Néhány év, és az autónk maga keres parkolóhelyet

Hírek

A gépjárművek, telekommunikációs eszközök és parkolóházak együttes technológiai fejlődésének köszönhetően a parkolás forradalma lebeg a horizonton. A közeljövőben a pénzes automaták megszűnésére, önparkoló járművekre és önmagukat működtető parkolási rendszerek megjelenésére számíthatunk.

Egyre nő a hazai gépjárműállomány, amivel párhuzamosan megjelennek a parkolási problémák. A helyzet javításához az önkormányzatok mellett az iparág többi szereplőjére – az autókereskedőkre, az energiaipari cégekre, az ingatlanszakmára és a legfejlettebb IT megoldásokat kínáló vállalatokra – is szükség van, hiszen csak együtt gondolkodva lehet növelni az autósok tudatosságát és felelősségvállalását. A szakemberek szerint kívánatos lenne a parkolóházak és a mélygarázsok minél jobb kihasználása, a városi parkolási és mobilitási problémák megoldási lehetőségének új szintre emelése.

A parkolási rendszerek megújításához kapcsolódóan a tavalyi évben egy új befektető jelent meg Magyarországon. Az ausztrál tulajdonú Care Park Kft. Új-Zéland, Malajzia és Nagy-Britannia után 2017 végétől már Budapesten is több érdekeltséggel rendelkezik.

A három kontinensen több mint 450 parkolót üzemeltető vállalat egy 21 millió Eurós befektetéssel jelent meg a fővárosban. A cég nevéhez kapcsolódik a fejlesztés, melynek részeként egy önmagát működtető parkolási rendszer felgyorsítja a bevásárlóközpontok parkolóiban a forgalmat. A rendszámfelismerő berendezésnek köszönhetően behajtáskor nem kell jegyet váltani, ezért meg sem kell állni, elég csak lelassítani a sorompó felnyílásához.

Ha valaki nem lépi túl az ingyenes parkolási időt, akkor kifelé menet automatikusan kinyílik a sorompó az autó előtt, és mivel nincs szükség parkolójegy kezelésére, sokkal gyorsabbá válik az átmenő forgalom. Ha a parkolás ideje meghaladta az ingyenes időtartamot, akkor az épületben elhelyezett fizetőautomata érintőképernyőjén a tulajdonos kikeresi az autója rendszámát, majd kiegyenlíti a számlát. A cég filozófiája szerint azonban nemcsak a technikai eszközökkel, hanem a fizikai környezet alakításával, például a beléptető kapunál megépített járdasziget átalakításával is növelni lehet a parkolás élményét.

A Care Park piacvezető az innovatív rendszerek alkalmazásában, hiszen a legmodernebb iparági technológiákkal dolgoznak, emellett a parkoláskezelő rendszerekről nemzetközi tapasztalattal és tudással rendelkező szakembereket foglalkoztatják. Olyan értéktöbbletet nyújtó technológiákat, mint a rendszámfelismerést, az előfoglalásos parkolást, illetve a „My Care Park” szolgáltatást vezettek be, amelyekkel zökkenőmentessé és ügyfélbaráttá teszik a parkolás élményét. Utóbbi egy parkolás előfoglaló okos technológia, amellyel nyomon lehet követni a parkolóhelyek megüresedését, az alkalmazás a parkolási célhoz navigálja a felhasználót, sőt, még a parkolási díjat is ki lehet egyenlíteni általa.

„Az okos parkolás egyik iránya, amikor a kihasználatlan parkolóházi helyekre irányítják az autósokat. Informális aszimmetria van a közterületi és a parkolóházi parkolóhelyek között, ami azt jelenti, hogy míg a felszíni szabad parkolóhelyeket könnyen észrevesszük, addig a zárt parkolóházakban rendelkezésre álló helyekről nincs tudomásunk. Ezért olyan világszínvonalú applikációkat alkalmazunk a parkolási technika területén, mint az okostelefonos megoldások, alkalmazások és parkolóhely előfoglaló rendszerek. Ezáltal nem csak kényelmesebb lesz a parkolás, de a parkolóházak, mélygarázsok kapacitása is jobban kihasználhatóvá válik.„ – mondta Oláh Lóránt, a Care Park Kft. ügyvezetője.

Jövőbe mutató tendenciák

A következő évek kihívásai közé tartozik, hogy a szakembereknek megoldást kell nyújtaniuk az elektromos és önvezető autók parkolására, az elektromos töltők iránt felmerülő igényekre vagy az autó fedélzeti számítógépén keresztül történő parkolóhely-foglalásra.

Ma már mindennapos dolog, hogy az okostelefonon egy applikáció segítségével intézzük a parkolást. Egyre növekszik a mobilparkolás részaránya, Budapest egyes belvárosi kerületeiben a parkolások 70%-át mobiltelefon segítségével fizetik ki. Felmerül a kérdés, hogy ha ez az arány eléri a 100%-ot, szükség lesz-e parkolóórákra. A parkolási szakma képviselői szerint már nincs 10 évük hátra ezeknek a szerkezeteknek, mert mindenki mobillal fog fizetni közterületen a parkolásért.

SOCIAL MEDIA