Idén ezek a vállalatok nyerték el az Effekt 2030 díjat

Hírek Kiemelt

Idén is pályázhattak az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díjára a hazai piacon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok. A szakmai elismerést minden évben azok a vállalati felelősségvállalási és fenntarthatósági programok érdemelhetik ki, melyek mérhető, kimutatható pozitív változásokat eredményeznek a társadalom és a környezet szempontjából.

 

A benyújtott pályázatokat – a hagyományoknak megfelelően – ez alkalommal is öttagú szakmai zsűri bírálta el. A testület tagjai voltak: Horváth Áron fenntarthatósági vezető, CBRE Magyarország; Matolay Réka PhD, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem; Pogány Éda regionális fenntarthatósági és kommunikációs vezető, Syngenta; Schubauer Krisztina HR, marketing és kommunikációs ügyvezető igazgató, EXIM Magyarország; valamint Szabó Gyula kuratóriumi elnök, Ökoszolgálat Alapítvány. A zsűri hosszas szakmai egyeztetést követően hozta meg döntését a nyertesekről és a kategóriánként shortlistre kerülő pályázatokról. Ez utóbbiakra a nagyközönség is szavazhatott és kiválaszthatta a közönségdíjas programot.

„A hazai vállalati szektor társadalmi felelősségvállalási és fenntarthatósági törekvéseinek erősödését jelzi, hogy idén minden korábbinál több nevezés érkezett. Vannak rendszeresen visszatérő vállalatok, de minden évben újakkal is bővül a pályázók köre, hiszen a szakmai megmérettetés lehetőséget ad a résztvevők számára, hogy egy rangos mezőnyben mérlegre tegyék, újragondolják és továbbfejlesszék saját közösségi befektetéseiket. Örömmel látjuk, hogy egyre integráltabb és komplexebb programok születnek, melyek egyre inkább megfelelnek a közösség-hatás-jövő hármas kritériumrendszerének” – nyilatkozta dr. Molnár Klára, a díjat alapító Effekteam Egyesület igazgatója, szakmai vezetője.

A jövő gazdasága kategóriában különösen szoros volt a verseny az idei évben. A kkv-mezőnyben szereplő FoxPost Zrt. most nevezett első alkalommal, de pályázatával máris elnyerte a zsűri és a nagyközönség elismerését. Bár a FOX Green program a közönségdíjról végül lemaradt, az Effekt 2030 díj mellett egy Üzleti Modell különdíjat is kiérdemelt. A nagy sikert arató program elsődleges célja, hogy csökkentse a csomaglogisztikai szolgáltatásokhoz kapcsolódó környezetterhelést és légszennyezést a vállalat működése során kibocsátott üvegházhatású gázok és a keletkező hulladék mennyiségének minimalizálásával.

A nagyvállalatok mezőnyében holtverseny alakult ki ebben a kategóriában, így végül megosztott első helyezés született. Az egyik díjazott a Samsung Electronics Magyar Zrt. Megoldások a holnapért elnevezésű pályázata lett. A Samsung és az EdisonKids közös kihívása során a diákok egy izgalmas jövőtervezői munkafolyamatban dolgozhatták ki azokat az ötleteiket, amikkel a világ jobb lehet. A program a diákcsapatok mellett a tanároknak is lehetőséget kínált a szakmai fejlődésre és a kreatív közös munkára. A kategória másik díjnyertese a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. SPAR a társadalomért – Hungaricool by SPAR és Régiók Kincsei programok elnevezésű pályázata lett. A Hungaricool by SPAR és a Régiók Kincsei meghatározó szerepet töltenek be a vállalat fenntarthatósági kezdeményezéseinek sorában. A programok magukban foglalják a fenntarthatóságot is prioritásként kezelő, ötletes, piacképes termékek támogatását, magyar gazdáktól történő vásárlást, hazai termékek és alapanyagok beszerzését, rövid szállítási útvonalak preferálását, zöld/fenntartható termékek arányának növelését a szortimentben, illetve a kereskedelmi partnerek és a fogyasztók edukációját.

Második helyen végzett a METRO Kereskedelmi Kft. METRO Fenntartható Gasztronómia Programja és harmadik lett a Master Good Kft. Fenntartható körforgásos gazdálkodás megvalósítása elnevezésű pályázata.

A Zöld egyensúly kategória győztese az Auchan Magyarország Kft. pályázata lett. A műanyagmentes Auchanért elnevezésű program szervesen illeszkedik a vállalat következetes fenntarthatósági stratégiájához. Az áruházlánc 2019-ben elsőként jelent meg a piacon újrahasznosított karton bevásárlódobozával, és azóta is folyamatosan vezeti be az újabb és újabb környezetbarát csomagolóanyagokat, illetve a vevők körében is igyekszik előmozdítani a környezettudatos vásárlást és a műanyaghasználat csökkentését.

