Kaunasban szereztünk egy pontot – vagy vesztettünk kettőt?

Tejszínhub

A magyar labdarúgó-válogatott Kaunasban játszott Európa-bajnoki selejtezőt a nem túl acélosnak tekintett litván válogatott ellen. A házigazdák azonban az első félidőben nagyon csúnyán meglepték a mieinket, válogatottunknak  csak a második félidő hajrájában sikerült egyenlíteni.

 

A stadion látványa egyértelműen jelezte, hogy Litvániában a kosárlabda az első számú sport: a Zalgiris Kaunas kedden este a Real Madrid ellen játszott Euroliga-mérkőzést, a helyiek figyelmét nyilván az vonta el. Így a Dariaus ir Girėno stadionban alig 4000 fizető néző foglalt helyet. Míg azonban a kosárlabdacsapat 93-79 arányú vereséget szenvedett Madridban, az otthon játszó futballisták sokkal inkább elkényeztették a litván szurkolókat.

A litván válogatott az első félidőben igen harcosan (néha kissé durván) futballozott, de mindenképpen eredményesen.  Cernych már a 20. percben meglepte a magyar válogatottat egy igen jól eltalált, távoli bombával. Dibusznak esélye sem volt védeni. A 36. percben pedig jött az igazi hideg zuhany, Sirvys kettőre növelte a hazaiak előnyét. A csapatot Kaunasba kísérő magyar szurkolók dermedten figyelték az eseményeket. Az eredménynél is rosszabb volt a minden elképzelés nélküli  játék, amihez az utóbbi időben már nem vagyunk hozzászokva.

A második félidőre aztán határozottan feljavult a magyar válogatott, bizonyára komoly fejmosást kaptak a fiúk Rossi mestertől az öltözőben. Válogatottunk egymás után vezette a veszélyes támadásokat, viszont Zubas kapus bizonyította, hogy nem véletlenül védi a nemzeti válogatott hálóját. Több olyan helyzetben is hárított, amikor már szinte mindenki a hálóban látta a labdát.

De mindent még az élete formájában védő litván kapus sem tudott megoldani. A 67. percben 11-eshez jutottunk, Szoboszlai nagy erővel a léc alá vágta a labdát. A 82. percben pedig az ügyeletes gólszerző, Varga Barnabás az egyenlítő gólunkat is megszerezte – négy selejtező meccsen is betalált egymás után!

Félig üres a pohár vagy félig teli? Nehéz eldönteni, hiszen győzelemmel már eldőlt volna továbbjutásunk, így viszont marad némi izgulni való az utolsó két fordulóra. A csoport másik meccsén Szerbia 3:1 arányban legyőzte Montenegrót. A magyar válogatott így is a csoport első helyen áll 14 ponttal, Szerbia a második 13-mal,  de eggyel több meccset játszott, mint a mieink.

Legközelebb november 16-án, csütörtökön Bulgáriába látogat a válogatottunk. Ha ott győzni tudunk, akkor négy pont lesz az előnyünk Szerbia előtt, amit az utolsó fordulóban már nem lehet behozni. Ha viszont nem győzünk Szófiában, akkor marad izgalom november 19. vasárnapra, mikor Montenegrót fogadjuk Budapesten, Szerbia pedig szintén hazai pályán játszik Bulgária ellen.

 

Litvánia – Magyarország 2 : 2

Kaunas, Dariaus ir Girėno Stadion, 4000 néző. V: Xhaja (albán)

Litvánia: Zubas – Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (El. Jankauskas, 65.) – G. Paulauskas.

Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas

Magyarország : Dibusz – Fiola, Szalai Attila, Lang – Nego (Csoboth, 62.), Nagy Ádám, Szoboszlai, Kerkez (Nagy Zsolt, a szünetben) – Sallai (Bolla, 90+2.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga Barnabás (Ádám Martin, 90+2.).

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerzők: Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai (67. – 11-esből), Varga Barnabás (82.)

 

SOCIAL MEDIA