Megosztással üzemelő autóval bővült a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye

Hírek Kiemelt

A Közlekedési Múzeum 1899 óta gyűjti, dolgozza fel és mutatja be a közlekedés-, technika- és ipartörténet tárgyi és dokumentációs emlékeit.

 

E küldetés alapján fordult a múzeum a GreenGo képviselőihez, akik boldogan tettek eleget a kérésnek. A felajánlott Volkswagen e-UP! a GreenGo 100%-ban elektromos flottájának egyik első járműve, így valóban egy új korszak kezdetének tárgyi emléke: a GreenGo vezette be ugyanis az autómegosztást Magyarországon.

Az elektromos jármű olyan híres „elsők” közé kerül a múzeumban, mint az 1926-os gyártású Ford T-modell vagy a Millenniumi Földalatti Vasút (vagyis a kisföldalatti) relikviái.

A Ford T-modell forradalmi, futószalagon történő gyártásának köszönhetően az első megfizethető és így az első népautóvá vált Amerikában. 1927-ig több, mint 15 millió darabot készítettek belőle. Henry Ford autója sikerének titka a konstrukció egyszerűsége és célszerűsége volt, amelynek tervezésében két jeles magyar konstruktőr, Galamb József és Farkas Jenő is részt vett. Az autógyártás magyar eredményeit képviseli még az első, itthon gyártott Opel Astra és Suzuki Swift is.

A kisföldalatti Európa első földalatti vasútvonala. Megépítését az tette szükségessé, hogy az 1896-ra tervezett millenniumi ünnepségekre és az Ezredéves Országos Kiállításra hatalmas számú érdeklődőt vártak, akik szállítását az Andrássy úton közlekedő omnibusz nem bírta volna kiszolgálni – újfajta közösségi közlekedési megoldásra volt szükség. A korszakos jelentőségű Millenniumi Földalatti Vasút magyar tervek alapján készült, és 1896. május 2-án adtak át a forgalomnak. Ferencz József 1896. május 8-án tekintette meg a földalatti vasutat, kíséretével a királyi díszkocsin utazott a Gizella téri végállomás és az Állatkert megálló között. A faburkolatú motorkocsit az 1900-as párizsi világkiállításon aranyéremmel is díjazták.

 

SOCIAL MEDIA