Nullára csökkenti széndioxid-kibocsátását a Vodafone 2040-ig

Hírek Kiemelt

A Vodafone Csoport vállalja, hogy 2040-re „nettó nullára” csökkenti a vállalat teljes globális széndioxid-kibocsátását. Megerősítették továbbá, hogy 2030-as széndioxid-kibocsátás csökkentési céljaikat a „Tudományosan Megalapozott Célok” (Science Based Targets) kezdeményezés jóváhagyta, mivel hozzájárulnak a globális felmelegedés 1,5°C-ra történő korlátozásához, ami a Párizsi Megállapodás legambiciózusabb célkitűzése.

 

2030-ra a Vodafone megszünteti a saját tevékenységeiből, valamint az általa vásárolt és felhasznált energiából származó összes széndioxid-kibocsátást (1. és 2. szint).  A vállalat elkötelezett továbbá amellett, hogy 2030-ra felére csökkenti a 3. szinthez tartozó forrásokból származó széndioxid-kibocsátást, beleértve a közös vállalkozásokat, az ellátási láncokból származó összes vásárlást, az általa értékesített termékek felhasználását és az üzleti utazásokat.

2040-re a Vodafone teljes mértékben megszünteti a 3. szinthez kapcsolódó széndioxid-kibocsátását, tíz évvel előre hozva az eredeti, 2050-re vonatkozó azon célkitűzését, hogy teljes karbonlábnyoma tekintetében elérje a „nettó nulla” értéket.

A Vodafone Csoport vezérigazgatója, Nick Read így fogalmazott: „A Vodafone hisz a példamutatás erejében, ezért ma ígéretet tettünk arra, hogy 2040-re teljes mértékben „nettó nullára” csökkentjük széndioxid-kibocsátásunkat, a „Tudományosan megalapozott célok” kezdeményezés pedig megerősítette, hogy a széndioxid-kibocsátásra vonatkozó, 2030-ig terjedő célkitűzéseink összhangban vannak a Párizsi Megállapodás legambiciózusabb céljaival. Elkötelezettek vagyunk szénlábnyomunk visszaszorítása mellett, melyet a jobb energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a hálózati hulladék csökkentése, valamint a szállítók kiválasztása során alkalmazott új környezetvédelmi kritériumok révén kívánunk elérni.  Emellett azt is lehetővé tesszük ügyfeleink számára, hogy szolgáltatásainak – köztük a dolgok internetének (IoT) – igénybevételével ők is csökkentsék környezeti lábnyomukat.”

Tom Delay, a Carbon Trust vállalat vezérigazgatója, amely ICT útvonalkijelölési szolgáltatást és technikai támogatást biztosít a Vodafone célkitűzéseihez, hozzátette: „A Carbon Trust büszke rá, hogy a globális felmelegedés 1,5°C-on belül tartásához szükséges tudományos és globális célokkal összhangban támogathatta a Vodafone-t ezen ambiciózus célok megvalósításában. Ez a stratégia egyértelműen segíti a Vodafone-t az 1,5°C-os célkitűzés eléréshez vezető úton, és egy olyan ágazat élére helyezi, amely láthatóan vezető szerepet vállal saját kibocsátásainak csökkentésében.”

 

A Vodafone már korábban is több vállalást tett bolygónk védelme érdekében

A mai bejelentés tovább támogatja a Vodafone azon célját, hogy olyan digitális társadalmat építsen, amely magasabb szintre emeli a társadalmi-gazdasági fejlődést, senkit nem hagy hátra, és nem a bolygó kárára történik.

2019-ben a Vodafone kötelezettséget vállalt arra, hogy teljes energiafelhasználását megújuló forrásokból vásárolja meg, és ezzel 2025-re felére csökkenti környezeti lábnyomát, valamint hálózati hulladékának 100%-át újrafelhasználja, újraértékesíti vagy újrahasznosítja, így támogatva a körforgásos gazdaság létrejöttét.

