Elhunyt Jean-Louis Trintignant

Hírek Kiemelt

91 éves korában elhunyt Jean-Louis Trintignant Arany Pálma- és César-díjas francia színész, A megalkuvó és A halál csöndje sztárja – írja a hvg.hu.

 

Közel hatvan évig tartó karrierje során a francia mozi legnagyobb legendái közé emelkedett. Haláláról felesége értesítette ügynökét, eszerint a 91 éves színészóriás pénteken kora reggel hunyt el dél-franciaországi otthonában.

Trintignant olyan klasszikusokban játszott főszerepet, mint az Út a túlsó partra, az Egy férfi és egy nő, vagy minden idők egyik legsikeresebb francia filmje, a Bernardo Bertolucci rendezte A megalkuvó.

Alakításai nyomán hamar a legnagyobb színészek közé emelték, 1969-ben a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakításnak járó Arany Pálma díjat.

Az elismerés után számos olasz filmben játszott főszerepet, rendezte például Valerio Zurini is a Tatárpuszta című háborús drámában (Vittorio Gassmannal és Giuliano Gemmával), Dino Risi az Előzésben (a nyitóképen), sőt még olasz spagettiwesternben is játszott, ez a Sergio Corbucci rendezte A halál csöndje volt, amely ugyan vitatott alkotás – Trintignant főhősként alulmarad az Klaus Kinski alakította antagonistával szemben – , de sokan a filmtörténet leghíresebb alkotásai között tartják számon.

A Tűzvonalban című filmben Nick Nolte és Gene Hackman oldalán jelent meg, rendezte François Truffaut a Végre Vasárnap! című krimiben, sőt, 1984-ben Szabó László is, amikor Gion Nándor Sortűz egy fekete bivalyért című regényét vitte vászonra francia-magyar koprodukcióban, itt Kállai Ferenc és Jean Rochefort voltak a partnerei.

1994-ben játszott Krzysztof Kieślowski utolsó rendezésében, a Három szín: piros című drámában is, ez az alakítás César-díjat hozott számára, a film pedig több Oscar-díj jelölést kapott.

2003-ban együtt játszott leányával, Marie-val a Janis és John című vígjátékban, ezután érte élete legnagyobb tragédiája, amikor leányát úgy megütötte annak élettársa, Bertrand Cantat, a Noir Désir nevű francia rockegyüttes énekese, hogy kómába esett, és meghalt. Trintignan az utóbbi években leginkább unokáival foglalkozott – írják.

 

Fotó: IMDb

 

SOCIAL MEDIA