Kihirdették az idei Vodafone Digitális Díj nyerteseit

Hírek Kiemelt

Kéz-ortézis, nyelvtanulást segítő szoftver és idősek számára készített videóhívó gomb is található az idei díjazottak között. A Vodafone Magyarország Alapítvány által kiírt, 15 millió forint összdíjazású pályázatra olyan projektekkel lehetett nevezni, amelyek a digitalizáció segítségével kínálnak megoldást napjaink legégetőbb kihívásaira.

 

„Mi a Vodafone-nál hiszünk abban, hogy a technológia és a digitalizáció segítségével tehetünk egy élhetőbb holnap megteremtéséért. A Vodafone Digitális Díjnak köszönhetően minden évben lehetőségünk nyílik olyan projektek támogatására, melyekről azt gondoljuk, hogy az emberiség javát szolgálhatják. Az idei pályázatok száma és minősége nemcsak abban erősített meg, amit már évek óta biztosan tudok, hogy Magyarország tele van nagyszerű innovátorokkal, hanem abban is, hogy összefogva, egymást támogatva igenis megtalálhatjuk a válaszokat napjaink legégetőbb kérdéseire” – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

„A Vodafone Digitális Díj példaértékű és szinte egyedülálló hazai kezdeményezés, amely kiváló lehetőséget teremt arra, hogy technológiai fejlesztésekkel tegyünk a jövőnkért. A kormány a vállalati partnerekkel együttműködve azon dolgozik, hogy egyetlen magyar ötlet se maradjon az asztalfiókban, amelyből piacképes termék vagy az életminőséget emelő szolgáltatás válhat. A pályázat idei fordulója megerősített minket abban a meggyőződésünkben, hogy Magyarország szinte kimeríthetetlen készletekkel rendelkezik tudásalapú fejlesztési tervekből. Mindent megteszünk azért, hogy e bőségesen rendelkezésre álló erőforrás a gyakorlatban hasznosuljon a gyermekeink, unokáink érdekében” – nyilatkozta Solymár Károly Balázs, a Technológiai és Ipari Minisztérium Helyettes Államtitkára.

Az idei pályázat három kategóriája – Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság – a társadalmunkat és környezetünket érintő legfontosabb problémákra és kihívásokra reflektál. Az innovációs versenyen bárki részt vehetett, aki a fenti témakörök legégetőbb kihívásainak valamelyikére kínál megoldást, egy már működő, de fejlesztendő projekttel vagy egy éppen bevezetés előtt álló digitális megoldással.

 

A Digitális Társadalom kategória nyertesei

Ebben a kategóriában olyan innovatív digitális megoldásokkal lehetett nevezni, melyek valamely társadalmi csoport javát szolgálják. A digitális társadalom kategória lehetséges témái illeszkednek az ENSZ által kitűzött fenntarthatósági célokhoz, melyek többek között a mentális és fizikai egészség megteremtése, szegénység és hajléktalanság felszámolása, minőségi oktatás, élelmiszer pazarlás megszüntetése, közösségteremtés és a megosztás alapú gazdaság megvalósítása.

  1. helyezett: Ceph Assistant – Fogászati teleröntgen-elemző szoftver
  2. helyezett: Járókelő Közhasznú Egyesület
  3. helyezett: Digital Language Solutions Kft. – Talk@Ease nyelvtanulást segítő applikáció
  4. helyezett: Briefly – Referral Program

 

A Digitális Esélyegyenlőség kategória nyertesei

A Digitális Esélyegyenlőség kategóriában olyan digitálisan innovatív megoldások nevezését várta az Alapítvány, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózását segítik, így életük a pályázatban bemutatott megoldások segítségével korszerűbbé, egyszerűbbé válhat.

  1. helyezett: Kontekt – Videóhívást segítő fizikai gomb idős emberek számára
  2. helyezett: Boldog Gizella Alapítvány – Ápolási-gondozási feladatok támogatására szolgáló digitális megoldások

 

A Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategória nyertesei

A Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategóriában olyan digitálisan innovatív, zöld megoldásokkal lehetett pályázni, melyek hozzájárulnak egy rezíliens, klímasemleges ökoszisztémához. Lehetséges témakörök többek között a levegő és környezetszennyezés felszámolása, a megújuló energia, a vízi élővilág és az illegális szemétlerakás megszüntetése.

  1. helyezett: Volteum Kft. Elektromos járművek élő üzemeltetésének támogatása
  2. helyezett: SolSTICE – 3D modell alapú épületenergetikai rendszeroptimalizáció heurisztikus algoritmusa
  3. helyezett: dFarm – mezőgazdasági szakembereket támogató megoldás

 

Az Inkubációs Különdíj nyertese

A társadalmi és szakmai zsűri egyhangúan szavazta meg az Inkubációs Különdíj nyertesét, a HandExo-t. A HandExo egy személyre szabható kéz-ortézis. Az eszköz akár távolról is működtethető egy applikáció segítségével, így segítve a stroke-on vagy egyéb, a kezet és az idegrendszert ért sérülésen átesett betegek mindennapi mozgását, akik így akár már önállóan, aktívan mozgathatják ujjaikat a fejlesztőgyakorlatok közben. A 3D nyomtatással készített, személyre szabható kéz-ortézis, újra definiálhatja a kézrehabilitáció jövőjét. A különdíj nyertesét a Vodafone munkatársaiból álló szakmai mentorcsapat fogja támogatni és fél éven keresztül segíteni a projekt megvalósításában és továbbfejlesztésében.

 

SOCIAL MEDIA