Lidl: őrizzük meg a biológiai sokféleséget a hagyományos gyümölcs- és zöldségtermelésben!

Hírek

A Lidl, a GLOBALG.A.P. tanúsító szervezet és partnereik befejezték a biológiai sokféleség védelmére fókuszáló, a hagyományos európai gyümölcs- és zöldségtermesztésre vonatkozó egész iparágra kiterjedő szabvány kialakítását.

 

A gyakorlati igények figyelembevétele érdekében ügynökségeket és mezőgazdasági termelőket vontak be a fejlesztésbe és a Németországban, Olaszországban, Lengyelországban és Spanyolországban zajló tesztelésbe. Az új kiegészítő modult kifejezetten a piaci szereplők – termelőktől a forgalmazókig – számára fejlesztették ki.

A GLOBALG.A.P. Add-On BioDiversity (Biodiverzitás Kiegészítő Modul) már elérhető minden piaci szereplő számára, mint a jól bevált GLOBALG.A.P. jó mezőgazdasági gyakorlatokra vonatkozó szabvány kiegészítő modulja. A Lidl az európai élelmiszer-kiskereskedők közül elsőként alkalmazza majd a szabványt, méghozzá kezdetben több mint 250, különböző európai országokból származó termelőre vonatkozóan. Következő lépésként a Lidl célja, hogy ezt az összes európai zöldség-gyümölcs beszállítójára kiterjessze.

„Az első biodiverzitás-szabvány bevezetése a hagyományos európai zöldség- és gyümölcstermesztésben megmutatja, hogy mennyire fontos a kezdeményezés és az együttműködés. A szabvány révén az egész ágazatban minimumkövetelményeket határozhatunk meg a biológiai sokféleségre vonatkozóan. Ez szimbolikusan jelképezi azt a törekvésünket, hogy a teljes iparágra kiterjedő változásokat hajtsunk végre korunk egyik legsürgetőbb kihívásának, a biológiai sokféleség megőrzésének előmozdítása érdekében” – fejtette ki Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország kommunikációs vezetője.

A biodiverzitás védelme az egyik legnagyobb kihívás az élelmiszerágazatban. A „biológiai sokféleség tiszteletben tartása” ezért a Lidl fenntarthatósági stratégiája hat fő fókuszterületének egyike. A Lidl ezzel hangsúlyozza, hogy a változatos és érintetlen természeti környezet milyen fontos saját üzleti tevékenysége és élelmiszer-kínálata számára egy jobb jövő érdekében. A GLOBALG.A.P kiegészítő moduljának közös fejlesztése összhangban van a Lidl jelenlegi biodiverzitási stratégiájával, amely egyértelmű megközelítést tartalmaz a biológiai sokféleség védelmének és fenntartható használatának előmozdítására. Ez kezdetben azon alapanyagok azonosítását jelenti, amelyek termesztése különösen nagy kockázatot jelent a biológiai sokféleségre nézve. Erre a célra többek között egy külön kockázati eszközt fejlesztettek ki.

További információ a kiegészítő modulról közvetlenül a GLOBALG.A.P. oldalán, ide kattintva olvasható.

 

Fotó: Juanma Clemente Alloza, Unsplash

 

SOCIAL MEDIA