Meghosszabbították a jelentkezési határidőt a Hégető Honorka-díjra

Hírek Kiemelt

Szeptember 17-ig lehet nevezni az idei Hégető Honorka-díjra. A díjat idén 19. alkalommal adják majd át olyan újságíróknak és riportereknek, akik videó vagy fotósorozat formájában mutatnak be fontos és aktuális társadalmi problémákat, illetve az azokra adott lehetséges megoldásokat és válaszokat.

 

Az RTL 2003-ban azzal a céllal alapított díjat a fiatalon, autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére, hogy elismerje azoknak az újságíróknak és riportereknek, fotóriportereknek a munkáját, akik az adott év legmeghatározóbb társadalmi kérdéseit, és az arra adott lehetséges megoldásokat dolgozzák fel videó vagy fotósorozat formájában. Az RTL ezzel a díjjal szeretne tisztelegni fiatalon, autóbalesetben elhunyt kollégájának munkássága előtt, aki elsősorban hátrányos helyzetű emberek sorsával foglalkozott riportjaiban.

A díjra meghosszabbított jelentkezési határidővel, 2023. szeptember 17-ig lehet pályázni 2022. augusztus 1. és 2023. szeptember 17. között publikált, online vagy televízióban bemutatott alkotásokkal, mozgóképpel vagy egyedi fotóval, illetve fotósorozattal.

A pályázatokat idén is Mészáros Antónia, Minőségi újságírásért-díjjal kitüntetett újságíró, a BBC, az MTV és az ATV korábbi munkatársa, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, Horvát János, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, Toleranciadíjjal és Rózsa Ferenc-díjjal kitüntetett újságíró, riporter, a zsűri idén leköszönő elnöke, valamint Weyer Balázs újságíró, világzenei rendezvények szervezője, az Origo volt alapító-főszerkesztője, a Főszerkesztők fóruma alapító-vezetője értékelik. A fénykép formájában beérkezett pályaműveket Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész bírálja el.

„A Hégető Honorka-díj pályamunkái minden évben fontos lenyomatai annak, hogy aktuálisan melyek a hazai és nemzetközi közélet legmeghatározóbb témái. Míg 2020-ban és 2021-ben a koronavírus és annak hatásai, 2022-ben elsősorban a szomszédunkban zajló háború határozta meg a beérkezett pályaművek tematikáját. Az elesett és diszkriminált társadalmi csoportok helyzete, a klímaváltozás, az egészségügy és az oktatás helyzete rendszeresen visszatérő témák. Minden évben büszkeséggel tölt el, hogy kiváló újságírók alapos és érzékeny alkotásait láthatjuk a pályázatok között” – mondta Kotroczó Róbert, az RTL Magyarország hírigazgatója, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

Fotó: Hégető Honorka Alapítvány

 

SOCIAL MEDIA