Már a neten is fizethetsz a vízért

Hírek

A Díjnet nyújtja az e-számla szolgáltatást az öt nagy regionális víziközműnek

Díjnet rendszerén keresztül válnak elérhetővé a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.tulajdonában álló öt nagy regionális víziközmű e-számlázási szolgáltatásai. A közbeszerzés keretében megvalósuló együttműködésnek köszönhetően több mint 1,1 millió fogyasztó számára nyílik lehetőség arra, hogy vízszámláját elektronikus formában kezelhesse.

A folyamat része annak az átfogó, tulajdonosi célkitűzésnek, hogy a regionális víziközművek egységes módszerek, sztenderdek alapján működjenek. Az érintett társaságok közül négy, aDuna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV), a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), azÉszakdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV), valamint az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) számlakibocsátóként már csatlakozott is a Díjnet rendszeréhez, miközben a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) integrációja jelenleg is zajlik.

„Örömmel jelentjük be, hogy tovább bővítjük azon vidéki háztartások körét, melyek korszerű és ingyenes elektronikus számlakezelési és -fizetési megoldások keretében rendezhetik vízszámláikat. A projektnek köszönhetően Szeged, Nyíregyháza, Pécs és Győr, valamint ezek vonzáskörzetei mellett további települések lakói számára nyílik mód a szolgáltatásaink igénybevételére. Ezeket a szolgáltatásokat a Fővárosi Vízművek Budapesten és környékén élő közel 800 ezer ügyfele a Díjbeszedő Holdinggal történő együttműködésünknek köszönhetően már egy évtizede elérheti. Ezentúl országos szinten a lakosságnak már közel kétharmada tudja majd vízszámláját a Díjneten keresztül kezelni és fizetni.” – emelte ki Garamszegi Tamás, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója.

Magyarországon az elmúlt nyolc év során a víziközmű-társaságok körében erőteljes integráció zajlott: a korábbi közel 400 társaság helyett ma mintegy 40 víziközmű-szolgáltató tevékenykedik, az 5 regionális többségi állami tulajdonú társaság mellett kettő többségi fővárosi tulajdonban, a többi pedig többségi önkormányzati tulajdonban működik. A Díjneten elérhető vidéki vízszolgáltatók száma a projektnek köszönhetően tizenegyre emelkedik, ezzel összesen több mint 1,8 millió vidéki háztartásnak téve lehetővé a vízszámlák elektronikus kezelését.

Országos szinten az egy lakosra jutó évi vízfogyasztás a hálózatba kötött lakásokban immár hosszú évek óta változatlanul 34 köbméter körül alakul. 2016-ban az összes lakás több mint 95 százaléka rendelkezett vezetékes ivóvízzel, ez az arány a községek körében is meghaladta a 91 százalékot.

SOCIAL MEDIA