Jövő nyáron Magyarországra is megérkezik a ma világpremierjét tartó Toyota bZ4X

Hírek Kiemelt

A vadonatúj Toyota bZ4X a világ legzöldebb autógyártójaként ismert, mára Európában több, mint 60%-ban öntöltő hibrid elektromos autókat (HEV) értékesítő Toyota első célirányosan fejlesztett akkumulátoros elektromos autója (BEV), egy kényelmes, tágas és hiteles SUV, amelynek új összkerékhajtási rendszere kiemelkedő képességeket biztosít. A bZ4X egyben a Toyota új új bZ – beyond Zero – almárkájának első modellje, amelyet a következő néhány évben tovább modellek követnek majd, amelyek mindegyikére jellemző lesz az a kivételes akkumulátor-minőség és -tartósság, amely a Toyota elektrifikált járművekkel szerzett negyed évszázados tapasztalatára alapul. A Toyota bZ4X európai premierjét december 2-án tartják, amelyet az online előfoglalási lehetőség követ majd.

A mai napon tartotta világpremierjét a vadonatúj Toyota bZ4X, amely az első modell a bZ – beyond Zero – akkumulátoros elektromos járművek (BEV-k) sorában, és amely várhatóan meghatározó szerepet tölt majd be a Toyota portfóliójában az elkövetkező években. A még idén áprilisban bemutatott tanulmányautóhoz kialakításában és technológiájában is hű sorozatgyártású bZ4X az első olyan modell, amelyet a Toyota teljes mértékben akkumulátoros elektromos járműként fejlesztett és egyben az első autó, amely a vállalat új BEV platformjára alapul. Az e-TNGA filozófiát megvalósító padlólemez a Subaru és a Toyota közös fejlesztése. Az akkumulátor a platform integrált részeként a jármű padlója alatt található, ami alacsony súlypontot, kivételes súlyelosztást és kimagasló merevséget biztosít. Mindez hozzájárul a kiváló biztonsághoz, rugózáshoz és irányíthatósághoz. A bZ4X egy tágas, kényelmes SUV, amely elérhető egy olyan új összkerékhajtási rendszerrel, ami osztályelső terepképességeket és menettulajdonságokat biztosít a tengelyeket külön-külön hajtó elektromotorok révén. Letisztult, dinamikus és erőteljes külső formaterve visszatükrözi modern elektromos kialakítását és SUV státuszát.

Ennél a modellnél mutatkozik be az almárka meghatározó eleme, a hangsúlyos „kalapácsfej” orr, amely az autó erőteljes kiállását biztosítja. A hosszú tengelytávolság bőséges helykínálatot nyújt a világos és szellős ötüléses utastérben, emellett a csomagtartó is kiemelkedően tágas. A Toyota felhasználta az elektrifikált járművek gyártása során megszerzett közel 25 éves tapasztalatát annak érdekében, hogy világelső minőségű, tartósságú és megbízhatóságú lítium-ion akkumulátort hozzon létre a bZ4X számára. Még 10 év aktív használat után is az akkumulátor várhatóan 90 százalékát tudja majd az eredeti kapacitásának (A kalkulációhoz a Toyota 10 év vagy 240.000 km futásteljesítménnyel számolt.) Teljesen feltöltött akkumulátorral a várható hatótávolság több mint 450 kilométer (verziótól függően, az adatok még véglegesítésre várnak). A bZ4X fejlett technológiai megoldásokat kínál, mint például tetőbe épített napelemet, amely segíti az akkumulátor töltését menet közben vagy parkoláskor, valamint a harmadik generációs Toyota Safety Sense technológiát új és továbbfejlesztett aktív biztonsági és vezetési segédrendszerekkel. A bZ4X európai premierje december 2-án lesz, amelyet szorosan követ az online előfoglalási lehetőség megnyitása azon ügyfelek számára, akik a világon az első között szeretnék megszerezni az új modellt.

