Nyerő Tízes: mit tudunk a pénzügyekről?

Hírek Kiemelt

Átadták a Provident „Családi Kasszasikerek” pénzügyi ismeretterjesztő program tizedik jubileuma alkalmából meghirdetett „Nyerő Tízes” online vetélkedőjáték győzteseinek díjait. A mindennapi pénzügyi tudást tesztelő kvíz lebonyolítója a Provident Pénzügyi Zrt., kiemelt szakmai partnere pedig a Pénziránytű Alapítvány volt, amely 2008 óta terjeszt széles körben gazdasági és pénzügyi ismereteket.

A játék ismerettárral is kibővített weboldalát március 10-e és 20-a között 30 ezer látogató kereste fel, a kvízhez közel 7500 résztvevő csatlakozott. Közülük a tesztet leggyorsabb hibátlanul megoldó 10 játékos nyerte a díjakat. A feladványok főként a felelős hitelfelvétel, a pénzügyi fogyasztóvédelem és a hatékony megtakarítások témáit érintették.

„A Provident »Családi Kasszasikerek« programja hasznos és bárki által elérhető segítséget nyújt, amellyel tevőlegesen hozzájárul a lakosság pénzügyi edukációjához. Öröm számunkra, hogy mindezen azonos célok mentén hozzájárulhattunk a Nyerő Tízes szakmai koncepciójának kialakításához” – nyilatkozta Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója. „Az alapítvány célja a játékos ismeretterjesztés támogatása. Mára már több mint 200 ezer diákhoz jutottak el tankönyveink és kiadványaink, melyek a Nyerő Tízes vetélkedőjáték tudástárát is bővítették. Bízunk benne, hogy a résztvevők kamatoztatják tudásukat a jövőben, és további sok sikert kívánunk a Provident pénzügyi ismeretterjesztést célzó programjaihoz!”

„A Pénziránytű Alapítványhoz hasonlóan a Provident „Családi Kasszasikerek” programja is 2008 óta ad át pénzügyi és gazdasági ismereteket” – nyilatkozta Szirmák Botond, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója. – „Az évek során mintegy háromszáz pedagógussal, szociális szakemberrel és művelődésszervezővel együttműködve több mint 30 ezer háztartásba juttattunk el korszerű gazdasági és pénzügyi ismereteket. Ez a vállalatunk számára is érték, hiszen a tájékozott és tudatos ügyfelek segítenek bennünket abban, hogy felelősen hitelezzünk. Örülünk a sok résztvevőnek, és nagyon köszönjük a Pénziránytű Alapítványnak a vetélkedőhöz kapott szakmai támogatást!”

A résztvevők nagy száma arra utal, hogy megfelelő környezetben akár a felnőttek is örömmel tanulnak a pénzügyekről. Minden játékos nyert abban az értelemben, hogy a feltett kérdések valós élethelyzeteken alapulnak, amelyekkel szinte mindannyian találkozhatunk hétköznapjaink során. A versenyzők eredményének átlaga 5 pont volt a lehetséges elérhető 10-ből, és a résztvevők alig több, mint 0,5 százaléka adott hibátlan válaszokat. Figyelembe véve, hogy eleve olyanok jelentkeztek a játékra, akik feltételezték, hogy sikerrel oldhatnak meg egy mindennapi pénzügyekről szóló kvízjátékot, ez az eredmény megerősíti azt a feltételezést, hogy a pénzügyi edukációval foglalkozó szervezetek munkája még jó ideig igen hasznos lesz a társadalom számára.

A játék során kapott válaszokat elemezve a szervezők információkat nyerhettek arra nézve, hogy milyen területeken lenne célszerű továbbfejleszteni a gazdasági és pénzügyi ismereteket. A résztvevők számára a pénzügyi fogyasztóvédelemre vonatkozó kérdések bizonyultak legnehezebbnek, ezeknél a feladványoknál a helyes válaszok aránya nem érte el az átlag 25 százalékot. A THM (teljeshiteldíj-mutató) alkotóelemeivel kapcsolatban is bizonytalanok voltak a játékosok (32 százalék), pozitívum viszont, hogy a felelős hitelfelvételre vonatkozó kvízkérdések némelyikénél a pontos válaszok hányada meghaladta a 80-90 százalékot és összesítve is csaknem elérte a 60 százalékot.

A Provident Pénzügyi Zrt.

A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon immár 18 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának. Az IPF tizenegy országban 2,4 millió ügyféllel rendelkezik, a magyar Provident 3000 munkavállalója révén 230 ezer ügyfelet szolgál ki. A cég elsősorban a kisebb összegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű kölcsöneiről ismert; ám a hagyományos, átutalással folyósított személyi hitel mellé a magyar piacon egyedülálló módon opcionális otthoni kiszolgálást is kínál ügyfeleinek. A Provident az elmúlt években összesen 11 alkalommal nyerte el a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban díjat, két alkalommal a Magyarország Legjobb Munkahelye címben részesült. A munkatársak a vállalat fennállása óta több mint 75 ezer munkaórában segítettek önkéntesként oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szerte az országban.

A Pénziránytű Alapítvány

A Pénziránytű Alapítvány 2008 szeptemberében jött létre, azzal a céllal, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Alapítói a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank. A szervezet küldetése, hogy segítse az egyének és a családok felelős, megalapozott anyagi döntéseit, és szemléletformáló programjai eredményeként javuljon a lakosság pénzügyi tudatossága. A Pénziránytű Alapítvány nonprofit közhasznú szervezet, jó hírnévvel és szakértelemmel rendelkező szakmai intézményekkel a háttérben. Az évek során az alapítvány számos olyan programot valósított meg, amelyek a köznevelésen belüli pénzügyi-gazdasági ismeretterjesztést szolgálják.

SOCIAL MEDIA