A közösségi gazdaságok biztos pontot jelentettek a fogyasztóknak a járvány idején egész Európában és Magyarországon is. Ilyenkor tavasszal lehet tagként csatlakozni hozzájuk, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete – mint minden évben – idén is összeállította a listát arról, mely gazdaságok várják az új vásárlókat. Ebben az évben már egy térkép segítségével kereshetünk maguknak gazdaságot és azt is megnézhetjük, hol tudjuk átvenni heti zöldség-gyümölcs dobozunkat vagy hús és tojás részesedésünket.
A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.
A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, állati termékek) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.
Az év eleje a gazdáknál a tervezés, a közösségépítés időszaka. Ilyenkor várják azokat is, akik idén tőlük szeretnék beszerezni az élelmiszerüket. Február 22-e a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napja.
16 európai országban legkevesebb 4000 közösségi gazdaság létezik, ez majdnem 465 000 fogyasztót és 6300 gazdát jelent – tudhatjuk meg a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet, az Urgenci legutóbbi, 2014-es adataiból. Becslésük szerint ma a világon 2 milliót is eléri azoknak a fogyasztóknak a száma, akik ilyen gazdaságokból szerzik be az élelmiszert.
Magyarországon 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, a közösségeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze. Jelenleg 15 ilyen gazdasággal működnek együtt Szigetmonostortól Hajdúböszörményig. A magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1000 családot látnak el friss, helyi, szezonális zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel.
Biztos forrás a járvány idején is
Ételfelhalmozás, online rendelés, fagyasztott élelmiszer, kenyérsütés és sok főzés: a 2020-as év sok kihívást hozott a családoknak az élelmiszer beszerzés terén, és a 2021-es is hasonlónak ígérkezik. Sokan most jöttek rá igazán, mennyire fontos a megbízható forrásból származó élelmiszer.
A közösségi gazdaságok tagjai ebben a nehéz időszakban kivételes helyzetben voltak: a gazdák a koronavírus időszakában is zökkenőmentesen ellátták vásárlóikat friss, helyi szezonális élelmiszerrel egész Európában és Magyarországon is – derült ki az Urgenci által végzett felmérésből. Meg is növekedett az érdeklődés irányukban, egyre többen keresik a megbízható forrásból származó, helyi élelmiszerek forrását.
Jó a vásárlónak és a gazdának is
Aki egy közösségi gazdaság tagja, annak biztosított a heti friss zöldség, gyümölcs, tojás vagy épp húsadagja egész évben. A közösségi gazdaságok rugalmasságuknak és tagokkal való közvetlen kapcsolatnak köszönhetően könnyen alkalmazkodtak a megváltozott egészségügyi és biztonsági előírásokhoz, az élelmiszerátadás zökkenőmenteses és biztonságosan zajlik.
A tapasztalatok szerint a közösségi gazdaságok vásárlóinak igazán pozitív élmény volt a karantén idején, hogy legalább heti egyszer találkozhattak a gazdálkodóval, ha csak távolról is, de odaintegethettek a közösség többi tagjának és a különféle közösségi platformokon keresztül rengeteg receptet, tippet tudtak megosztani egymással a megváltozott helyzetben.
A gazdáknak hasonlóan örömteli, hogy ismerik a fogyasztóikat, pontosan tudják, mennyire fontos szerepük van a velük kapcsolatban álló családok életében, különösen most, a járvány idején. „Amit a legjobban szeretünk az nem is a zöldség, hanem maga a közösség. Amikor csütörtökön elvisszük a zöldséget az átadópontra, az nekünk a heti ünnepnap” – meséli Szekeres Nikolett, az ópusztaszeri Esőleső Ökotanya gazdája.
Nem csak helyi, egészséges is
A közösségi gazdaságok által termelt élelmiszer a tökéletes választás, ha valaki a fenntarthatóságra törekszik. Az élelmiszer mindenképpen Magyarországon termett, leggyakrabban a közelben termesztik. A dobozban, kosárban mindig az épp termő, szezonális élelmiszer kap helyet. Az ilyen gazdaságok kisléptékű termesztési módszerekkel, családi összefogásként működnek. Ráadásul a legtöbb közösségi gazdaság rendelkezik hivatalos biominősítéssel, és a többi gazdaságban is az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint termelnek.
„Itt tudom, hogy melyik gazdaságból származik az élelmiszer, amit megeszünk. Biztos lehetek benne, hogy biozöldséget kapok, vegyszermenteset” – magyarázza Lazsádi Klementina a Kertvárosi Kamra rákospalotai közösségi átadópontján.
Ahol várják a tagokat
Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2021-ben várják új tagjaikat, idén is a Tudatos Vásárlók listáján találjuk meg. Ha kedvet kaptunk a csatlakozáshoz, érdemes minél előbb érdeklődnünk a gazdáknál, mert gyorsan betelnek a helyek.
Idén az Egyesület egy térképpel is segíti a tájékozódást, itt tudjuk megnézni, melyik a hozzánk legközelebb eső átvevőpont vagy gazdaság, és a termékkategóriák is itt kereshetőek.
A térképhez csatolt táblázatban azon is végig futhatunk, melyik gazdaság milyen terméket kínál, hol lehet tőlük átvenni és mennyi a tagdíj. Az első oszlopban található ^ jelre kattintva elérjük a gazdaságok bemutatkozóját, elérhetőségüket, a szállítási időszakot, az átvétel idejét, átvevőpontjaik pontos címét és ellenőrizhetjük azt is, rendelkeznek- e hivatalos biominősítéssel.
Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találunk csatlakozási lehetőséget, például Mosonmagyaróváron, Székesfehérváron, Szegeden, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton, Kőszegen, Kecskeméten vagy Zalaegerszegen. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Tahitótfaluban, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön és Gyömrőn.
Az összeállításba idén is azok a gazdaságok kerültek be, amelyek együttműködnek a Tudatos Vásárlók Egyesületével.