Ki legyen a miniszterelnök?

Hírek

Az internet népe Tom Hanks-re, Bill Gates-re és Alföldi Róbertre bízná leginkább az ország irányítását

A Bónusz Brigád számára fontos a magyar internetezők véleménye, hiszen Magyarországon ez az oldal értékesíti a legtöbb élményt, kikapcsolódást és szolgáltatást. A tudatos internetezés elkötelezett támogatójaként 2017 szeptemberében útjára indította a GKI Digital szakmai közreműködésével a „Ti mondjátok el Magyarország véleményét” című kutatás-sorozatot. A sorozat ezúttal a 2 hét múlva esedékes országgyűlési választásokkal kapcsolatos várakozásokat, preferenciákat járja körbe.

A kutatás első részéből kiderült, hogy április 8-án várhatóan az aktív internetezők 83%-a elmegy majd szavazni. A felvállalt, biztos pártpreferenciával rendelkezők körében a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb. Ugyanakkor, a kormánypártokat a kisebbség támogatja, 53% a mai ellenzék valamelyik pártjára szavazna.

A felmérés második részében a GKI Digital és a Bónusz Brigád a pártpolitikai preferenciáktól elrugaszkodva a hazai és külföldi hírességek között keresett alkalmasnak vélt politikai vezetőket. Az internetezők fantáziáját is igénybe vevő felmérés arra is kitért, hogy a jelenleg tűzközelben lévő politikusok közül kivel vacsoráznánk a legszívesebben és milyen élményekkel, programokkal lepnénk meg őket.

Tom Hanks az internetezők 36%-a szerint jó miniszterelnök lenne

Habár az internetezők szűk harmada szerint nincs olyan filmszereplő, akire rá lehetne bízni az ország vezetését, Tom Hanks 36%-a szerint alkalmas lenne a feladatra (szerepre). Ez különösen azért tekinthető szép eredménynek, mert közel másfélszer annyi szavazatot kapott, mint ahány biztos kormánypárti szavazó található az internetezők között. A filmszereplők közül a második helyen Chuck Norris végzett (10%). A harmadik helyen döntetlen született Don Vito Corleone, a keresztapa és Dwayne „A szikla” Johnson között, őket az internet népének egyaránt 8-8%-a támogatná. Amíg a kitalált olasz maffiavezér a Fidesz-KDNP szavazói között a legnépszerűbb (10%), a pankrátorból lett színész-producer a Jobbik támogatói között örvend az átlagnál nagyobb népszerűségnek (11%).

1. Tom Hanks

2. Chuck Norris

3. Don Vito Corleone

4. Dwayne „A szikla” Jognson

5. Berényi Miklós

Hazai celebek: Alföldi, mint miniszterelnök? Az internetezők szerint, igen!

A hazai ismert emberek közül az internetezők csaknem harmada nem tudna megfelelő miniszterelnököt választani, a többiek véleménye pedig meglehetően nagy szórást mutat. A legtöbben (12%) Alföldi Róbertet tudnák elképzelni az ország első embereként, őt követi Bödőcs Tibor (10%), Sebestyén Balázs (9%), Pál Feri atya (9%) és a nők közül pedig Kálmán Olga a leginkább támogatott (8%).

Alföldi Róbert a DK (25%) és az MSZP (35%) szavazói között lenne a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, Bödőcsre pedig a Jobbik és az LMP támogatói szavaznának a legnagyobb arányban. Sebestyén Balázsra pedig a Momentum és a Jobbik támogatói, valamint a fiatalok szavaznának előszeretettel. Pár Feri atya pedig az amúgy a celeb-miniszterelnök gondolatától legnagyobb arányban elzárkozó Fidesz-KDNP táborban a legnépszerűbb, de LMP-s szavazók is támogatnák. Kálmán Olgát az MSZP-PM, DK és LMP szavazók támogatnák a legnagyobb arányban.

1. Alföldi Róbert

2. Bödőcs Tibor

3. Pál Feri atya

4. Sebestyén Balázs

5. Kálmán Olga

Külföldi üzleti szereplők: Zuckerbergre 2%-kal többen szavaznának, mint Alföldire

Talán még relevánsabb felvetés a gyakran politikai kérdésekben is állást foglaló üzleti szereplők közül miniszterelnököt választani. Az ismertebb külföldi üzletemberek közül a választók ?-a tudna megfelelő vezetőt találni, a legnépszerűbb jelölt pedig Bill Gates lenne, akire a magyar internetezők 25%-a szavazna, szintén túlszárnyalva ezzel a kormánypárt biztos szavazóinak teljes bázisát (!). A második legnépszerűbb jelölt Elon Musk lenne, őt összességében az internetezők 16%-a támogatná, de minden negyedik férfi és minden harmadik 30 év alatti is rá szavazna. A harmadik helyen Mark Zuckerberg végezne 14%-kal, őt legnagyobb arányban a nők, valamint a DK és az LMP szavazói támogatnák. A dobogóról ugyan lecsúszott, de az ellene folyó propagandahadjárat ellenére szép eredménynek tűnik Soros György 7%-a is.

Ez főleg annak köszönhető, hogy minden ötödik DK-s szavazó voksolna mellette, de mindenképp említésre méltó, hogy amellett, hogy a Fidesz szavazók fele senkit sem tudna választani a külföldi üzletemberek közül, 1%-uk szerint Soros igenis jó vezető lenne.

1. Bill Gates

2. Elon Musk

3. Mark Zuckerberg

4. Soros György

5. Warren Buffet

Magyar üzleti szereplők: Csányi a legnépszerűbb

A magyar üzletembereket még a külföldieknél is kevésbé tudnák miniszterelnökként elképzelni a magyar választók, 3-ból 2 internetező szerint a leggazdagabb magyarok közül senki sem lenne alkalmas az ország vezetésére.

