Töklámpások, boszorkányok, csínytevések, de legfőképpen édességek. Közeledik a Halloween, így a jelmezek elkészítése mellett érdemes időt szakítani az édességek elkészítésére, amelyet gyermekek és édesszájú felnőttek is kedvelnek. Loretta Fanella, a Lavazza cukrász specialistája és márkanagykövete készített néhány igazán egyedi kávés receptet a Halloween alkalmából.
Arany gesztenye
Mousse:
225 g tej
45 g tojás sárgája
22 g cukor
1 csipet só
Egy tálban verjük fel a tojások sárgáját a cukorral. Forraljuk fel a tejet, majd keverjük hozzá a tojásos keveréket. Habverővel dolgozzuk össze, adjunk hozzá a sót és melegítsük 85 Celsius-fokra. Vegyük le a tűzről.
275 g tejsodó (angol krém)
3 g zselatin
15 g víz a zselatin feloldásához
425 g csokoládé
430 g tejszínhab
A forró krémhez adjuk hozzá a csokoládét és a vízben feloldott zselatint; néhány percig hagyjuk melegen, amíg összeáll a massza és eléri a 38 Celsius-fokot, végül lassan keverjük bele a tejszínhabot. Egy nyomózsák segítségével töltsük a tésztát szilikon formákba, és tegyük fagyasztóba.
Gesztenyés sütemény
260 g tojás sárgája
250 g tojás fehérje
250 g cukor
225 g édes gesztenye liszt
2,5 g só
250 g vaj
15 g sütőpor
Az összes hozzávalót keverjük össze keverőtálban, majd sütőbe 170 Celsius-fokon kb. 25 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtés után négyszögekre vágjuk fel.
Qualità Oro kávé karamell
100 g porcukor
50 g vaj
80 g friss tejszín
10 g darált Qualità Oro kávé
2 g só
Karamellizáljuk aranyszínűre a cukrot. Adjuk hozzá a puha vajat, keverjük jól össze, majd 32 Celsius-fokon adjuk hozzá a tejszínt is. Forralás után tegyük bele a sót. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
A csokoládékrémmel töltsük meg egy gesztenye alakú forma kétharmadát, majd tegyük rá a formára vágott süteményt. Tegyük a fagyasztóba egy éjszakára, hogy könnyen ki tudjuk szedni a formából. Csokoládé reszelékkel és arany porral díszíthetjük, majd végül tegyünk a tetejére a kávé karamellből.