Mától elérhetőek a Lidl üzlethálózatában a magyar tájfajta, öko paradicsompalánták

Hírek

A tájfajták természetes és emberi szelekció útján, hosszú idő alatt létrejött, változatos növényfajták. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai „táj” adottságaihoz, sokszínűségüknek köszönhetően kiemelkedő alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ezáltal ellenállóbbak is.

 

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet öt évig vizsgálta, hogy melyek az ökológiai módszerekkel legjobban termeszthető, magyar tájfajta paradicsomok. 2017-ben indította el a kutatások eredményeként legjobbnak tartott tájfajta paradicsomok népszerűsítését, melyhez két évvel később a Lidl Magyarország is csatlakozott.

A hazai tájfajták termesztésével a mezőgazdasági sokféleség fokozásához és a biodiverzitás megóvásához is hozzájárulhatunk. „A Lidl elkötelezett a hazai értékek és természeti erőforrásaink megőrzése iránt, ezért örömmel csatlakoztunk az ÖMKi programjához. Az együttműködés keretében a korábbiak során alakor és tönke ősgabonalisztet, 2019 óta pedig tájfajta paradicsompalántát kínálunk vásárlóinknak, melyek az idei évben május 4-étől lesznek kaphatóak a Lidl áruházakban” – mondta Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációs vezetője.

„Bár kutatómunkánk során elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereket, profi termelőket szólítjuk meg, a fenntartható élelmiszertermelés támogatásában és népszerűsítésében a kiskertes gazdálkodóknak is jelentős szerepe van. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy évrőlévre eljussanak az ország minden pontjára a tájfajta paradicsompalántáink a Lidl segítségével, és ezáltal minél szélesebb körben megismertessük az ökológiai gazdálkodás fontosságát és a friss öko-termények utánozhatatlan ízét” – tette hozzá Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

A Magyarország négy tájáról származó tájfajta paradicsomok egyedi ízvilágot kínálnak. A Cegléd, Fadd és Máriapócs tájfajták júliusban érnek, édes zamatúak, főként friss fogyasztásra javasoltak, kiválóak salátákhoz. A Tolna tájfajta paradicsom augusztus elején érik, kellemes ízű, magas létartalmú, így elsősorban befőzésre alkalmas. A változatos formában felhasználható hazai és bio tájfajta paradicsomok jól beilleszthetőek a tudatos és fenntarthatóbb táplálkozásba is – írják.

 

SOCIAL MEDIA