Fischer Gábor programigazgató, TV2 Csoport: „A stratégia, amit kitaláltunk, egyértelműen nekünk kedvez.”

Hírek Kiemelt

Ismét jön a Big Picture, a televíziós piac meghatározó eseménye. Az ügynökségek és a márkatulajdonosok megismerhetik a piac legnagyobb szereplőinek jövő évi kínálatát és újdonságait. A nagy bejelentések a Big Picture színpadán hangzanak majd el október 26-án. Erre készülve beszélgettünk a meghatározó csatornák néhány vezetőjével, producerével, műsorvezetőjével. Mai megszólalónk Fischer Gábor programigazgató, TV2 Csoport. 

 

A nézők, a nézői ízlés folyamatosan változik. Melyek azok a trendek, amelyek meghatározhatják a következő évek televíziózását?

Izgalmas időszak a mostani, mert valóban megfigyelhető egy markáns trendváltozás. Most nem a napi és heti fikciós sorozatok idejét éljük, már ha a tévét éppen nézők legnagyobb hányadát szeretnénk elérni. A többség szórakozni szeretne, és azt veszem észre, hogy olyan tartalmat keres, amelynél nem érzi a hosszú távú elkötelezettség nyomását. Ennek mentén kell alakítani a stratégiánkat, és ebbe az adottságba kell belehelyezni kiegészítő jelleggel hosszabb realityket, ahol pár hét alatt elmesélünk egy történetet, mert az embereknek bár rohanó az életük, de megvan az alapvető igényük az érdekes és izgalmas történetek megismerésére.

 

A nagy változások közepette voltak, vannak nagy visszatérések is, mint például a Szerencsekerék vagy a Zsákbamacska. Milyen szerepet játszhatnak a régi, legendás produkciók az újítások mellett?

Mi ebben nagyon hittünk, és úgy vélem, ez is szerepet játszott abban, hogy nagyjából egy éve piacvezetővé váltunk minden fontos korcsoport körében, és hogy elsőként léptünk erre az útra. Akkor ezt mindenki értetlenkedve fogadta, ma pedig a piac minket követ. Ezeket a műsorokat régen milliók nézték, és a mostani nagy tartalmi zajban is szívesebben választjuk az ilyen formátumokat, amelyek kellemes, nosztalgikus érzést ébresztenek. Ezeket a műsorokat évtizedek után a mai viszonyokra alakítottuk át, így minden szempontból megfelelnek a mostani nézői igényeknek. Azaz akkor is tudom nézni őket, ha csak fél órám van, és egyáltalán nem biztos, hogy holnap tudok és akarok televíziózni, de ma maximális kikapcsolódást nyújtanak. És ha ezt az érzetet különböző pillanatokban minél több embernél el tudjuk érni, akkor továbbra is nagyon sikeresek leszünk a stratégiánkkal. A nagy felismerés, hogy ma is a lehető legtöbb embert akarom elérni, és holnap is, és kimondom: nem biztos, hogy a két tömeg teljes egészében ugyanaz.

 

A televízióknak a saját gyártású műsorok – ezen belül a fikciós sorozatok – adnak arcot, karaktert. Saját gyártásban nagyon erősek vagytok, de a fikciós műfaj tavaly óta kevésbé hangsúlyos nálatok. Várható ebben változás?

A piacvezető televízió – jelen esetben a TV2 – olyan, mint az emberek tévénézési szokásainak a tükörképe. Nem nálunk kevésbé hangsúlyos, hanem az emberek életében, akik lineáris tévét akarnak nézni, mi csak igazodtunk ehhez, és ez nagyjából lefedi azt a trendet is, amit a nézettségi adatokban látunk. Szerintem egy Szerencsekerék, egy Zsákbamacska pontosan ugyanolyan karaktert adhat egy csatornának, mint a fent említett sorozatok, csak most ennek az idejét éljük. De nem lesz ez örökké így, ezért már most gondolkodnunk kell, hogy milyen irányba és mikor változtassunk. Szerencse, hogy a keresletet a televíziózás világában a kínálattal is lehet alakítani.

 

Hétvégi szuperprodukciótok, a Dancing with the Stars elismerő kritikákat és díjakat kapott, de nem ez lett a legnézettebb műsorotok. Számolsz azzal, hogy a műsor idén meghaladhatja a 14–15 százalékos közönségarányt, vagy nem ez a fő szempont?

A show-műsorok az egyik legfontosabb szerepet töltik be az országos kereskedelmi tévék életében. Pozicionálás, nagy tömegek elérése – ezek kvázi a zászlóshajóink. Nagyon sok szempont befolyásolja, hogy melyik formátum tudja ezt a szerepet betölteni. Nem mindig az adott sáv eredménye a fontos, hanem hogy egy ilyen műsor miként gyakorol hatást a márkára, amit képviselünk. A produkció eredményeivel elégedettek vagyunk, az imázsát évek óta építjük.