 


A Toyota új, dedikált BEV platformjának premierje

A bZ4X az első autó, amely a vállalat új, kimondottan akkumulátoros elektromos autóihoz fejlesztett platformjára alapul, az e-TNGA elgondolása alapján. A vadonatúj padlólemez rugalmasan használható a jövőben érkező bZ modellekhez és nagy darabszámú gyártáshoz készült. A vékony akkumulátor-egység teljes mértékben a jármű padlója alatt kapott helyet, ami alacsony súlypontot, kivételes súlyelosztást és kimagasló merevséget biztosít. Ezek együtt a bZ4X számára magabiztos menettulajdonságokat garantálnak, a hosszú tengelytávolság révén pedig a helykínálat is kivételes.

 

Látványos formaterv

A Toyota dinamikus és robusztus formatervet alkotott meg a bZ4X számára, amely legalább annyira otthon van a város forgatagában, mint a vidék földútjain, miközben egy modern elektromos autó látványát klasszikus SUV jellemzőkkel egyesíti. Az orr kifinomultságot sugall, és mellőzi a túlzó dekorációt. Karakteres jellemvonása az almárkát meghatározó „kalapácsfej” alakzat, amelyet vékony lámpák kereteznek. A szélek hangsúlyos kidomborítása a járművet különösen szélesnek láttatja. Az oldalnézet dinamikus, amelyből az alacsony magasság, a meredeken dőlő A-oszlopok és az alacsony tengelyvonal is kiveszi a részét, ami az új platform alacsony súlypontját hivatott szemléltetni. Az akár 20 colos átmérőjű keréktárcsákat is befogató kerékjárati ívek a karosszéria sarkaihoz kerültek, miközben a vastag panelek a jármű SUV karakterét hangsúlyozzák ki. Hátulnézetből szintén a sarkok erőteljes jelenléte figyelhető meg, amely a karakteres hátsó lámpákkal együtt fokozza az autó magabiztos kiállását.

A Toyota RAV4-hez viszonyítva a külső méretek az e-TNGA platform előnyeit szemléltetik. Például a bZ4X teljes magassága 85 mm-rel alacsonyabb, a tengelytáv pedig 160 mm-rel hosszabb, mint a RAV4 esetében, ami rövidebb túlnyúlásokat tesz lehetővé. A motorháztető 50 mm-rel alacsonyabban fut. A kiváló manőverezhetőségről kategóriaelső, mindössze 11,4 méteres fordulókör gondoskodik. A formaterv olyan aktív aerodinamikai megoldásokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a nagyvonalú hatótávhoz, mint például az első lökhárító kialakítása, amely lehetővé teszi a levegő kiegyensúlyozottabb áramlását. Emellett teljes alsó borítás, megosztott tető-légterelő és hátsó légterelőajak, hátsó diffúzor és gondosan megválasztott szögben álló hátsó szélvédő segíti a légellenállás csökkentését. Az alacsonyan lévő alsó hűtőrács aktív lamellái tovább mérséklik a légellenállást, ha éppen nincsen szükség az akkumulátor hűtésére.

Lenyűgöző beltér

A belső tér jellemzője a „lagom” – ez egy svéd kifejezés, amely azt fejezi ki, hogy „pont jó”. Itt mindez olyan kényelmet és tágasságot jelent, amely az utasteret egy nappalihoz hasonló hangulattal ruházza fel. Ezt az érzést fokozzák a puha, textilborítású részletek, a szatén betétek, valamint a panorámatető opciója. A műszeregység vékony és alacsonyan helyezkedik el, amely fokozza a nyitottság érzetét és jobb kilátást biztosít a vezető számára. A „kezek a kormányon, szemek az úton” elv jegyében az emberközpontú műszerfalra hétcolos TFT központi kijelző került, amely közvetlenül a vezető látóterében helyezkedik el, a kormánykerék vonala felett, így az információkat a vezető minimális figyelem-elterelés mellett olvashatja le. A hosszú tengelytáv osztályelső lábteret nyújt az összes utas számára; az első és a hátsó utas csípője közötti távolság több mint egy méter. Hátul tágas csomagteret találunk, állítható padlóval; a hátsó ülések ledöntése nélkül 452 literes tér áll rendelkezésre.

Meggyőző menetteljesítmény

Az elsőkerékhajtású bZ4X hajtásáról egy 150 kW-os elektromotor gondoskodik. Mindez 204 lóerőt és 265 Nm nyomatékot biztosít, amelynek eredményeképp a modell 8,4 másodperc alatt képes felgyorsítani álló helyzetből 100 km/órára. A végsebesség 160 km/óra. Az összkerékhajtású változat (további részletek lejjebb) csúcsteljesítménye 217,5 lóerő, amelyhez 336 Nm nyomaték társul. A végsebesség változatlan, de a 0-100-as gyorsulás mindössze 7,7 másodpercig tart. Ezek egyelőre előzetes, homologizáció előtti adatok. A rendszer lehetővé teszi az „egypedálos” vezetést is: a vezető az energia visszanyerésének fokozása révén egyetlen pedállal gyorsíthat és fékezhet is az adagolás függvényében.

 

Kimagasló hatótávolság és high-tech akkumulátor-technológia

A hatótávolság döntő tényező az akkumulátoros elektromos autók vásárlói körében, a Toyota pedig közel 25 év tapasztalattal rendelkezik a nagy sűrűségű akkumulátorok fejlesztése terén. Mindez nem csak azt biztosítja, hogy a bZ4X kimagasló távot tud megtenni egyetlen feltöltéssel, de azt is garantálja, hogy mindez több év után is változatlan marad. Az akkumulátor egyik fő fejlesztési célja az volt, hogy hosszú távon is csak minimálisan csökkenjen a képessége: tíz és vagy 240.000 kilométer alatt mindössze 10 százalékkal. A nagy sűrűségű lítium-ion akkumulátor kapacitása 71,4 kWh, amely egyetlen feltöltéssel több mint 450 kilométer hatótávot biztosít (WLTP adat). A pontos érték verziófüggő és az adatok még véglegesítésre várnak. A hatékony és hatásos, hőszivattyús fűtési rendszer révén a megbízhatóság alacsony hőmérsékletnél is garantált, így a konkurenseknél kisebb mértékben csökken a hatótáv hideg időben. Az akkumulátor gyorstöltése is bármiféle kompromisszum nélkül történhet: a 80 százalékos töltöttséget körülbelül 30 perc alatt éri el a rendszer a 150 kW-os gyorstöltőről (CCS2). 2022 negyedik negyedévétől egy új 11 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltő is elérhetővé válik a modellhez. Az akkumulátor minőségében és tartósságában kulcsszerepet játszik, hogy a rendszer különállóan figyeli az egyes cellák feszültségét, áramellátását és hőmérsékletét. Amennyiben szokatlan hőtermelést észlel, automatikusan reagál, intelligens lépésekkel megelőzve a meghibásodást. Emellett szigorú intézkedések akadályozzák meg a gyártás során az idegen anyagok bekerülését az akkumulátorba. A bZ4X lesz az első Toyota, amely vízhűtéses akkumulátorral rendelkezik.

Hatékony összkerékhajtás

A Toyota a Subaruval közösen fejlesztette az új BEV modellek összkerékhajtási rendszerét, amely mindkét vállalat gazdag hagyományaira alapul. A rendszer fokozott tapadást biztosít rossz útviszonyok között is, emellett pedig valódi, kategóriaelső terepképességekkel ruházza fel a bZ4X-et. Az összkerékhajtású modell egy-egy 80 kW-os elektromotorral rendelkezik az első és a hátsó tengelyen. Az XMODE üzemmódválasztó havas/sáros beállítással is rendelkezik mély hóban vagy sárban történő, 20 km/h-nál lassabb haladáshoz. A Grip Control üzemmód pedig 10 km/h-s sebesség alatt biztosít maximális terepképességeket.

