ORFK-OBB: „Látni és látszani 2020” kampány októbertől december elejéig

Hírek Kiemelt

Az ORFK-OBB idén október 19. és december 6. között rendezi meg „Látni és látszani 2020” kampányát, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. Ebben az időszakban a járművezetők felelőssége járművük felkészítése a megváltozott út- és fényviszonyokra. Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű, melynek keretében fontos a futómű, az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, a gumiabroncs szezonális cseréje, a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő használata.

 

A kampány során arra ösztönzik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel, vagyis vizsgáltassák át az autójuk világító- és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsait, valamint ellenőriztessék látásukat – mindezt térítésmentesen. A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a kampányhoz csatlakozott szervizek igazoló lapot adnak át, mely bizonyítja, hogy autójuk megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. A csatlakozott optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazolást lapot kapnak a részt vevők.

Javasoljuk, hogy az igazoló lapo(ka)t mindenki tartsa magánál, s azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek mutassa be. Ez ugyan szabályszegés elkövetése esetén a jogkövetkezmények alól nem mentesíthet, de szankció alkalmazása esetén kedvező hatósági mérlegelés alapja lehet” – mondta el Berzai Zsolt r. alezredes, ORFK Rendészeti Főigazgatóság, Közlekedésrendészeti Főosztály, Balesetmegelőzési Osztályának vezetője. A rendőrség ebben az időszakban a forgalomban résztvevő, valamint az álló járművek kivilágítására – az év egyéb időszakaihoz képest – kiemelt figyelmet fordít, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is fokozottan előtérbe kerül.

Az akció idén is fokozottan épít a társadalmi felelősségvállalásra. A közlekedésbiztonság társadalmi ügy, társadalmi felelősség is. Csak akkor lehet eredményes, ha fontosságát, kockázati tényezőit a közlekedés minden résztvevője felismeri és tesz is érte. „A „Látni és látszani 2020” országos közlekedésbiztonsági akciót ennek szellemében hirdetjük meg, melyben idén is az X-Meditor Kft. a szervezőpartnerünk. Legyen mindenki közös ügye az országos felelősségvállalás, a felelősség egymásért” – tette hozzá Berzai Zsolt.

A kampány célja, hogy széles tömegek számára világossá váljon a baleset-megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség, valamint az, hogy a vezető látása és a vezetett gépjármű műszaki állapota és láthatósága elválaszthatatlan összetevői a biztonságos közlekedésnek.

Az akcióban résztvevő szervizek Társadalmi felelősségvállalási nyilatkozatot írnak alá, ez alapján készül a résztvevői adatbázis, illetve ez alapján kerülnek fel a szervizek az akció honlapjára, annak szervizkeresőjébe.

A kezdeményezéshez idén is csatlakozott az OMV és a Continental. A prémium gumiabroncsokat gyártó technológiai vállalat a kampány során a szezonnak megfelelő abroncsok használatára, és azok állapotára – évjárat, profilmélység, abroncsnyomás – hívja fel a figyelmet. Az OMV a részvétellel a minél magabiztosabb járművezetés kialakításához kíván hozzájárulni, ezért a kampány ideje alatt minden megyében és a fővárosban hetente két alkalommal, 2-2 óra időtartamban biztosít helyet töltőállomásain a szakembereknek az ellenőrzésre. A biztonságos autóvezetést támogató kiegészítő szolgáltatásaira szintén kiemelt figyelmet fordít az töltőállomás, például a szélvédő- és autómosásnak, illetve keréknyomás-mérésnek is lehetőséget biztosít.

Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról az adott szervizben lehet bővebb tájékoztatást kérni. A kampány hivatalos honlapján (latnieslatszani.hu) megtalálhatók az akcióhoz csatlakozott szervizek, optikusok, OMV-töltőállomások, továbbá szerviz- és optikakereső szolgáltatás is segíti az érdeklődőket.

SOCIAL MEDIA