Közleményben ítélte el a Blokád rendezőjének támadását a MÚOSZ és a Magyar Filmművészek Szövetsége

Hírek

Megdöbbentőnek nevezték, hogy „egy ismert újságírót-filmkritikust a véleményéért egy filmfesztiválon tettleg bántalmaztak.”

 

A fizikai atrocitás megengedhetetlen támadás a sajtószabadság és a szólásszabadság alkotmányos értékei ellen – írják a közleményben. Hozzáteszik: „A díjkiosztó gálán mintha mi sem történt volna,  senki nem tett említést erről az atrocitásról, mind a szervezők, mind a film alkotói hallgattak. Vasárnap viszont a rendező már bocsánatot kért az újságírótól. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Filmművészek Szövetsége leszögezi: Magyarországon törvények – Alaptörvény, médiatörvény – rögzítik a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát. Ezeket mindenkinek be kell tartania. Különösen igaz ez azokra, akik munkájukkal kilépnek a nyilvánosság elé.”

Ahogy arról például a 24.hu is hírt adott, a Magyar Mozgókép Fesztivál pénteki rendezvényén Tősér Ádám meglökte, majd ordítva fenyegette meg Csákvári Gézát, a Népszava újságíróját. A rendező később úgy kért bocsánatot, hogy közben „Neymar-díjas alakításnak” nevezte Csákvári viselkedését.

 

Fotó: InterCom

 

SOCIAL MEDIA