Koltai Róbert is főszerepet kapott az újszegedi Scapin furfangjai-ban

Hírek Kiemelt

Megvan a Szegedi Szabadtéri Játékok idei Moliére-komédiájának szereposztása. A Scapin furfangjai-ban mások mellett a magyar színházművészet egyik meghatározó alakja, Koltai Róbert is főszerepet kapott. A kacagtató vígjáték új időpontban, augusztus 8-án és 9-én látható az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

 

A Moliére-komédiák immár állandó részesei a Szabadtéri repertoárjának. A pergő cselekmény mozgatórugója ezúttal egy ravasz szolga, aki hamar felismeri az emberek esendőségét, és kénye-kedve szerint irányítja őket. Scapin a mai értelemben egy célorientált „menedzser”, aki minden problémát megold, az ügyeletes hatalmaskodókat pedig a szent cél érdekében átveri. Az 1600-as évek végén íródott mű ízig-vérig modern vígjáték, melynek helyzetei, karakterei ma is ugyanolyan aktuálisak, és mindannyiunk számára ismerősen csengenek: a képmutatók, a pénzsóvárok és fösvények ma is köztünk élnek.

„Molière egy olyan szerző, akit a nyárban jó megnézni. Rettenetesen szórakoztató, sok humor, ugyanakkor szikrázó gondolatiság jellemzi a darabjait. Ezt előzte meg néhány Molière-komédia, és most kerekíti le a Scapin furfangjai. Amikor Gérard Depardieu 2014-ben a Szabadtérin játszott és meghallotta a Molière Fesztiválra vonatkozó terveinket, azonnal adott egy szándéknyilatkozatot, hogy mindenben segít, támogat bennünket. A Scapin furfangjait épp Depardieu ajánlotta figyelmembe” – fogalmazott Herczeg T. Tamás, a darab rendezője.

A különleges darabra sokszínű szereplő- és alkotógárda állt össze. A csavaros eszű szolgát Sorbán Csaba alakítja, míg az uraskodó atyák szerepében a Jászai-díjas Koltai Róbert, és számos magyar játék-és tévéfilm elismert művésze, Cserna Antal látható. Az előző Moliére-darabok népszerű színészei is szerepelnek a darabban, így Balog József, Sebők Maya, Farkas Andrea, Farkas László Róbert és Kancsár József is színpadra lép. A műben a Szegedi Nemzeti Színház két fiatal művésze is bemutatkozik: Menczel Andrea és Poroszlay Kristóf először játszik Szabadtéri-produkcióban. A látványért és a jelmezekért ezúttal is Bianca Imelda Jeremiás felel, aki fantáziadús, expresszív formavilágot álmodott meg.

A Scapin furfangjai új időpontban – az eredetileg meghirdetett esőnapokon – augusztus 8-án és 9-én látható az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A korábban megváltott jegyek érvényesek az új dátumokra.

 

SOCIAL MEDIA