Novák Katalint is bevonják a Kossuth-díjjal kapcsolatos döntéshozatalba

Hírek

Eddig a köztársasági elnöknek az ünnepélyes átadást leszámítva semmilyen szerepe nem volt a Kossuth- és a Széchenyi-díjak kiosztásában, de egy friss kormányzati előterjesztés Novák Katalin államfőnek is lehetőséget adna arra, hogy bekapcsolódjon a kiválasztás folyamatába.

 

Ezek szerint a Sándor-palotában működő Köztársasági Elnöki Hivatal is delegálhat majd egy főt a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságba, amelynek elnöke kormányfőként Orbán Viktor, alelnöke pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ez a testület értékeli a díjak adományozására vonatkozó javaslatokat, és ezt követően fogalmaz meg ajánlást a kormány számára a kitüntetendő személyek névsorára. A bizottság a Kossuth- és a Széchenyi-díjon kívül több rangos művészeti díj odaítélésében is kulcsszerepet játszik, így például a Magyarország Kiváló Művésze, a Magyarország Érdemes Művésze és a Magyarország Babérkoszorúja díjazottjait is ők választhatják ki.

Az előterjesztés szűkszavúan csak annyival indokolja Novák Katalinék bevonását a döntéshozatalba, hogy több más kitüntetés esetében jelenleg is delegálhat a Sándor-palota egy főt az előkészítő bizottságba – írja a 24.hu.

 

Fotó: MTI

 

SOCIAL MEDIA