Karácsonyfák adják a meleget Pécsett

Hírek

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák zöldenergiaként idén is hozzájárulnak a város otthonainak fűtéséhez. A Veolia-csoporthoz tartozó cég évről évre begyűjti a komposztálásra nem alkalmas, városszerte kidobott fenyőfákat, és a pécsi erőműben elégeti őket, ezzel járulva hozzá mintegy 31 500 pécsi lakás távfűtéséhez.

Idén is elindította karácsonyfa-hasznosítási akcióját a Veolia-csoporthoz tartozó pécsi Pannon Hőerőmű Zrt. A kezdeményezés keretében a vállalat gondoskodik a karácsonyi időszakot követően kidobott karácsonyfák energetikai hasznosításáról a baranyai megyeszékhelyen. A vállalat a korábbi évekhez hasonlóan idén is összesen több mint tízezer karácsonyfa begyűjtésével számol, ami közel 40 tonna eltüzelhető biomasszának felel meg.

A január elején, hirtelen keletkező, nagy mennyiségű hulladék nem komposztálható, lerakás esetén pedig nagyon sok helyet foglal. Az energetikai hasznosítás tehát ebben az esetben a helyi közmű szolgáltató és a pécsiek szempontjából egyaránt a lehető legjobb megoldás: azok a régióból származó fenyők, amelyek az ünnepi hetekben a pécsi lakások díszei voltak, az ünnep után ugyancsak a város otthonainak melegéhez járulnak hozzá. Így a Pannon Hőerőmű Zrt. akciója a körkörös gazdasági modellre épül, azaz a régióban elérhető energiaforrások valóban a régió energiaellátását szolgálják. A begyűjtést a településen a Dél-Kom Nonprofit Kft. intézi.

Mindenki jól jár azzal, ha a már nem használt karácsonyfa száz százalékban zöld hőenergiaként hasznosul a város otthonaiban. Ez a pécsi tízezres nagyságrendű szám eltörpül a Magyarországon vásárolt – és aztán kidobásra ítélt – karácsonyfák számához képest. A 40 tonna fenyőből az erőmű 85 lakás fűtését egy teljes hónapig meg tudja oldani – a magyarországi több mint 2 millió karácsonyfa 15 ezernél is több lakás hőellátását tudná biztosítani egy hónapig – hívta fel a figyelmet  Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Veolia-csoporthoz tartozó pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánja biztosítja Pécs város mintegy 31 500 lakásának távfűtéséhez a hőenergiát. A bálázott lágyszárú mezőgazdasági mellékterméket eltüzelő kazán mellett működik az ömlesztett biomasszát felhasználó egység. Utóbbi tüzelőanyag-keverékébe kerülnek a fenyők, amelyeket egy mobil aprítógép segítségével dolgoznak fel. Mivel a túlságosan nagy mennyiségű tűlevelű fa a kibocsátott gyanta révén üzemeltetési nehézséget okozna a biomassza-tüzelésű kazánnál, ezért a felaprított fenyőket vegyítik az egyéb tüzelőanyagokkal (az erdők karbantartásából származó faaprítékkal, illetve az ömlesztett mezőgazdasági melléktermékekkel).

SOCIAL MEDIA