Hogyan vélekedik a világ a digitalizációról?

Hírek Kiemelt

A Vodafone Institute megbízásából készített reprezentatív felmérés a technológia elfogadottsági szintjét méri Európában, Indiában, Kínában és az USA-ban. Az Indiában és Kínában élők nagyobb lehetőségeket látnak a digitalizáció terén. A legfontosabb előnyök közé sorolják az erőforrások megtakarítását és a fejlettebb közlekedést. Február 19-én Berlinben csúcstalálkozóra kerül sor a digitalizáció témájában Angela Merkel részvételével.

A Vodafone Institute megbízásából az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérést végzett, amelyből kiderült, hogy az európaiak általánosságban kevésbé optimisták a digitalizációt és a jövő technológiáit illetően, mint az Ázsiában élők.

A kilenc ország kilencezer válaszadójának feleleteiből összeállított tanulmány a társadalmak digitalizációjához való hozzáállásában tapasztalható különbségeket vizsgálja, valamint kitér arra is, hogy a várakozások szerint milyen előnyöket tartogathat az egyes országok átalakulási folyamata „gigabájt társadalmakkáˮ. A tanulmány az egyik legnagyobb, kontinenseken átnyúló kutatás eredményeit tartalmazza, amely a technológia elfogadottságát méri a digitalizáció tükrében.

Digitalizációs attitűdök

A megkérdezettek többsége pozitívan áll a digitalizációhoz. Az egyes régiók közötti különbségek azonban jelentősek. Az Amerikai Egyesült Államok és a nyugat-európai nemzetek sokkal kevésbé (mintegy 50 százalékban) optimisták a digitalizáció előnyeit illetően, mint például Kína, India vagy Bulgária (közel 80 százalékos értékekkel).

A válaszadók szerint a digitalizáció legnagyobb előnyét azok az okosrendszerek jelentik, amelyeknek köszönhetően lehetőség nyílik az erőforrások megtakarítására, valamint a közlekedés fejlesztésére. A megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozta, hogy az új technológiákban rejlő legnagyobb veszélyt a kibertámadások jelentik, míg 63 százalékuk tart attól, hogy a technológiai fejlődés miatt a gépek átveszik az uralmat az emberek felett.

Nemenkénti eltérések

Míg Kínában és Indiában a férfiak és nők nagyon hasonlóan vélekednek a digitalizációról, Európában a nők sokkal kevésbé optimisták az új technológiák használatát illetően, mint a férfiak. Németországban például a megkérdezett férfiak 55 százaléka „nagyon pozitívnak” vagy „pozitívnak” látja a digitalizációt, míg a női válaszadók csupán 41 százaléka tartja pozitívnak. Az USA-ban a különbség 19 százalékos (a férfiak körében a pozitív hozzáállás aránya 64, míg a nőknél 45 százalék).

Az emberek és a társadalom című tanulmány a technológia elfogadottságának témájában a Vodafone Intézet által készített Digitising Europe kutatás első része. A második, Ipar és foglalkoztatottság című rész a vállalkozások új technológiákra vonatkozó hozzáállását vizsgálja. A harmadik, Irányítás című rész a döntéshozók véleményét méri fel, és a A Made in Europe jövője témájában február 19-én Berlinben megrendezésre kerülő Digitising Europe Summit elnevezésű csúcstalálkozóval párhuzamosan kerül nyilvánosságra. A csúcstalálkozó, amelyen Angela Merkel német kancellár is felszólal, vitafórumot kínál az üzleti és a politikai élet magas rangú képviselői számára. Célja az uniós szintű közös jövőkép kialakítása a digitális korról.

SOCIAL MEDIA