Korábban ezek a szombat esték az RTL sikernapjai voltak, de az elmúlt három évben a Dancinggel ezt az idősávot is szépen megerősítettük, ki lehet tehát mondani, hogy a legnehezebb csatában derekasan helyt állt a műsor, és így kell az eredményeit értékelni. A javuló eredmények után el tudtuk érni, hogy a versenytárs ne a Dancing with the Stars ellen sugárzott X-Faktort készítse el, hanem a The Voice-t. Most szombatonként a Dancing with the Stars előtti idősávban a Sztárban Sztár leszek! magabiztosan nyer az RTL-lel szemben, ahol ekkor jórészt a The Voice megy. Az eddigi három szombati napon a Sztárban Sztár leszek! nézettebb volt, mint a The Voice.* Így ha a teljes képet nézzük, és a most szeptemberi szombati győzelmeket, amikben évekkel ezelőtt senki nem hitt, akkor azt mondhatom, hogy nagyon jó döntés volt a Dancing with the Stars formátummal elkezdeni dolgozni.

 

Elégedett vagy az idei számokkal, a nézettség alakulásával?

Nagyon. Minden munka, amit az elmúlt jó néhány évben a kollégáimmal befektettünk, kezd beérni. A finomhangolásban régen is jók voltunk, és ma már nagyon jó csapatunk és műsoraink vannak. A stratégia, amit kitaláltunk, egyértelműen nekünk kedvez. Én 2016-tól mondtam mindenkinek, hogy ez egyszer el fog jönni, aminek ékes bizonyítéka, hogy az olló inkább nyílik, mint záródik. Ha a kereskedelmileg fontos 18–59 éves korcsoportot nézzük, akkor tavaly ősszel nyertünk először, de 2022-ben a szeptember még az RTL-é volt. Most szeptemberben drámai a különbség, átlagosan több mint 24 százalékkal néznek többen minket főműsoridőben, mint a versenytársunkat.* Ezt ki gondolta volna korábban? Pedig valójában csak a fent említett tényezők együttes következménye. Volt egy stratégiánk, és elértük, hogy bármilyen változás is volt körülöttünk, végig tudtuk vinni. És még nincs vége a folyamatnak, mert keményebben dolgozunk, mint valaha, és minden tudás, tapasztalat benne van a következő időszakban.

 

Voltak olyan műsorok, amelyek sokkal jobban teljesítettek, mint amire számítottál? És fordítva, amelyek csalódást okoztak?

Őszinte leszek, vannak olyan műsorok, amiket különböző üzleti szempontok miatt megcsinálunk, és tudjuk, hogy nem azok lesznek a legerősebbek, ám nem lehet csak erős műsort készíteni. Ez egy stratégiai verseny, allokálni kell a kapacitásokat. Általánosságban örülök, hogy az esti első műsorsávban adásba kerülő produkciók hozzák azt, amit akarunk. A második sáv inkább a kísérletezésé, de ott is vannak szép eredmények. Nagyon hittem a Zsákbamacskában, de amikor közel 27 százalékos közönségaránnyal indult, és hétköznap is átlagban közel 17 százalékot ért el, akkor nagyon elégedett voltam. Egy-két második sávos műsor hozhatott volna többet is, de összességében nem panaszkodom.

 

Idén újabb streamingszolgáltatók jelentek meg a magyar piacon, a régebbiek pedig erősítették a kínálatukat. Milyen szerepet játszik ma a streaming a TV2 tartalomstratégiájában?

Fontos hangsúlyozni, hogy mi továbbra sem a nagy nemzetközi szereplőkkel versenyzünk, mert abból nem lehetne hasznot termelni. A stratégiánkban nagyon fontos szempont, hogy a digitális üzletág bevételi forrásként szolgáljon. A kollégáim továbbra is racionális alapon fejlesztik és bővítik az online platformokat. A TV2 Play jelenleg több mint 1,4 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, és ez a szám folyamatosan növekszik. A szolgáltatókon keresztül elérhető TV2 Play Prémium és a weboldalon közvetlenül előfizethető TV2 Play Zéró is a profitabilitásalapú stratégiánk fontos részeit képezi.

 

A TV2 jövő évi terveit hamarosan ismerteted a Big Picture konferencián. A nagy bejelentéseket nyilván arra a napra tartogatod, de annyit talán elárulhatsz, tervezel-e nagy stratégiai változásokat, vagy továbbra is követendő a 2016-ban kijelölt irány?

Alapvetően követjük, mert 8–10 éves tévés ciklusokban hiszek. Így nálunk továbbra is a finomhangolás lesz a középpontban, de figyelni kell a műsorok életgörbéjét, mert nem szeretnék úgy járni, hogy egyszerre fárad el minden. Alaposan át kell tehát gondolni, hogy melyek azok a produkciók, amiknek esetleg pihenniük kell, vagy változtatni kell rajtuk, hogy ne jussunk oda, hogy a mostani csodatermékek a későbbiekben ne tudjanak már labdába rúgni. Egy televízió számára ez a legnagyobb kihívás. Továbbá még érzékenyebben kell figyelni a fogyasztói viselkedésre, gondolkodásra, mert felgyorsult világunkban valószínűleg a változások is gyorsabban következnek be, mint azt gondoljuk, amikre időben kell reagálni. Mivel a gyártás sok esetben fél évre előre történik, a stratégia döntések meghozatala meg egy évre, ez nagyobb kihívás, mint valaha.

 

JEGYZET:

* Vizsgált időszak: 2023. szeptember 1–25., adat: live + as live, célcsoport: 18–59 évesek, főműsoridő: 18:00–23:00. A nézettségi adatok forrása: Nielsen Közönségmérés/TV2 Kutatás.

 

 

SOCIAL MEDIA