A Budapest Airport Zrt. Greenairport programja második helyezést ért el, míg a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Környezetvédelmi Oktatóprogramja harmadik helyen végzett.

A Mindenki társadalma kategóriában a Vodafone Magyarország Alapítvány érdemelte ki az Effekt 2030 díjat Vodafone Önkéntes Közösség elnevezésű pályázatával. A társaság társadalmi felelősségvállalási programjának hosszú évek óta szerves részét képezi a vállalati önkéntesség. A cég minden munkavállalójának évi 4 munkanapot biztosít önkénteskedésre, amit a Vodafone Alapítvány által szervezett és kínált önkéntes programokon tudnak felhasználni. A mindenkori társadalmi szükségletek és a dolgozói igények alapján folyamatosan fejlesztik az önkéntes lehetőségeket, így egyre diverzifikáltabb és sokszínűbb az a kínálat, amiből a munkatársak választhatnak.

A kategóriában második helyen végzett az NI Hungary Kft. WATCH – Women at Tech nevű programja, a harmadik helyezett pedig az UniCredit Bank Hungary Zrt. Minél többen, fenntarthatóbban: fenntarthatósági szemléletformálás az UniCredit Banknál elnevezésű pályázata lett.

Az Effekteam idén külön kategóriákban díjazta azokat a vállalati intézkedéseket és kreatív megoldásokat, melyek az orosz-ukrán háború károsultjainak és menekültjeinek jobblétét, magyarországi munkavállalását és beilleszkedését segítik elő. Az egyesület a speciális kategóriákban benyújtott pályázatok regisztrációs díjából befolyó teljes összeget a Kárpátok Alapítvány Gyorssegély Alapjának ajánlotta fel, hogy ezzel is hozzájáruljon a háború okozta krízis és menekültválság kezelésére irányuló kezdeményezések finanszírozásához.

A Felelős támogató kategória győztese a Vodafone Magyarország Alapítvány pályázata lett. A Vodafone Orosz-Ukrán Válságkezelő Program célja, hogy valós és gyors segítséget nyújtson az orosz-ukrán háború miatt menekülni kényszerülőknek. A program kidolgozásában és végrehajtásában a teljes Vodafone Magyarország és a Vodafone Magyarország Alapítvány tevékenyen részt vett/vesz.

A második helyen az Auchan Magyarország Kft. és a Tesco-GLOBAL Áruházak Zrt. osztozott. Az előbbi vállalat Az Auchan és a Magyar Vöröskereszt együttműködése az ukrán válság alatt elnevezésű programmal pályázott a díjra, míg az utóbbi a Közösen hatékonyabb – segítségnyújtás az ukrán háború érintettjeinek nevű kezdeményezéssel indult a szakmai megmérettetésen. Harmadik helyen végzett a Yettel Magyarország Zrt. Helping Ukrainian refugees by Yettel című projektje.

A Példamutató munkáltató kategóriában megosztott első helyezés született. Díjat kapott az OTP Bank Nyrt. az Ukrán-orosz konfliktus elől menekülő munkatársak támogatása elnevezésű kezdeményezéséért, illetve a CIB Bank a Szolidaritás nem ismer határokat nevű programjáért. Az OTP Bank a kezdetektől segítette a háború elől menekülő leánybanki munkatársakat és hozzátartozóikat. Az érkező családoknak lakhatást, ellátást biztosítottak, gondoskodtak fizikai és mentális egészségükről, segítették a kapcsolattartásukat, gyógyszereket, élelmiszert és ruhákat vásároltak számukra, illetve adománygyűjtést is szerveztek. A CIB Bank szintén azonnal szolidaritást vállalt az ukrán testvérbank munkatársaival és családjaikkal. Sürgősségi pénzügyi támogatást nyújtottak három magyar humanitárius szervezeten keresztül, adományozási mobilalkalmazást indítottak, szerepet vállaltak a háború elől menekülők fogadásában, ellátásában, illetve munka- és tanulási lehetőséget biztosítottak számukra – írják.

A szakmai zsűri által döntőbe juttatott pályázatokra a nagyközönség szeptember 19-30. között voksolhatott. A szavazók túlnyomó többségének tetszését a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. SPAR a társadalomért – Hungaricool by SPAR és Régiók Kincsei programok elnevezésű pályázata nyerte el, amely így kiérdemelte az idei közönségdíjat.

A díjazottak az Effekteam Egyesület október 6-án megrendezett KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ. – A hazai vállalatok jövőbeni működése, kihívások és innovációk az ESG szempontok tükrében című konferenciáján vehették át az elismeréseket.

 

SOCIAL MEDIA