Made In Gyetván Csabával – harmadik évadával folytatódik a hazai gyártású sorozat a Discovery műsorán

Hírek Kiemelt

A kiemelkedő nézettséget hozó első két évad után novembertől új részekkel jelentkezik a Discovery Channel hazai gyártású sorozata, a Made In Gyetván Csabával. Szélgéppel próbára tett árnyékolók, 120 éves tölgyfából készült bútorok, eldobható szájmaszkok, mindent kibíró kartonpapír: a sorozat most is különleges helyekre kalauzolja el a nézőket, és bemutatja, hogyan készülnek a minket körülvevő tárgyak. A négy hatvanperces epizódból álló harmadik évad november 10-től új időpontban – kedd esténként 20 órától – várja a nézőket a Discovery Channel műsorán.

 

A Made In Gyetván Csabával már az első évadjával felülmúlta a várakozásokat, és a Discovery Channel egyik legsikeresebb dokumentumsorozata lett 2019-ben.[1] Első és második évada a televíziós piac számára különösen értékes fiatal célcsoportban volt legkiemelkedőbb, az este 20-21 óra közötti műsorsávban (18-29 AMR%) 174 százalékos nézettségnövekedést hozott, azaz az epizódokat majdnem háromszor annyi 18-29 év közötti fiatal felnőtt nézte, mint a műsorsávot átlagosan.[2] A sorozat első két évadját különösen jól fogadták a 18-49 éves, magas vásárlóerővel rendelkező nézők, arányuk kiemelkedő volt a műsor közönségén belül.[3] Az első évad nézői között a a legmagasabb társadalmi-gazdasági osztály tagjai (Esomar A státuszúak) voltak jelentősen felülreprezentáltak, míg a második évad esetében az egyetemi/főiskolai végzettséggel rendelkezők mutattak hasonló érdeklődést a műsor iránt. [4]

A sorozat harmadik évada – az első évadhoz hasonlóan – hatvan perces részekkel tér vissza, és ritkán, esetenként soha nem látott helyekre kísér el minket. A tehéntejből készülő trappista sajt, a mészkőből és agyagból előállított cement vagy a hatalmas színes árnyékolók egytől-egyig mindennapjaink fontos részei – és mégis, szinte semmit nem tudunk arról, hogyan kapják későbbi formájukat.

Az előző részekhez hasonlóan az új évadban is fontos szerepet kap a fenntarthatóság. A bútorlapok nagy része ma már fahulladékból gyártott faforgácsból készül, mint ahogy a kartonpapírt is az újrahasznosított papírból állítják elő. De megtudhatjuk majd azt is, hogyan válogatják szét a konténeres hulladékot.

 

A Made In Gyetván Csabával új évadának epizódjai november 10-től minden kedden 20.00 órakor láthatóak a Discovery Channel műsorán.

 

Fabútor, napernyő, trappista sajt – november 10., 20:00

A legszebb tömörfa bútorok 120 éves tölgyfából készülnek a. A varázslatos folyamat során 8-10 technológiai lépésen át eljutunk a nyers fától egy asztalig, székig vagy szekrényig. Itthon a legkedveltebb sajttípus a trappista és talán még jobban fog ízleni, ha megnézzük, hogyan is lesz a tejből a sajt. A napernyők, árnyékolók eredendően a napsütés ellen védenek, ennek ellenére az utóbbi években az egyre extrémebb viharokkal is dacolniuk kell. Szélgéppel is tesztelték, vajon mennyit bírnak.

 

Építőipar – november 17., 20:00

Ami a rómaiaknak a vulkánkitörés után maradt hamu volt, az nekünk ma a mészkőből és agyagból sok-sok lépésben előállított cement. Egy „vulkán” erejére ettől függetlenül most is szükség van – a váci cementgyárban kiderül, hogyan. A tégla és a cserép évezredek óta agyagból készül, azonban a technológia gyökeres megváltozása talán csak akkor lesz igazán világos, ha párhuzamosan nézzük végig a gyártás lépéseit. Európa egyik legmodernebb üzemébe, Békéscsabára látogatunk el.

 

Hulladék és újrahasznosítás – november 24., 20:00

Mit kezdjünk a szemetünkkel? Egyértelműen ez az egyik legégetőbb kérdés a mai kor embere számára. A helyzet aggasztó, ám talán van okunk bizakodni: a konténeres hulladék még 15-20 évvel ezelőtt nagy eséllyel egy az egyben a lerakóban végezte, ma viszont már egyre nagyobb részét hasznosítják újra. Kiderül az is, miként tisztítják meg és teszik újrafelhasználhatóvá az építési hulladékot, a sittet, illetve hogyan születik újra bútorlapként a fahulladék.

 

Maszk, kartonpapír, gyertya – december 1., 20:00

A kartonpapír már bőven a jelen csomagolóanyaga. Az epizódból kiderül, hányszor hasznosítható újra és milyen extrán strapabíró − pláne, hogy egy nem mindennapi kísérlettel a dobozok terhelhetőségét is próbára teszik. Az eldobható maszkok iránti igény az elmúlt időben sokszorosára nőtt, hiszen az egészségügy mellett már a hétköznapok nélkülözhetetlen kelléke is lett. Az évad utolsó részében megtudhatjuk, milyen előállítási technika áll a termék mögött. Régen méhviaszból készültek a gyertyák, ma már paraffinból, de az anyag szeszélyessége miatt a gyertyagyártás igazi kötéltánc!

 

[1]     Forrás: Nielsen Közönségmérés, 2019. január 1. – december 31., műsorok átlagos nézettsége (AMR%), 06.00-25.59 közötti műsorsáv, időeltolásos nézettségi adatokkal (TSV) kalkulált adatok.

[2]     Forrás: Nielsen Közönségmérés, a 2019. december 4-25., illetve 2020. április 22. és május 13. közötti nyolc szerdai adás átlagos nézettsége (AMR) a 20.00-20.59 közötti műsorsávban, összehasonlítva a 2019. decemberi, illetve 2020. májusi időszak 20.00-20.59 közötti műsorsávjával (AMR%), időeltolásos nézettségi adatokkal (TSV) kalkulált adatok.

[3]     A 18-49 ppAB célcsoport Affinitás Indexe 129. Forrás: Nielsen Közönségmérés, a 18-49 ppAB célcsoport affinitása (Affinity/AFF), a  2019. december 4-25. és a 2020. április 22. és május 13. közötti nyolc szerdai adás.

[4]     Forrás: Nielsen Közönségmérés, 1. évad: AFF190 in ESOMAR A tg 2019. december 4-25. közöti négy szerdai adás átlaga, 2. évad: AFF148 among viewers with university/college degree, 2020. április 22. és május 13. közötti nyolc szerdai adás átlaga.

SOCIAL MEDIA