Indul a Nemzeti Faültetés Napja

Hírek

Április 22-én, a Föld napján indította útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját, amelyre maguk mellé hívják az egész országot, mert mint írják: „Nincs bal- és jobboldali klímaválság, hőguta, aszály és elsivatagosodás sem.”

 

Nem vacakolunk tovább, alaposan felborzoljuk az állóvizet. Lépünk egy igazán nagyot. És ehhez magunk mellé hívjuk az egész országot. Ha sokan hiszünk benne mi magyarok, akkora tettet hajthatunk közösen végre, amit egész Európában, de tán azon is túl fognak elismerően, irigyen említeni – írja közleményében a 10 millió Fa.

 

Bizonyítsuk be, hogy Magyarország Európa legzöldebb országa!

„Most, 2024-ben, a Föld Napján akciónapot hirdetünk meg, amelyen nemcsak a 10 millió Fa meglévő önkéntesei, alkalmi segítői, de valamennyi honpolgár részt vehet. Reményeink szerint részt is vesz. A klímaválság, az ökológiai és biodiverzitás krízis ugyanis a Föld, így Magyarország minden lakóját érinti. Mi helyben kereshetünk megoldást a bajra. Célunk, hogy a megoldás legyen a lehető legütősebb. Egyetlen nap alatt bizonyítsuk be: Magyarország Európa legzöldebb országa! A magyarok egyetlen jól megszervezet, összefogott nap alatt olyan sok fát ültessenek el, amennyire csak képesek lehetünk. Ezúttal nem az elültetett fák, hanem a résztvevő emberek száma fontos. Hogy lehetőleg minden magyar, életében egyszer, velünk összehangoltan, ültessen el, nem feltétlen többet, pusztán egyetlen egy fácskát.”

 

A 10 millió Fa vár minden szervezetet, egyházi közösséget, óvodát, sportegyesületet, céget, énekkart és jógást

Mint írják: a Nemzeti Faültetés Napján, a becsatlakozó civileken túl valamennyi magyarországi szervezet és szerveződés, intézmény és vállalat részt vehet. Iskolák, óvodák, laktanyák, egyetemek, cégek, színházak, kórházak, sport és egyházi közösségek, énekkarok, kiránduló társaságok, multi vállalatok alkalmazottai, jógások és madarászok, a legkülönfélébb társadalmi vagy civil szervezetek tagjai.

Az emberi élőhely fenntartásának ügye mindannyiunk ügye. Egyszer egy évben, jól előkészítve, csupán pár óra igénybevételével, együtt, hatalmas eredményt érhetünk el. Egyszeriben nagyságrendi léptékben tudjuk megnövelni Magyarország erdőborítottságát, fák dominálta zöld területét. Sokat tudunk visszapótolni abból, amit elődeink és mi magunk, az ipari forradalom kezdete óta leírtottunk Magyarország felületéről.

Március első szombatja a Nemzeti Faültetés Napja

Az idei évtől kezdve kinevezik március első szombatját a Nemzeti Faültetés Napjának. Első ízben 2025. március 1-jét. Azért ők, egy alapítvány teszi ezt, mert biztosítaniuk szükséges az ültetések botanikai és ökológiai szakmaiságát, valamint, hogy a jó szándékkal kezdeményezett esemény megőrizhesse eredeti küldetését, és sem pártpolitikai, se üzleti célra ne lehessen kisajátítani.

 

„Nincs bal- és jobboldali klímaválság”

A fa törzse köralakú, nincs se jobb, se bal oldala. És ugyanígy, nincs bal- és jobboldali klímaválság, hőguta, aszály és elsivatagosodás sem. Fogjunk hát össze, hangoljuk össze szanaszét futó aktivitásunkat és koncentráljunk egyetlen napra, a Nemzeti Faültetés Napjára.

Mindenkit kérnek, hogy ezen a napon, 2025. március 1-én, szombaton, velük együtt vegyen részt az országos akcióban!

 

SOCIAL MEDIA