százalékkal, 4353,2 millió euróra esett, főként az államkötvényeken keletkezett alacsonyabb kamatbevételek és az alacsonyabb unwinding (értékvesztett hiteleken képződött kamateredmény) miatt.

A nettó díj- és jutalékbevétel 3,8 százalékkal, 1851,6 millió euróra nőtt. Az értékpapír kereskedésből, a vagyonkezelési és a kereskedési tevékenységből származó bevétel jelentős mértékben emelkedett, ugyanakkor a hitelezési tevékenységből származó bevétel mérséklődött. A kereskedési tevékenység nettó eredménye 21,5 százalékos visszaeséssel 222,8 millió euró lett. A működési bevétel 0,3 százalékkal csökkent, 6669 millió euró lett. Az Erste működési eredménye 5,7 százalékkal, 2510,8 millió euróra mérséklődött, a költség/bevétel arány 60,2 százalékról 62,4 százalékra emelkedett.

Az Erste-csoport, amely Ausztria mellett hat közép- és kelet-európai országban van jelen, 10 százalékot meghaladó ROTE (tényleges saját tőkére vetített megtérülési ráta) elérését tűzte ki célul az idei évre a tavalyi 11,5 százalék után. A bank az alappiacain – Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Ausztriában – 3-5 százalékos gazdasági bővülést vár. Az Erste azzal számol, hogy a többi gazdasági paraméter is hasonlóan erős marad az év folyamán. Az egyes országok munkanélküliségi rátája történelmi mélységekben maradhat, Csehország és Magyarország mutatói már így is az Európai Unió legalacsonyabb munkanélküliségi rátái közé tartoznak. A bank előrejelzése szerint az infláció növekedésnek indul, de még így is visszafogott marad, a stabil versenyképességi pozíciók nyomán ismét többlet jelentkezik a folyó fizetési mérlegekben. A költségvetési egyenleg és az államadósság szintje szintén stabil marad. A gazdasági növekedést továbbra is a belföldi kereslet hajtja valamennyi országban, míg az export hozzájárulása a gazdaság bővüléséhez az Erste várakozásai szerint semleges lesz.

Nagyot ment a magyar leánycég

A csoport stabil eredményeihez az Erste Bank Hungary nyereségének gyors ütemű bővülése is hozzájárult. A magyar pénzintézet új rekordot állított fel, adózás előtti eredménye – a nemzetközi könyvviteli szabványok (IFRS) szerint készített, konszolidált kimutatás alapján – több mint 27 százalékkal nőtt és meghaladta a 60 milliárd forintot. A profit bővüléséből több mint 10 milliárd forintot magyaráznak egyszeri tételek, a portfolió minőségének javulásával jelentős volt a céltartalék-felszabadítás, miközben a sikeres Citibank akvizíció nyomán növekedett a működési eredmény és jelentősen csökkent – 60 százalék alá mérséklődött – a korrigált költség-bevétel arány.

Az év utolsó negyedében kiugróan növekedett a lakáshitelek értékesítése: az újonnan megkötött jelzáloghitel-szerződések értéke 26 százalékkal haladta meg a harmadik negyedévit. A jelzáloghitelek folyósítása az év egészét tekintve mintegy a harmadával volt nagyobb a 2016-os értéknél, míg a fogyasztási típusú kölcsönök esetében 44 százalékkal nőtt az értékesítés a megelőző évihez képest.

A vállalati üzletág kiugró növekedését az új kihelyezések robosztus bővülése magyarázza: a folyósított nagyvállalati hitelek értéke csaknem a duplája volt az előző évinek, a kis- és középvállalati szegmensben az új kihelyezések volumene több mint a harmadával emelkedett. A teljesítő vállalati hitelek állománya az év egészében 30 százalékkal nőtt.

Az Erste Bank Hungary betétállománya 9 százalékkal növekedett tavaly. A Citibank átvételének sikerét mutatja, hogy az integrációt követően minimális, az előzetesen legjobbnak gondolt verziónál is kisebb mértékű volt az elvándorlás. A magyar csoport által kezelt vagyon részben ennek eredményeként is 32 százalékkal növekedett az elmúlt évben. A még külön jogi egységként működő Erste Befektetési Zrt.-nél 20 százalék feletti bevételnövekedést és a nyereség több mint 60 százalékos bővülését könyvelték el.

SOCIAL MEDIA