Mit jelent majd a luxus a jövőben?

Hírek Kiemelt

A nemzetközi tervező tehetségek jövő generációját képviselő hallgatók radikálisan új luxus közlekedési koncepciók sorát alkották meg a Lexus felhívása nyomán, „A jövő prémiumának lelke” kreatív pályázat felhívására reagálva.

 

A kihívás legfőbb része az olyan új járműarchitektúrák feltárása volt, amelyek megfelelnek az európai városi élet, a társadalom és a demográfia változásainak, valamint újragondolják, hogy milyen szerepet játszhat a Lexus márka a régió mobilitási környezetében a következő két évtized során, és a még távolabbi jövőben.

Mindez húsz posztgraduális hallgatót ihletett meg az RCA Intelligens Mobilitás Tervezési Központjában, a tervezés és kutatás interdiszciplináris központjában, hogy bemutassák eredeti terveiket. Munkájuk során Ian Cartabiano és Lance Scott, az ED2, a Lexus európai formatervezési központjának elnöke és általános tervezési vezetője, valamint Dale Harrow professzor, az IMDC elnöke és Dr. Chris Thorpe, az intelligens mobilitás program vezetője támogatta őket.

Nemrég bemutatták projektjeiket egy online eseményen, ahol a zsűrik azonnali visszajelzéssel szolgáltak számukra, és kiválasztották a hat döntőst. A következő két hétben minden döntős tovább tökéletesítheti és finomíthatja koncepcióját a bírák szakmai tanácsai alapján, majd március 15-én munkájukat és a többi diák prezentációit nyilvános kiállításon mutatják be az RCA új, mérföldkőnek számító Battersea kampuszán, Londonban. A három nyertes projektet is ezen az eseményen hirdetik majd ki.

„Teljesen lenyűgözött bennünket a kreativitás és az innováció széles skálája, amelyet a tervezők bemutattak. Ügyességükről és képzelőerejükről tettek tanúbizonyságot, amikor összehozták a jövőbeli mobilitásra vonatkozó elképzeléseiket és a Lexus prémium minőségének koncepcióját”  – fogalmaz a pályaművek kapcsán Ian Cartabiano, a Lexus európai formatervezési központjának vezetője.

„Az RCA Intelligens Mobilitás szakának munkatársai és hallgatói örülnek, hogy együttműködhettek a Lexusszal „A jövő prémiumának lelke” pályázat keretében. A projekt izgalmas és kihívásokkal teli környezetet biztosított a jövőbeli mobilitás felfedezéséhez, mindezt egy prémium globális márka segítségével” – teszi hozzá Harrow professzor.

 

A kiválasztott projektek

2040 Lexus Vision In-season – Bangning An

Ez a projekt a jövő luxusmobilitásáról alkot olyan víziót, amely nagymértékben szinkronban van az aktuális évszakkal. Az intelligens kialakítású tető szabályozza a belső térbe beáramló nappali fény intenzitását, hogy magával ragadó szezonális élményt, és fokozott energiahatékonyságot biztosítson.

Crucible – Benjamin Miller

A Crucible egy menekülőjármű, amely a felhasználói trendek szerint osztja meg magát. Elválasztja a tulajdonban lévő luxuskabint a technológiától, hogy gondtalan és személyre szabott szolgáltatást hozzon létre. A zökkenőmentes kényelem érdekében az átalakuló belső tér bármilyen konfigurációhoz alkalmazkodik.

ALTO – Richard Newman

Az ALTO egy olyan tér, amely a „mindennapok ünneplésére” inspirál. Mindezt pedig egy elsöprő jövőbeli táj köztes pontjain keresztül teszi.

Lexus UrbanSwarm – Maxime Gauthier

Az UrbanSwarm luxus életérzést ad a mindennapi városi mobilitásnak. Ez a moduláris és finoman működő utazási mód a mikromobilitás rugalmasságát és kényelmét biztosítja a tömegközlekedési rendszerek hatékonyságával, miközben mindenki számára teljes körű inkluzivitást biztosít.

Lexus NEKO – Jan Niehues

A Lexus NEKO egy mikromobilitási koncepció, amely 4D technológiát használ az optimalizált ergonómia és a Lexus márkaépítési lehetőségeinek érdekében. A jármű (a nyitóképen – a szerk.) például képes hagyományos japán hajlítást végrehajtani, míg a mikrobotok teljes rugalmasságot tesznek lehetővé a városi területeken való gyors haladás érdekében.

Lexus #Units – Zhenyu Kong

A digitális személyre szabás, mint jövőbeli közösségi tér kontextusában a #Units nemcsak az egyének és csoportok közötti kapcsolatot tágítja, hanem azt is feltárja, mit jelenthet a luxus megosztása a digitális technológia segítségével.

 

SOCIAL MEDIA