„Nagy megtiszteltetés, hogy elnyerhettem ezt a számomra fontos elismerést”

Hírek

Közeledik a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének nagydöntője, amelyre 2023. október 4-5-én kerül sor Milánóban. A prémium ásványvízmárka séfversenyének végső megmérettetése előtt azonban még átadták a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjat, amelyet elsősorban az étel fenntarthatósági rátája alapján osztottak ki. Az elismerést idén a portugál Artur Gomes kapta a „Vale das Lobas” elnevezésű zelleres fogásáért.

 

Az ásványvízmárka gasztronómiai versenyének célja, hogy lehetőséget adjon azoknak a fiatal nemzetközi séftehetségeknek, akik a jövőben sokat tehetnek a konyhaművészet fejlődéséért. A verseny három tematikus díjának egyike a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj, amelyet minden évben az a séf nyer el, akinek az étele a fenntarthatóság meghatározó üzenetét közvetíti. Idén ez a megtiszteltetés Artur Gomes, fiatal portugál séfet érte, aki a „Vale das Lobas” fantázianevű zelleres fogásával emelkedett ki a másik 15 versenyző közül.

„Nagy megtiszteltetés, hogy elnyerhettem ezt a számomra fontos elismerést” – mondta Gomes, aki saját bevallása szerint gasztronómiai munkájának minden szakaszában figyelembe veszi a fenntarthatóságot. „A társadalmi felelősségvállalásnak olyan kollektív elkötelezettségnek kell lennie, amely túlmutat az éttermünkön. Az ételemmel azt akartam megmutatni, hogy a fenntarthatóságnak a közösségeinkben, az iparosaink hozzáállásában és a régiónkban kell kezdődnie.”

Juliane Caillouette Noble, a Fenntartható Éttermek Szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte, miért Artur Gomes fogását találták a legjobbnak: „A Portugália északi vidékét bemutató étel nemcsak a hiperlokális alapanyagokat, hanem a talaj egészségét és az éghajlatot szem előtt tartó regeneratív mezőgazdasági eljárásokat is kiválóan reprezentálja.”

Tom Jenkins, a Fine Dining Lovers újságírója és egyben az Akadémia szóvivője emelte ki a workshop egyik kulcsfontosságú üzenetét: „A résztvevőket leginkább az embereket érintő fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés, azon belül is egy mindenki számára jobb, igazságosabb és biztonságosabb iparág létrehozásának kérdése foglalkoztatta. Míg a vezető séfek arról beszéltek, hogy milyen változtatásokat vezettek be a csapatuk munkamódszereit és az üzleti modelljüket illetően, addig a fiatal séfjeink kihangsúlyozták, hogy generációjuknak mennyire fontos a munka és a magánélet egyensúlya. Amiben mind egyetértettek: egy sikeres étterem mögött mindig egy elégedett csapat áll.”

 

SOCIAL MEDIA