Pálinkakiválóságokat díjaztak

Hírek

Minőségi felméréssel, új védjeggyel és megújult logóval-szlogennel erősítené a kereskedelmi főzdék pálinkáit az agrártárca és a Hungarikum Bizottság.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Hungarikum Bizottság indította el a Pálinka Országkóstolót, annak érdekében, hogy összeállítsák a hazai kereskedelmi főzdék térképét és átfogó képet kaphassanak a termékek minőségéről is. A munka eredményeként kiosztották a 2014. évi Pálinkakiválóság díjakat, és – a fehér, majd a vörös- és rozéborokról szóló hasonló kiadvány nyomdokain – összeállították a Pálinkakiválóságok Könyvét is. A kötet a hazai fogyasztók orientálása mellett a tervek szerint külföldön, a külképviseleteken keresztül is elérhető lesz, annak érdekében, hogy tovább építse a magyar pálinkát, mint márkanevet. Egyúttal bemutatták a magyar pálinka új, hivatalos logóját és szlogenjét: a pasztellszínű gyümölcsökből kirakott pálinkáspohár mellett a „Pálinka – Gyümölcsök legjava”, illetve angol változatban a „Hungarian Pálinka – The Essence of Fruits” szlogen szerepel. A vizuális anyagok a Minisztérium honlapjáról letölthetőek lesznek.

Az új arculat

A megmérettetés kizárólag kereskedelmi főzdék olyan termékei számára volt nyitott, amelyek legalább 500 palackos mennyiségben forgalomba kerültek, és palackáruk meghaladja a 2000 forintot. A főzdéktől független zsűri csillagos rendszerben értékelt: a bor- és pálinkaversenyek elismeréseivel összevetve a háromcsillagos ezüst-, a négycsillagos arany-, az ötcsillagos értékelés nagyarany vagy champion éremnek feleltethető meg. Utóbbi kategória a könyv szerint az „életben egyszer kötelező”, vagy a „meg sem érdemeljük” kategória.

50 pálinkaház 80 párlata kapott díjat, 43 háromcsillagos, 22 négycsillagos és 18 ötcsillagos tétel született. Valamennyi minősített párlat viselheti a 2014-es év Pálinka Kiválósága címet, és az ezt tanúsító matricát is. (A leadképen az egyik ötcsillagos tétel a hazai minősítéssel és egy nemzetközi verseny díjával látható.)

A tavaszi Budapesti Pálinkafesztiválon május 22-25. között számos díjnyertes tétel is megkóstolható lesz.

Ötcsillagos tételek 2014-ben:

  • 1Csepp Pálinka – Prémium Piros veltelini szőlőpálinka
  • Árpád és Vadász Pálinkák – Lepotica szilvapálinka
  • Bolhyos Pálinkafőzde – Ágyas kajszibarack pálinka
  • Brill Pálinkaház – Málnapálinka
  • Buti Pálinkafőzde és Pálinkaház – Galagonyapálinka
  • Cruxx Gemina Gyümölcsház – Szilvapálinka
  • Cruxx Gemina Gyümölcsház – Erdei gyümölcspálinka
  • Etesi Pálinkafőzde – Öregetesi palóc pálinka – feketeszeder pálinka
  • Magyarbólyi Pálinkafőzde – Villányi Cabernet Sauvignon törkölypálinka
  • Magyarbólyi Pálinkafőzde – Villányi ágyas muskotálypálinka
  • Márton Pálinkafőzde – Márton és Lányai Vilmoskörte pálinka
  • Naményi Pálinkafőzde – Fürtös meggypálinka
  • Nobilis Pálinkafőzde – Ágyas meggypálinka
  • Palotás Pálinkaház – Ottonel muskotály szőlőpálinka
  • Prekop Pálinkamanufaktúra – Bio erdei som pálinka
  • Schiszler Pálinka – Irsai Olivér szőlőpálinka
  • Schiszler Pálinka – Madárberkenye pálinka
  • Zimek Pálinkamanufaktúra – Kései meggy-szőlő pálinka

 

SOCIAL MEDIA