K&H: tarol a babaváró – pajzsot adott a hitelpiacnak

Hírek Kiemelt

A 30-as budapestiek és nagyvárosiak igényelték legtöbben az elmúlt egy évben a babaváró hitelt és elsősorban lakáscélra használták fel.  A legforgalmasabb időszak tavaly július és augusztus volt, ekkor igényelték a legtöbb babavárót, úgy, hogy az igénylők 40 százaléka már a terhesség 12. hetében járt. A K&H Banknál összesen közel 8 ezer babaváró hitelt igényeltek 75 milliárd forint összértékben az államilag támogatott konstrukció tavaly júliusi megjelenése óta eltelt egy évben, így a babaváró hitel lett a járvány legnagyobb túlélője a lakossági hitelpiacon.

 

Nem véletlenül kapta meg a szuperhitel nevet a babaváró kölcsön, amely tavaly július óta érhető el Magyarországon. A születendő gyermekekre igényelhető kedvezmények vonzóak, hiszen öt éven belül megszülető gyermek esetén a kölcsön akár a 20 éves futamidő végéig kamatmentes lesz. A második gyermek megszületésénél az állam a fennálló kölcsöntartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a fennálló kölcsöntartozást egy az egyben kifizeti. Ráadásul az ingatlanfedezet nélkül igénybe vehető babaváró után hitelbírálati és folyósítási díjat sem kell fizetni. A kölcsönről szabadon felhasználható, például autóvásárlásra, lakásfelújításra, hitelkiváltásra vagy ami a legnépszerűbb, lakásvásárlásra. Korábban hasonlóan kedvező kölcsön nem volt a piacon, az államilag támogatott konstrukció pedig azóta nagy karriert futott be a K&H Banknál, ahogy a teljes piacon is.

 

Többségben a nagyvárosi jelentkezők

Elsősorban a budapestiek, a Pest megyében élők és a vidéki nagyvárosokban lakók kérték a babavárót a K&H-tól. A hitelt ugyan házaspárok vehetik fel, de az igénylések 86 százalékát férfiak nyújtották be a babaváró rajtja óta eltelt kicsit több, mint egy évben. Főként a harmincasok pályáznak a babaváró kölcsönre, a K&H-nál az igénylők közel 70 százalékát adta ez a korosztály.

 

Rekordidőszakok

A bank összesítése szerint majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt volt a babaváró rekordja. 2019. augusztus 28-án folyósította a legtöbb babaváró kölcsönt a K&H, szám szerint 119-et, ez egy nap alatt közel 1,2 milliárd forintos kihelyezést jelentett. A 2020-as évben pedig március bizonyult a legnépszerűbbnek, ekkor 534 db folyósítás történt. Összesen – a teljes magyar piacon – 787 milliárd forint értékben szerződtek a babaváró hitelre a bankok a kölcsön bevezetése óta.

A K&H Bankhoz a tavaly júliusi bevezetés óta  több, mint 8000  babaváró-igénylés érkezett összesen 75 milliárd forint értékben és tízből majdnem kilenc igénylés zöld jelzést kapott. A babaváró nemrégi egyéves évfordulója alkalmából a K&H által készített összeállításából kiderül továbbá, hogy az első kölcsönfolyósításra a bevezetés után 10 nappal, azaz 2019. július 11-én került sor. Vagyis a bank gyorsan lépett.

A K&H-nál a lakáshitelek iránti kereslet töretlen, amit tovább erősít, hogy tavaly július óta sokan a babavárót választották helyette, hiszen a saját otthon a legnépszerűbb hitelcél. A K&H a következő hónapokban további kedvezményeket is biztosít a babaváró kölcsönt igénylőknek.

SOCIAL MEDIA