Parti András olimpikon PREGA Nagykövet lett

Hírek Kiemelt

2020-ban, az olimpia évében a PREGA társadalmi nagykövetének egy háromszoros olimpikont, aktív sportolót kért fel a konferencia, a negyedik olimpiájára készülő – összhangban az egészséges, sportos életmódhoz szorosan kapcsolódó tudatos táplálkozással – Parti András hegyikerépárost.

 

A PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia mottója: adatalapú döntések – fenntartható gazdálkodás. Ez a téma az elmúlt hónapok időjárási “rekordjai”alapján egyre időszerűbb, hiszen a digitalizáció eszközeivel kisebb környezetterheléssel növelhető a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

Parti András hegyikerékpáros háromszoros olimpikon és huszonegyszeres magyar bajnok a napokban ért haza spanyolországi edzőtáborából, ahol az idei év legnagyobb eseményére, a tokiói olimpiára készült.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a PREGA Konferencia nagykövete lehetek, hiszen a profi sporthoz hozzá tartozik az egészséges életmód. Ennek fényében én sok friss hazai zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok, amelyek mindig jobb ízűek, több bennük a vitamin és a rost. Ezt most egyszerű tapasztalatból is mondom, csak kóstolják meg az itteni paradicsomokat” – mondta a sportoló a PREGA sajtótájkozatóján, amit stílusosan a szervezők a Veresi Paradicsom csomagoló részlegén és üvegházában tartottak.

Idén minden eddiginél több, 150 szakmai előadás várja a látogatókat. A szekciókban megjelennek a szántóföldi és kertészeti, valamint állattenyésztési ágazatok, az élelmiszeripar, a Digitális Agrár Stratégia és a tudományos előadásokat felvonultató PREGA Science. Újdonság az Agrár IoT és az “Indoor Farming” is – ami akár a városokban is lehetővé teszi a növénytermesztést. 2020-ban elsőként PREGA Next Generation pályázatot is hirdettek a szervezők a Corteva AgriScience támogatásával. Ennek keretében 18 felsőoktatási hallgató vesz rész a két napos eseményen.

A hazai lakosságot is egyre jobban foglalkoztatja a környezettudatos technológiával előállított egészséges élelmiszer. Ennek ellenére keveset tudunk arról, hogyan, milyen körülmények között termelik meg ezeket a gazdálkodók.

„Szerintem rendkívül érdekes az is, hogy a gazdálkodásban milyen új innovációkkal dolgoznak. Például az önvezető traktorok, drónok, számítógép-vezérelt technológiák mind-mind ott vannak és segítenek a napi termelésben, de a gazdáknak ettől függetlenül még is meg kell küzdeniük az időjárási viszontagságokkal, csakúgy mint nekem az edzéseken és versenyeken. Hiába vannak a legfejlettebb sporteszközök, a felkészítést segítő szinte űrtechnológiák, az emberi tényező, a tudás, a tapasztalat mindenhol a legfontosabb marad. A mountainbike-ozás némileg hasonlít a gazdálkodásra, mi is a természetben „dolgozunk” és a sporteszközök fejlődésével, fejlesztésével igyekszünk a korábbi teljesítményünket túllépni” – zárta Parti András olimpikon sportolónk, aki előtt még ott egy kvótaszerző világbajnokság kihívása áll.

A szekciószervezők – a kapcsolódó területek elismert szakemberei – a legapróbb részletekig, hónapokon át egyeztetik az előadásokat. Ez a konferencia nem a termékbemutatókról szól, célunk, hogy szigorúan szakmai előadások, hasznos gyakorlati tapasztalatok hangozzanak el – emelte ki Bolyki Bence, a PREGA Konferencia főszervezője.

A PREGA 2015-ös indulása óta az Agroinform.hu mezőgazdasági portál szervező partnerként működik együtt a Nemzet Agrárgazdasági Kamarával. Közös törekvésük, hogy a hazai, fejlesztésre nyitott agrárvállalatok képviselőinek teret adjanak a személyes tapasztalatcserére, és lehetőséget biztosítsanak a legfrissebb digitális megoldások megismerésére.

A PREGA Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás február 18-19-én várja az érdeklődőket a budapesti Aquaworld Resort Konferenciaközpontban.

SOCIAL MEDIA