Ma van a televíziózás világnapja

Hírek Kiemelt

November 21-én a tévétársaságok világszerte a Televíziózás Világnapját ünneplik, ezzel emlékeztetve minket arra, hogy a tévé megváltoztatja az emberek életét. Az ENSZ által kezdeményezett, évente ismétlődő világnap alkalmából idén egy harminc másodperces szpotot sugároznak és tesznek közzé on-line. A videóklipet mindenütt a helyi viszonyokhoz  igazítják és számos nyelvre lefordítják.

Reflektorfényben a társadalom

A 24. Televíziózás Világnapja alkalmából egy olyan igazságra szeretnénk felhívni a figyelmet, amely egyformán érvényes a Föld minden táján: a tévé megváltoztatja az életünket! E médium mind a mai napig elősegíti a társadalmi változásokat azáltal, hogy rávilágít a faji és társadalmi igazságtalanságokra, a gyűlöletbeszédre, a klímaváltozással kapcsolatos sürgető kérdésekre és arra a támogatásra, amelyet a koronavírus-fertőzés időszakában a tévé nyújt a lakosságnak és a vállalkozásoknak.

„Bár idén a körülmények elválasztanak minket, a tévé mégis közel hoz egymáshoz. A tévénézés mindig is összehozta az embereket. Amint a nézettség erőteljes növekedésbe kezdett, a műsorszolgáltatók világszerte azonnal csodás kreativitással reagáltak a megváltozott körülményekre, hogy bebizonyítsák: a tévére mindannyian számíthatunk mind biztos hírforrásként, mind pedig ellazító szórakozásként, ha menekülni szeretnénk a hétköznapokból” — mondta Lindsey Clay, a Global TV Group elnöke és a Thinkbox ügyvezető igazgatója.

„E világjárvány mindennél jobban bebizonyította, hogy a televízió a társadalom és a demokrácia támasza. Az elmúlt hónapok megpróbáltatásai közepette a tévé mindvégig gondoskodott rólunk. E gondoskodás részét képezték a felelősségteljes szerkesztői munkával összeállított megbízható hírek és a szórakozás mindenki számára elérhetővé tétele, amellyel a tévé fényt vitt a sötétségbe. A médiában a tévé őrködött a kulturális sokszínűség és sokoldalúság felett. Összességében elmondhatjuk, hogy a tévé most és a jövőben is világítótorony lesz a koronavírussal szembeni küzdelemben” – jelentette ki Guillaume de Posch, az Európai Kereskedelmi Televíziók Szövetségének elnöke.

„Messzire nyúló hagyományainkhoz híven a tévé az elmúlt év során is hangsúlyt fektetett arra, hogy napirendre tűzze az emberiség globális közösségét foglalkoztató kérdéseket. Figyelmünket a társadalmi igazságtalanságokra irányítja, semleges módon mutatja be a társadalmi nézetkülönbségeket, enyhíti a terheinket egy semmihez sem fogható időszakban és erősíti a jövőbe vetett hitünket. A Televíziózás Világnapja ugyanakkor kiváló alkalom számunkra, hogy kifejezzük tiszteletünket mindazon szakemberek felé, akiknek köszönhetően ez a csoda megtörténik a képernyőkön és a színfalak mögött. Mindenkit szeretettel invitálunk médiumunk ünnepére,” – mondta Laurent Bliaut, az egta elnöke és a TF1 Publicité helyettes ügyvezető igazgatója.

„A televízió még soha nem volt ennyire jelen, nem bírt ekkora fontossággal, mint a COVID-19 által sújtott időszakban. A műsorszolgáltatóknak kettős felelősségük van: tájékoztatást kell nyújtaniuk és össze kell kötniük az embereket azáltal, hogy reményteljes és hiteles történetekkel szolgálnak egy zöldebb, jobb újjászületésről. Köszönöm, hogy a tévéipar támogatja e változásokat”— nyilatkozta Caroline Petit, az ENSZ Regionális Információs Központjának igazgatóhelyettese.

 

SOCIAL MEDIA