Tavaly országossá szélesedett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének gyermekelhízás elleni edukációs programja. Az Auchan Alapítvány támogatásából 24 hazai település általános iskolájában zajlik egy időben a GYERE – Gyermekek Egészsége Program, ami a helyes táplálkozás és életmód alapelveit adja át az általános iskolásoknak.
A GYERE Program azzal a céllal jött létre a nemzetközi EPODE modellt adaptálva, hogy kisebb, helyi közösségekben előmozdítsa az aktív és egészséges életmód kialakítását és annak hosszú távú fenntartását. A hazai dietetikusok szakmai irányításával most egyszerre 24 olyan településen zajlik a program, ahol van Auchan áruház, mert a projekt teljes egészében az Auchan Alapítvány támogatásából valósul meg. A tavalyi tanév végén több mint 5000 általános iskolás kezdett bele a dietetikusok által összeállított tanagyag elsajátításába. Eddig olyan nagy élelmiszerkategóriák kerültek terítékre, mint a gabonák, a tej- és tejtermékek, valamint a tojás. Az idei tanév első félévében pedig minden fontos dolgot megtanultak a zöldségekről, a gyümölcsökről, a húsokról, a halakról és az édességekről. A következőkben az olajokról, zsírokról, a megfelelő folyadékfogyasztásról és a helyes arányokról fognak tanulnia diákok, de azt is részletesen megismerik majd, hogy miért fontos az élelmiszercímke, miként tájékozódhatnak róla, hogy később minden szükséges információ birtokában, tudatosan dönthessenek arról, mi kerül a kosarukba.
A programot színesítette és a tananyagot a gyakorlatban mélyítette el az a pályázat, amiben arról adhattak számot a gyerekek, hogy a már tanultak alapján hogyan állítanának össze az egészséges táplálkozás elveinek megfelelő bevásárlókosarat. El kellett képzelniük egy hétvégi nagybevásárlást, és ábrázolniuk kellett a fogyasztói kosár szerintük ideális összetételét, majd meg is kellett indokolniuk, hogy mit, miért tennének bele.
„Örömmel láttuk, hogy a gyerekek által összeállított kosarakba nem igazán került cukros üdítő vagy nagy mennyiségű édesség, viszont minden pályázónál volt zöldség és gyümölcs, a pékáruk esetében – amikről egyébként már tanultak – tudták, mi a jelentősége a teljes kiőrlésű változatoknak. Ugyanakkor sokaknál kijött néhány közkeletű táplálkozási tévhit, ezeket különös gonddal fogják kollégáim helyre tenni a GYERE® Program fennmaradó részében” – értékelte a pályamunkákat Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke, aki maga is zsűrizett.
A nyertesek – 3 alsós és 3 felsős osztály – az iskolájukhoz legközelebb eső Auchan áruházban megismerkedhetnek a termékekkel, ezen túlmenően pedig bepillanthatnak egy nagyáruház működésének „színfalai mögé”.
Az áruházlátogatásokon a következő nyertes osztályok vehetnek részt a 18 pályázó közül:
Alsó tagozat:
Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola és AMI 2.e. osztály
Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola 3. osztály
Törökbálint: Zimándy Ignác Általános Iskola 3.d osztály
Felső tagozat:
Fót: Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola 7. a osztály
Székesfehérvári Szent István Király Általános Iskola 5. a osztály
Törökbálint: Zimándy Ignác Általános Iskola 5. b. osztály
A GYERE Program folytatódik, majd egy tápláltsági állapotfelméréssel zárul, ami nemcsak a programról ad majd objektív visszajelzést, hanem a 6-12 éves korosztály tápláltsági állapotáról is, ami hiánypótló, hiszen a legutóbbi ilyen vizsgálat még 2019-ben, a COVID előtt készült.