Magyarországon is elérhető a Google Térkép környezetbarát útválasztási funkciója

Hírek Kiemelt

A Google most több európai országban, köztük Magyarországon is bevezeti a Google Térkép legújabb funkcióját, a környezetbarát útválasztást.

 

Amennyiben a felhasználó például a budapesti Pál-völgyi-barlangtól szeretne eljutni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, nagyjából 40 perc menetidővel kell számolnia. A megfelelő útvonal kiválasztásakor a Google Térképet hívhatja segítségül, mely alkalmazás számos navigációs lehetőséget kínál, köztük olyan fenntartható alternatívákat, mint sétára, kerékpárra és tömegközlekedésre vonatkozó útvonalak. Amennyiben a helyszínt autóval szeretné megközelíteni, a járművezető könnyedén megtudhatja, hogy merre kell mennie, ha a lehető leggyorsabban szeretne eljutni célpontjához.

De mi lenne, ha egy másik lehetőséget is választhatna – egy olyan útvonalat, amely 7 perccel tovább tart, de a várható üzemanyag-fogyasztás közel 29%-át takarítja meg vele? Ebben segít a Google Térkép új funkciója, a környezetbarát útválasztás.

 

Bemutatkozik a Google Térkép legújabb fenntartható megoldása

A Google Térképen Magyarországgal együtt közel 40 európai országban válik elérhetővé a funkció, amellyel a felhasználók fenntarthatóbb módon közelíthetik meg célállomásaikat. Az új funkcióval mostantól olyan útvonalakat is választhatnak, amelyek hozzájárulnak a mérsékeltebb üzemanyag-fogyasztáshoz, ezzel pedig nemcsak pénzt takaríthatnak meg, de csökkenthetik szén-dioxid-kibocsátásukat is. Ezek a tényezők számos európai lakos számára kiemelten fontosak, a Statista 2022-es jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a közúti közlekedés a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátási forrás Európa-szerte. A Google Térkép mostantól nemcsak a leggyorsabb, de a leginkább üzemanyag-takarékos útvonalat is megjeleníti.

 

A legideálisabb útvonal kiválasztása a motor típusa alapján

Az üzemanyag-megtakarítás a motor típusától függően is változhat. A dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak, mint a benzin- vagy gázmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban. Az elkövetkező hetekben a Google lehetővé teszi, hogy az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában környezetbarát útvonalat tervező járművezetők kiválaszthassák a motor típusát – benzines vagy gázüzemű, dízel, hibrid vagy elektromos jármű -, hogy a legjobb útvonalat és a legpontosabb üzemanyag- vagy energiahatékonysági becsléseket kapják.

A technológia létrehozása az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) üzemanyag- és energiahatékonysági megállapításainak és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatainak köszönhetően vált lehetővé. Ezen adatok és a Google Térkép vezetési trendjei segítségével a Google gépi tanulási modelleket fejlesztett, amelyeket az adott régióban legnépszerűbb motortípusokra szabtak.

 

SOCIAL MEDIA