Ezek 2022 legnépszerűbb karácsonyi tematikájú ruhadarabjai és legáhítottabb ajándékai

Hírek

A jellegzetes karácsonyi tematikájú ruhadarabok viselése az elmúlt években nem csak külföldön vált az ünnepi kultúra részévé. A GLAMI divatkereső ajándékozási szokásokat vizsgáló felmérése szerint a magyarok 33%-a már rendelkezik valamilyen különleges karácsonyi alkalomra vásárolt ruhadarabbal, 25% pedig ugyan még nem vásárolt ilyet, de szívesen megtenné.

 

A divatcikk kereső ünnepi ajándékozási szokásokkal foglalkozó Fashion (Re)search felmérése szerint magyarok 58%-a vagy már rendelkezik valamilyen különleges karácsonyi alkalomra vásárolt ruhadarabbal (33%), vagy szívesen vásárolna ilyet (25%). A felmérés szerint népszerűségi toplista első három helyén a karácsonyi pulóver (70%), a karácsonyi zokni (63%), és a karácsonyi póló (39%) foglal helyet.

A kutatás arra is rákérdez, hogy milyen ruházatot viselünk leginkább az ünnepek alatt. Karácsonykor és szilveszterkor a megkérdezettek 50%-a részesíti előnyben az elegáns öltözetet, 29% inkább a kényelmes otthoni ruhákat, például pizsamát és a puha pulóvereket preferálja, 15% azt vesz fel, ami a keze ügyébe kerül, 3% pedig a vicces party jelmezeket is kedveli.

A kutatás megállapítja, hogy az egyik leggyakrabban ajándékozott divatcikk a zokni: 45% rendszeresen kap karácsonyra egy vagy több párral. A válaszadók 58%-a nyilatkozott úgy, hogy egy új zokni mindig jól jön, 33%-nak viszont elege van a karácsonyi zoknikból és jobban örülne valami másnak.

A fogyasztók 26%-a készít karácsonyi kívánságlistát, hogy megkönnyítése családtagjai és barátai dolgát. Másik 65% ugyanakkor nem készít ilyen listát, mert vagy inkább a meglepetéseket szeretik (55%), vagy nem tudják pontosan mit szeretnének (18%,), illetve vannak, akik tudatosan nem akarják ezzel megkönnyíteni az ajándékozók dolgát (22%).

A válaszadók 30%-a érez néha bűntudatot a karácsonyi ajándékokra elköltött pénzösszeg miatt, bár a többség úgy nyilatkozott, hogy nem érzi rosszul magát, ha szigorúan tartja magát a költségvetéshez (44%), valamint további 26%-nak az sem okoz gondot, ha sokkal többet költ mint a tervezett.

A kutatás szerint minden második emberrel előfordult már, hogy olyan ajándékot kapott, amire nem igazán volt szüksége. A legtöbben (21%) ilyen esetben is megtartja az ajándékot, 15% tovább ajándékozza, 9% pedig megpróbálja visszaküldeni az üzletbe, ahol vásárolták.

 

Fotó: freestocks/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA