Indul a szezon, rengetegen érintettek

Hírek

A globális felmelegedéssel nemcsak a pollenkoncentráció és a pollennel szennyezett területek növekednek, hanem az allergiások száma is – ezt állapította meg az a kutatás, amelyet három kontinens 17 városának adatai alapján végzett egy magyar és egy amerikai szakértő. A kutatás eredményei rávilágítottak arra is, hogy a fagymentes napok számának növekedésével meghosszabbodik a pollenszezon és növekszik a pollenkoncentráció.

 

Hazánkban is elindult már az idei allergiaszezon, a tavaszi magasabb hőmérséklet hatására erősebb pollenterhelésre van kilátás, ráadásul – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ – ebben az időszakban egyszerre nagyon sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben. A napi pollenjelentésből az is kiderül, hogy a kőris, a fűz, a tölgy, és az erős allergénnek számító nyír pollenje közepes, míg a közepesen erős allergénnek számító platáné pedig magas koncentrációban van jelen.

Ez itthon különösen széles kört érintő problémának számít: az LG korábbi felmérése alapján a 15-59 éves magyarok egyharmada pollenallergiás, viszont az érintettnek csak kevesebb, mint a fele mossa gyakrabban virágporszezonban a ruháit és lakástextíliáit. A pollenérzékenység tüneteinek elkerülése vagy csökkentése érdekében főleg a nők és az 50 év felettiek mosnak gyakrabban, míg a diplomások és a fővárosiak körében kevésbé népszerű ez a szokás.

 

Tervezzünk és öltözzünk át!

Érdemes első lépésben tájékozódnunk a számunkra allergén növényekről és figyelni az aktuális pollenjelentést, például itt. Abban a napszakban, amikor a legmagasabb az adott növény pollenjeinek koncentrációja a levegőben, érdemes lehetőség szerint a lakásban tartózkodni csukott ablakok mellett. Viszont, ha mégis kimozdulunk otthonunkból, ajánlott odafigyelnünk néhány egyszerű dologra, amivel minimalizálhatjuk az érintkezést ezekkel az allergénekkel – különösen akkor, ha a családunkban, lakókörnyezetünkben pollenallergiás ember él.

A szabad levegőről hazaérve a ruháinkon és bőrünkön megtapadhatnak a pollenek, ezért érdemes átöltöznünk, valamint arcunkat és kezünket átöblítenünk vízzel. A megszokottnál gyakoribb tisztálkodás, illetve akár napi, samponmentes hajmosás is ajánlott ebben az időszakban, hogy a napközben a bőrünkön, hajunkon megtapadt pollenektől megszabaduljunk.

 

Ruhák tisztítása és szárítása

Miután átöltöztünk, érdemes a ruhákat is minél előbb megtisztítani a pollenektől, mielőtt azok más tárgyakkal érintkeznének. Különösen sokat segíthet ebben az időszakban, ha mosógépünk rendelkezik gőzmosás funkcióval – az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9 százalékát eltávolítja.

Bár meleg időben gyorsan száradnak a ruhák kültéren, mégis a levegő pollenkoncentrációja miatt érdemes a lakásunkban kiteregetnünk a ruhákat. A gyorsabb száradás és frissebb ruhák érdekében hasznos lehet, ha szárítógépet használunk.

 

Esti szellőztetés, pollenszűrés

A beltéri levegőminőség javítására alapvetően a szellőztetés a leginkább ajánlott, de pollenszezonban figyelni kell arra, hogy ez este történjen, amikor jelentősen csökken a pollenkoncentráció.

Különösen hasznos lehet ilyenkor, ha a légkondicionálónk alkalmas arra, hogy kiszűrje a polleneket a lakás levegőjéből. A legkorszerűbb, léghűtést és légszűrést egyaránt biztosító, DualCool & Pure rendszerű légkondicionálók például képesek valós időben érzékelni és kiszűrni a rendkívül kisméretű porszemeket, kórokozókat még 1 mikronos méretben (PM 1.0) is. Az UVnano technológia emellett ultraibolya-fénysugarakkal fertőtleníti a beáramló levegőt, elpusztítva a készülék belsejébe jutó egyes kórokozók 99,9 százalékát.

 

SOCIAL MEDIA