Ha mégis győztest kéne hirdetni, 15%-kal Csányi Sándor lenne a befutó, elsősorban a Fidesz-KDNP szimpatizánsok körében elért 26%-ának köszönhetően. Második helyen 8%-kal Gattyán György végezne, akit főleg az ellenzéki pártok hívei támogatnának, az LMP szavazók 18%-án kívül a DK (12%) és a Jobbik szavazói is (12%). A harmadik helyen a tegnap elhunyt Demján sándort látták volna legalkalmasabbnak az internetezők.

A kategória érdekessége, hogy míg a celebek és külföldi üzletemberek közül a Fidesz-KDNP szavazói közül tudnának a legkevesebben megfelelő miniszterelnököt választani, a hazai üzleti szereplők esetében fordul a kocka, és pont a kormánypárti szavazók támogatnának a legnagyobb arányban egy, a gazdasági élet területén is aktív vezetőt.

1. Csányi Sándor

2. Gattyán György

3. Demján Sándor

Ha mi választottunk volna, Hillary Clinton lenne az Egyesült Államok elnöke

A magyar internetezők az amerikai elnökválasztás során teljesen más eredményt hoztak volna ki: a magyarok 43-19% arányban Hillary Clintont választották volna meg az Egyesült Államok elnökének.

Hillary népszerűsége egyértelműen jóval nagyobb a női internetezők körében (47%), miközben a kormánypárti szavazók körében a Trump támogatók kerültek többségbe. Ellenzéki oldalon (MSZP-DK-LMP) Hillary lett volna a befutó, támogatottsága a pártok szimpatizánsai körében 72-82% között mozog.

Az internetezők kétharmada szeretne közvetlen elnökválasztást Magyarországon is

Habár a köztársasági elnököt jelenleg a parlament választja a pártok által delegált jelöltek közül és Áder János tavaly meghosszabbított mandátuma csak 2022-ben jár majd le, arról is megkérdeztük az internetezőket, hogy mit szólnának, ha itthon is közvetlenül a választópolgárok döntenének az államfő személyéről. A többség (67%) szívesen szavazna közvetlenül a köztársasági elnök személyéről, de konkrét személyt csak minden negyedik internetező tudna megnevezni. A legtöbben a jelenlegi államfőt, Áder Jánost javasolnák, de sokan vannak azok is, akik Orbán Viktornak a kormányfői pozíció mellett az államfői tisztséget is odaadnák. A harmadik legtöbbet említett jelölt pedig Majtényi János, őt feltehetően többségében a jelenlegi ellenzék szavazói támogatnák.

Tanfolyamra küldenénk a politikusokat

Az adatfelvételt támogató Bónusz Brigád okán természetesen adódott a kérdés, hogy vajon az internetezők milyen élménnyel lepnék meg kedvenc politikusukat? A legtöbben (a megkérdezettek 1/3-a) legszívesebben valamilyen tanfolyamra fizetnék be kedvenc politikusaikat. A rövid kurzusok sokszor kikapcsolódást is jelentenek, de lehet, hogy sokan inkább a megszerezhető tudás reményében ajándékoznának tanfolyamot.

A második legnépszerűbb kategória az élmény, a szavazók 18%-a ajándékozna valamilyen izgalmas időtöltést kedvenc politikusának. Hasonló arányban választanának az internetezők az egészség kategóriából ajándékot, ez a kategória főleg a Fidesz szimpatizánsai között népszerű, talán ők aggódnak legjobban idősödő politikusaik egészségéért.

Az utazás és az étel-ital kategória egyaránt az internetezők 13%-a szerint lenne megfelelő ajándék, az előbbi az MSZP-PM szavazók, a talán kevésbé fantáziadús vendéglátóipari élmény pedig a DK szavazói körében a legnépszerűbb ötlet. A szépség kategória messze az utolsó helyen végzett, ami nem csoda, hiszen kevés az a magyar politikus, aki a főleg nőkre specializálódott ajánlatokat élvezhetné.

Orbánt látná vendégül a legtöbb internetező

Az ajándékba adott élményeken kívül arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyik miniszerelnök-jelöltet hívnák meg otthonukba vacsorázni a legtöbben. Az internetezők ?-a egyik jelöltet sem látná szívesen, de csaknem 10%-uk az összes jelöltet szívesen látná.

Összességében Orbánt az internetezők 20%-a hívná meg otthonába, az ellenzéki jelöltek közül pedig Szél Bernadettet látnák szívesen a legtöbben, az internetezők 9%-a vendégelné meg az LMP jelöltjét. A pártok támogatói közötti határozott választóvonalakat jól érzékelteti, hogy a biztos pártválasztók többsége kizárólag preferált pártjának jelöltjét hívná meg otthonába. Ezt a szigorú elhatárolódást árnyalja valamelyest a DK és az MSZP-PM szavazótábora, akik közül minden hetedik szavazó másik párt miniszterölnek-jelöltjét is szívesen vendégül látná otthonában.

A Kutatásról

A kutatást a Bónusz Brigád megbízásából, online kérdőíves adatfelvétellel a GKI Digital készítette 2018. február 26. és 2018. március 11. között.

A felmérésben összesen 7.200 válaszadó vett részt, melyből a 4.975 teljeskörű választ elemeztük ki. A kapott eredményeket nem, kor és lakóhely településtípusa alapján az aktív internetezők körére súlyoztuk át, így a kapott következtetések csak ezen kör (a rendszeres internetezők – hozzávetőleg 6 millió felnőtt, azaz a szavazati joggal rendelkezők 73%-ának) véleményét mutatják be.

SOCIAL MEDIA