Steer-by-wire kormányzási rendszer

A bZ4X lesz az első sorozatgyártású Toyota modell, amely vezetékes, azaz steer-by-wire kormányzási rendszerrel rendelkezik. A One Motion Grip névre hallgató megoldás Európában a későbbiekben fog bemutatkozni. A kormánykerék és az első kerekek közötti mechanikus kapocs eltüntetésével lehetővé válik, hogy az elektromos rendszer a kereket precízen a vezető szándékai szerint állítsa, miközben az utastérben így kialakuló nagyobb lábtér fokozott mozgásszabadságot és könnyebb be- és kiszállást biztosít. A hagyományos kormánykerék helyét átveszi egy One Motion Grip vezérlő, amely lágyabb és könnyebb működtetést garantál anélkül, hogy szükség lenne a kormánykerék átfogására. A rendszer a végállások között csupán 300 fokot fordul.  Mivel a rendszer nem rendelkezik mechanikus összeköttetéssel a kerekekkel, a kormánykeréken nem érzni az abroncsok vibrációját, ugyanakkor viszont a vezető értékes visszajelzést kap az útfelület minőségéről. A kormányzási érzetet a kormányzási nyomaték kifinomult szabályozása fokozza, miközben a rendszer képes az üzemmód függvényében változtatni a kormányzás jellegét.

Napelemes tető

A bZ4X hatótávolságát tovább fokozza az opcionális napelemes tető. A megoldás a napenergiával költségmentesen állít elő elektromos áramot az autó akkumulátorának töltéséhez. A be- és kikapcsolt gyújtásnál egyaránt használható rendszer a Toyota számítása szerint egy év alatt akár 1800 kilométerre elegendő elektromos áramot termelhet.

Új generációs Toyota Safety Sense

A bZ4X a Toyota harmadik generációs Safety Sense rendszerét kapja meg, amely továbbfejlesztett funkciókkal kínál védelmet még több fajta baleset ellen. A rendszer a vezetővel összedolgozva képes még közelebb jutni a Toyota abszolút céljához, azaz, hogy senki ne sérüljön meg közlekedési balesetben. Az észlelési távolság kibővítésével a rendszer egy milliméteres hullámhosszú radarral és egy kamerával fokozza az egyes funkciók képességét. Az új megoldások között található az ütközésmegelőző rendszerek kibővítése, amely a felénk érkező járművek esetén is beavatkozik. Emellett a rendszer képes az alacsony sebességnél véletlenül történő hirtelen gyorsítás megakadályozására, valamint fokozza a vészmegállási képességeket. Továbbá a modellhez egy új multimédiás rendszer is elérhető, amely over-the-air (OTA) szoftverfrissítéssel gondoskodik arról, hogy a bZ4X mindig naprakész legyen.

A Toyota Beyond Zero koncepció

A bZ4X a Toyota új bZ almárkájának első modellje – az elnevezés az angol „beyond Zero”, azaz a nullán túli kifejezésre utalva helyezi előtérbe a vállalat környezetvédelmi törekvéseit. A Toyota az elektrifikáció tekintetében úttörő munkáját már 1997-ben megkezdte az eredeti Prius, azaz a világ legelső sorozatgyártású hibrid autójának premierjével. A bZ4X bemutatkozása megerősíti a Toyota többtechnológiás elképzelését, amellyel a különböző mobilitási igényekre különbözőféleképpen reagálva elektrifikált járművek széles palettájával áll az ügyfelek rendelkezésére, beleértve az öntöltő hibrid, a plug-in hibrid, az akkumulátoros elektromos és az üzemanyagcellás elektromos modelleket. A Toyota célja az, hogy olyan könnyen használható termékek segítségével csökkentse a széndioxid-kibocsátást, amelyet az ügyfelek is kifejezetten vonzónak tartanak – ezek a technológiák közösen segítik elérni a karbonsemlegességet. A zéró emisszió ugyanakkor a Toyota elképzelésének csak egy része – ahogyan azt a bZ almárka ’beyond’ szava is jelképezi. A cél ezen túlmutatni egy olyan folyamatosan javuló mobilitással, amely mindenki számára elérhető; olyan termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyek fokozzák az utazás élményét, minden felhasználót biztonságban tudva és segítve jobb társadalmak kialakulását világszerte. A bZ4X egy teljes mértékben emberközpontú jármű, amely úgy született, hogy segítse az ügyfeleket az akkumulátoros elektromos autóra történő váltásban bármiféle kompromisszum vagy kényelmetlenség nélkül, miközben maximálisan kihasználja azokat a formatervezésben, a menetteljesítményekben és a birtoklás élményében rejlő lehetőségeket, amelyeket csak az elektromos hajtású járművek tudnak nyújtani – túlmutatva az ügyfelek elvárásain.

 

 

SOCIAL MEDIA