Nagyot lépett a családi cég

Hírek

Három milliárd forintos exportbővülés a 77 Elektronika Kft.-nél – néhány év alatt csaknem megháromszorozódott a magyar cég exportforgalma

Több mint három milliárd forinttal, közel 23 milliárd forintra nőtt a száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. exportforgalma 2017-ben. A családi tulajdonban lévő vállalat árbevétele majdnem megháromszorozódott az utóbbi négy évben, és ez szinte csak az exportból adódik. A száz országgal külkereskedelmet folytató orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó cég csak az olasz Menarini Groupnak eddig összesen 1000 db laborautomatát értékesített, hozzávetőleg 50 millió euró értékben.

A teljes árbevételének 83 százalékát kitevő exportforgalmat bonyolított le tavaly a magyar egészségipar egyik legnagyobb cége, a 77 Elektronika Kft. A vállalat 75 millió eurós bevételt ért el a külkereskedelemből, 10 millió euróval többet mint 2016-ban. Az európai és a dél-amerikai export nőtt számottevően tavaly, de olyan új piacokon is sikerült megvetni a lábukat, mint Fehéroroszország, Kamerun, Libéria és Nigéria.

Az exportbővülés alapját a jelentős világpiaci részesedéssel bíró UriSed technológián alapuló vizelet-üledék vizsgáló rendszerek forgalmazása adja. A UriSed technológia 2007-es bevezetése óta a cégnek 300 millió EUR árbevétele származott a külkereskedelemből. A saját fejlesztésű automata vizeletüledék vizsgáló készülékeik, automata vizeletkémiai analizátoraik és az ezekhez kapcsolódó fogyóeszközök legnagyobb felvevőpiaca az EU, az Egyesült Államok, Kína és Brazília, de Törökország, Chile, Szaúd-Arábia, Oroszország, Irán, valamint Banglades is jelentős piacnak számít.

A jelenleg már több mint 640 főt foglalkoztató 77 Elektronika Kft. ugyanakkor nem csak saját márkanév alatt értékesíti termékeit, hanem úgynevezett OEM konstrukcióban, piacvezető multinacionális nagyvállalatokon keresztül is. Egyik legmeghatározóbb partnere az olasz Menarini Group. A két cég 2007-ben kezdődő együttműködése során a magyar fél eddig 1000 db automata vizeletüledék vizsgáló készüléket, valamint félautomata vizeletüledék analizátor készüléket (és az ezekhez tartozó küvettákat) szállított le olasz partnerének 50 millió euró értékben. Ennek köszönhetően a magyar automata laboratórium meghódította a nyugat-európai piacot, és a vállalat számára jelentős világpiaci részesedést eredményezett.

„A töretlen árbevétel növekedésünk innovációs alapú: átlagosan 8-9 százalékát forgatjuk vissza minden évben az új termékek és technológiák fejlesztésébe. Ez az arány a többszöröse annak, amit egy átlagos hazai vállalat innovációba hajlandó – vagy tud – fektetni. A visszaforgatott tőkét a kiváló hazai szakemberekből álló, több mint 100 fős kutató és fejlesztő mérnök gárdánk váltja kézzelfogható eredményekre évről évre, nálunk minden új ötlet magyar szakemberek fejében születik meg” – hangsúlyozza Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A külkereskedelem bővülése mellett a cég a hazai piacon is jól teljesített tavaly, növekedést mutatva 2016-hoz képest. Az általuk fejlesztett és gyártott vércukormérő termékcsalád vezető szerepet tölt be a magyarországi vércukormérő piacon. A Dcont® vércukormérők kifejezetten a magyar igényekhez lettek alakítva: egyes típusai a világon is egyedülálló módon képesek magyar nyelven, szóban kommunikálni a betegekkel. A család legújabb típusai elsőként a világon ±10 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Ezzel ma a világ egyik legpontosabb készülékeinek minősülnek.

SOCIAL MEDIA