Lépéskényszerben a polimer piac szereplői

Hírek

A legtöbb műanyagfeldolgozó azt gondolja, hogy a termékeire nem vonatkozik a kötelező reciklátum tartalom szabályozás, amely folyamatosan lép életbe 2025-től. Azt gondolják, hogy a minőség megőrzése miatt soha nem fognak a termékeibe regranulátumot tenni, inkább megfizetik a díjakat, adókat. Ennek oka, hogy a jelenlegi mechanikai újrahasznosítással előállított regranulátumok minősége a legtöbb esetben jóval gyengébb, mint a „szűz” polimereké, valamint mindössze a műanyag késztermékek 25-30%-nál alkalmazhatók.

 

A megoldásokat a műanyag szakma legnagyobb közép európai konferenciáján a Central European Plastics Meeting 2023 vitatják meg a résztvevők.

 1. A konferencia fő fókuszában a hulladék áram ás a regranulátum szabványosítás áll
 2. A mechanikai újrahasznosítás korlátai és azok ledöntésének módja
  • A hulladékáramok optimalizálása és homogénebb műanyaghulladék csomagok összeállítása
  • Regranulátum minőségi standardok meghatározása
 3. A többség (70-75%) „re” polimer igényének kielégítéséhez vezető másik két út
  • Polimer alapú virgin-recycling kompaundok
  • Chemical recycling – A méltán, avagy méltatlanul „rettegett” megoldás, mikortól lesz elérhető ipari méretekben?

 

A műanyagfeldolgozóknak lehetőségük lesz arra, hogy regisztráltassák rePOLIMER igényeiket annak érdekében, hogy az újrahasznosítók ez alapján tudják kialakítani jövőbeli termékportfóliójukat; a hulladék kezelők (Magyarországon a MOHU) pedig ez alapján alakítsák ki a szükséges hulladékáramokat.

A konferencia programok mellett a résztvevők a B2B Meeting szekcióban számos polimergyártóval, újrahasznosítóval és kereskedővel tárgyalhatnak.

A kiállítás területén működő fröccs gépek láthatók, valamint 2023. szeptember 20-án beszélgetés a kötelező újrahasznosítási hányadról az autóiparban. Az „Regulation on circularity requirements for vehicle design and on management of end-of-life vehicles”  EU szabályozási javaslat kapcsán.

Minden műanyagiparban és csomagolásban érintett cégnek érdemes csatlakozni a 2023. szeptember 19-20-án megrendezésre kerülő műanyagos csúcseseményre – írják.

 

SOCIAL MEDIA