Milyen változásokat hozott a cégek számára a Google prémium csomagjának átalakítása?

Hírek Kiemelt

A Google Analytics 4 beköszöntével a Google bejelentette a KKV-k és nagyvállalatok körében is népszerű Google Analytics új prémium verzióját. A koncepciót alapjaiban gondolták újra. Többek között a felhasználók adatainak védelme és a különböző platformok integrációja is nagyobb hangsúlyt kapott, valamint az árazáson is alakított a Google. De vajon mit jelent ez a gyakorlatban, és hogyan lehet hasznos a cégek számára?

 

A Google prémium terméke a komolyabb adatforgalommal dolgozó cégeknek szólt elsősorban, valamint nagyobb befektetéssel is járt: a nagy mennyiségű nyers gyűjtött adatot csak az kapta meg, aki fizetett érte. Most már ez a szolgáltatás az ingyenes felhasználóknak is elérhető, de csak egy bizonyos pontig. Nagyobb forgalom esetén továbbra is szükség van a prémium előfizetésre, amihez várhatóan megújult árazás érkezik 2022 első negyedévében. Ez a módosítás lehetőséget ad a platform kipróbálására azoknak a cégeknek is, amelyek eddig kevésbé professzionális módon elemezték ki az adataikat.

A mostani fejlesztés változást hozott a Google eszközök összekötésében is. „Az új Google Analytics 360 tervezésénél figyelembe vették az elmúlt években felhalmozódott felhasználói inputokat – emeli ki Tóth Nóra, az INTREN Analitikai üzletágának vezetője. – „Ennek köszönhetően többek között egyszerűsítették a hozzáférések különböző szintjeinek kezelését, valamint a Google eszközök összekötését is tovább fejlesztették. Így például, ha egy cégnek van mobilapplikációja, a rendszer átfogóan és integráltan tudja elemezni a weboldal és az app közötti adatforgalmat, ezzel sok hasznos információt szolgáltatva a felhasználókról.”

„Az új Google Analytics 360 maximálisan tiszteletben tartja a felhasználók privát szféráját – emeli ki Geiger Tamás, a JabJab Online Marketing egyik vezetője. – A weboldalak és mobil applikációk megfelelő beállításával az adatokat elemző cégek kizárólag olyan információkat láthatnak, amelynek feldolgozásához a felhasználó aktívan hozzájárult, a kieső adatokat pedig a Google algoritmusai pótolják ki gépi tanulás segítségével.”

Az új fejlesztés megjelenése mellett természetesen az ingyenes Google Analytics továbbra is elérhető azon felhasználók számára, akik viszonylag kicsi adatforgalommal dolgoznak. Ha pedig egy cégnek professzionálisabb elemzésre van szüksége, és prémium előfizető, a Google Analytics 360 megújult árazással októbertől már elérhető a számára. Új belépők pedig várhatóan 2022 első negyedévében tudják kipróbálni a szolgáltatást.

 

SOCIAL MEDIA