FC Barcelona: kik hozhatják el a napfényes tavaszt?

Hírek Kiemelt

A spanyol labdarúgó-bajnokság, a La Liga idei legnagyobb negatív szenzációja a katalán sztárcsapat bukdácsolása volt. Bár nem kellett különösebben éles szemű megfigyelőnek lenni ahhoz, hogy az ember lássa, milyen lejtmenetben van a csapat a 2015-ös BL-győzelem óta, a szurkolóknak kemény lehetett végignézni, ahogy az őszi szezonban egyik pofon jött a másik után. A 18 meccsen elért 7 győzelem igen sovány produkció a gránátvörös-kék alakulattól. 

 

A csapat mostani 7. helyezéséért persze nem lehet a jelenlegi vezetésnek szemrehányást tenni, hiszen a legnagyobb probléma az, hogy az előző elnök alatt csillagászati összegekért vásároltak közepes futballistákat a kispadra. Az emiatt nyakig eladósodott klub most nem tud minőségi igazolásokra költeni, a jelenlegi keret nagy része pedig maximum a spanyol középcsapatok szintjét üti meg. Marad tehát a remény, hogy a La Masia utánpótlásbázisról olyan fiatalok kerülnek ki, mint az egy évtizeddel ezelőtti aranycsapat csodatriója, a Messi-Xavi-Iniesta sor.

Hogy ez nem hiú remény, azt néhány fiatal már bizonyította. Tavalyelőtt a részben sevillai kötődésű, de korán a Barca-akadémiára került Ansu Fati, tavaly a Las Palmas gárdájában nevelkedett Pedri robbant be a csapatba és a spanyol válogatottba – igaz, a szakmai stáb elkövette azt a hibát, hogy túl sokat játszatta a fiatalokat, így meg is sérült mindkettő, legjobb esetben is csak tavasszal lehetnek ismét az alapcsapat tagjai.

Jöttek viszont a fiatal, részben vagy teljesen barcelonai kötődésű fiatal tehetségek sorban. Az alig 17 éves Gavi gyakorlatilag az előbb említett két fiatal szintjén teljesít, a Transfermarkt már 40 millió euróra teszi az értékét, de lesz az még a duplája is néhány hónapon belül. Igen meggyőzően futballozott a 19 éves Nico González is, akinek az értékét 20 millióra taksálják. Többször bekerült a csapatba a barcelonai születésű, 18 esztendős Balde is, aki villámgyors és jól cselez. Idén igazolt a Hercules csapatától a Barcelona B-hez a marrokkói Abde, aki néhányszor lehetőséget kapott a felnőtt gárdában, és olyankor élt is az eséllyel, bizonyította a csatárínséggel küszködő gárda vezetőinek, hogy nem ijed meg a kapu előtt. A felsorolt tizenévesek mellett ott van a 16 évesen a La Masiáról a Manchester Cityhez távozott és most hazacsábított, szintén csak 20 éves Eric Garcia, valamint az alapcsapatba lényegében beépült 22 éves Araujo és Mingueza.

A 24 éves Frenkie de Jong már veteránnak számít a csikócsapatban. Ő azon kevesek közé tartozik, akiket valóban érdemes volt nagy pénzért leigazolni – még ha egy-két alkalommal kritizálták is a magához képest gyengébb teljesítményéért. Ő hosszú távon is alapember lehet, ha csak ki nem vásárolják 2026-ig élő szerződéséből. Bár vannak olyan hírek is, hogy bekerülhet egy csereügyletbe: a Barcelona a Manchester City fiatal szupersztárját, az angol válogatott Fodent szeretné megszerezni, akit esetleg de Jongért cserébe engednek el. Ez még csak spekuláció, az viszont tény, hogy a Barcának sikerült megszereznie az első nagy skalpot a 21 éves, spanyol válogatott Ferrán Torres személyében, aki tavaly augusztusban került Valenciából a Manchester Cityhez, és azóta 43 meccsen 16 gólt szerzett.

Rajta kívül is vannak nagy nevek a célkeresztben. Az egyik legpikánsabb ügylet lehet Alvaro Morata leigazolása, aki az ősellenség Real Madrid játékosa (is) volt, és valószínűleg nagyon szeretné bizonyítani, hogy hiba volt lemondani róla. Morata mellett a Juventus játékosa a holland De Ligt is, akire igen nagy szükség lenne a Barca sokat bizonytalankodó védelmében. Közszájon forognak még nagyobb nevek is, köztük a legnagyobb a norvég Haalandé, akit viszont aligha lehet „aprópénzért” megszerzni – az ő piaci értéke 150 millió euró, bár kérdéses, hogy a Covid-sújtotta piacon ki tud és mer ennyi pénzt költeni, pár arab sejket leszámítva. Az Ajaxban játszó brazil Antony leigazolására nagyobb az esély.

Lesznek persze távozók is. Köztük lehet Dembélé, akit megtartana a klub, de nem akar évi 40 milliót fizetni neki – őrültség lenne ekkora fizetést adni egy olyan játékosnak, aki többet volt sérült, mint amennyit játszott. A jó képességű, de Katalóniában leszerepelt Coutinho visszakerülhet Angliába. A szintén jó, de nem eléggé meggyőző Dest átadólistán van. Umtiti pedig mehet, amerre lát. A Barca aranycsapatának néhány oszlopos tagja még aktív, de lassan kiöregszik: Jordi Alba 32 éves, Busquets 33, Piqué 34, a most visszatért Dani Alves pedig 38 – ők már nem lesznek főszereplők. Miként a sokkal fiatalabb, de pótolható Lenglet, Braithwaite, az eleve kölcsönbe kapott Yusuf Demir vagy az epizodistának (se nagyon) számító Luuk de Jong sem. Könnyen lehet, hogy Riqui Piug is megmarad örök ígéretnek.

Az európai topligákban a Barcelona játszatta idén ősszel a legtöbb fiatalt – kényszerből, de ez még előnyére válhat. Gyakorlatilag egy komplett kezdőcsapatot ki tud állítani U23-as fiatalokból, akik most még nem érik el a Real Madrid szintjét, de egy-két év alatt nagyot fordulhat a világ. Hiszen a fővárosi rivális alapcsapatában a meghatározó futbalisták közül Kroos 31 éves, Benzema 34, Modric 36, de Courtois, Casemiro, Carvajal, Isco is közel jár a harmadik X-hez.

Szilveszter után máris újraindulnak a La Liga küzdelmei. Izgalmas tavasznak nézünk elébe.

 

SOCIAL MEDIA