Legkésőbb 2021 júliusáig a Vodafone teljes európai hálózatát 100%-ban megújuló villamosenergiával fogja üzemeltetni, ezzel 11 piacon egy olyan zöld gigabites hálózatot létrehozva az ügyfelek számára, amely fenntartható módon fog növekedni, kizárólag szél-, nap- vagy vízforrásokból származó energia felhasználásával. Ezt a célkitűzést a Vodafone Magyarország idén november elején a Vodafone Csoportban elsőként teljesítette.

2020 júliusában a Vodafone egy újabb ambiciózus célkitűzést jelentett be, amellyel a szolgáltatásait igénybe vevő üzleti ügyfeleket kívánja segíteni abban, hogy a 2020 és 2030 közötti 10 évben összesen 350 millió tonnával csökkentsék saját szén-dioxid-kibocsátásukat.

2020 szeptemberében a Vodafone volt az egyik első globális vállalat, amely bejelentette, hogy új beszállítói esetében értékelni fogja azok környezetvédelmi, sokszínűségi és befogadási kötelezettségvállalásait, az új beszállító ilyen jellegű céljai pedig az ajánlatkérés (RFQ) értékelési kritériumainak 20%-át teszi majd ki.  A Vodafone frissített ajánlatkérési folyamata azt is vizsgálja, hogy a beszállítók rendelkeznek-e megfelelő környezetvédelmi szakpolitikákkal a széndioxid-kibocsátás csökkentése, a megújuló energia, a műanyagok alkalmazásának visszaszorítása, a körforgásos gazdaság, illetve a termékek életciklusának kezelése terén.

2019 májusában a Vodafone kibocsátotta első, 750 millió euró értékű zöld kötvényét a vállalat környezetvédelmi célkitűzéseinek elérését elősegítő projektek finanszírozásához vagy refinanszírozásához, később pedig beszámolt arról, hogy mely projektek voltak jogosultak a bevétel felhasználására, és azok kiválasztása mily módon történt.

 

Tudományosan Megalapozott Célok

A ’Tudományosan Megalapozott Célok’ kezdeményezés a (SBTi) a CDP, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Globális Megállapodása, a World Resources Institute (WRI) és a World Wide Fund for Nature (WWF) együttműködését jelenti. Az SBTi kezdeményezés meghatározza és előmozdítja a Tudományosan Megalapozott Célok kitűzésének legjobb gyakorlatait, és függetlenül értékeli a vállalatok céljait a legújabb éghajlattudományi eredmények tükrében.

A Vodafone egyike annak a több mint 500 vállalatnak, amelyeknek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése tekintetében vállalt céljait az SBTi validálta.  A Vodafone több vezető vállalathoz csatlakozott ezen a területen olyan ambiciózus csökkentési célok meghatározásával, amelyek a globális felmelegedés növekedését 1,5 °C-ra korlátozzák, összhangban a Párizsi Megállapodás legambiciózusabb céljával, amely azt tűzte zászlajára, hogy az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 °C-ra korlátozza az emelkedéseket.

A Vodafone az egyik első jelentős távközlési szolgáltató, amely az ITU, a GeSI, a GSMA és a ’Tudományosan megalapozott célok’ kezdeményezés együttműködésére támaszkodva olyan tudományosan megalapozott célokat dolgoz ki, amelyek követik az ICT ágazat számára a közelmúltban kijelölt utat.  Az útvonal a mobilhálózatokat, rögzített vonalas hálózatokat, illetve adatközpontokat üzemeltető vállalatokra vonatkozó éghajlattudománnyal összhangban, konkrét kibocsátáscsökkentési pályákat határoz meg. A Vodafone a ’Tudományosan megalapozott célok’ kezdeményezés által kitűzött abszolút csökkentési megközelítés feltételeiként szabott célkitűzéseket is elérte.

SOCIAL MEDIA