Együtt fejleszt félvezetőket a Toyota és a Denso

Hírek Kiemelt

A modern autóiparban használt technológiák, rendszerek és alkatrészek globális piacvezető beszállítójaként a DENSO a világ vezető autógyártóit, köztük a világ leginnovatívabb és legzöldebb autógyártóját, a Toyotát látja el termékeivel, amely egyébiránt 33,3%-os tulajdonrésszel rendelkezik az autóipari beszállítóban. A Toyota és a DENSO most a jövő mobilitását célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenység felgyorsítása érdekében egy közös vállalat létrehozása mellett döntött. Az új vállalat fő profilja a következő generációs járművekben alkalmazandó félvezetők fejlesztése lesz, amelyek fontos szerepet kapnak az autóipar jövője, a CASE (csatlakoztatott, autonóm, megosztott, elektromos) szempontjai szerint épülő autókban.

Az autóipari erőátvitel-vezérlő, elektronikai, hőszabályozó, információs és biztonsági (intelligens közlekedési) rendszerek, valamint a mikromotorok (ablaktörlő, elektromos ablak és ülés, stb.)  vezető fejlesztőjeként ismert  DENSO és a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota megállapodtak egy vegyesvállalat (51%-os DENSO és 49%-os Toyota tulajdoni hányaddal) létrehozásáról a következő generációs, járművekben alkalmazandó félvezetőkkel kapcsolatos, kutatási és fejlesztési tevékenységre. A két vállalat a részletek kidolgozását követően 2020 áprilisában kívánja megalapítani az új céget.  Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben alkalmaznak elektronikus vezérlési rendszereket a járművekben, emellett növekszik a járművekbe épített félvezetők száma is, miközben folyamatosan javul ezek teljesítménye. A biztonságos és fenntartható jövőbeni mobilitás kialakítása érdekében olyan új generációs félvezetőket kell kifejleszteni, amelyek szerves részét alkotják majd a CASE (csatlakoztatott, autonóm, megosztott, elektromos) technológiai innovációknak.

Összefogott a jövő zöld és biztonságos autói iránt leginkább elkötelezett két vállalat

Ahogyan az autógyártók között a Toyota, és az autóipari beszállítók között a DENSO számít a fenntartható fejlődés, és az autóipar környezeti lábnyomának csökkentése iránt leginkább elkötelezett vállalatnak, egyben a jövőbeni mobilitás vezető fejlesztőjének. A DENSO és a Toyota egyaránt célul tűzte ki az autópiar CO2-kibocsátásának és a közlekedési balesetek számának zéróra csökkentését. Éppen ezért 2018 júniusában a két vállalat megállapodott arról, hogy az elektronikai alkatrészek gyártásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a DENSO-nál vonják össze. E megállapodás alapján a két vállalat egy gyors és versenyképes gyártási, illetve fejlesztési rendszer kialakításán dolgozik

A jövő autóihoz elengedhetetlen alkatrészek és részegységek közös fejlesztése a cél

A DENSO úgy döntött, hogy új céget hoz létre a járművekbe építendő félvezetőkkel kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységre.  A DENSO elfogadta a Toyota által az új vállalat létrehozásához felajánlott tőkét, hogy teljes egészében kihasználhassák a Toyota mobilitási tapasztalatait.  Az új cégbe történő tőkebefektetés révén a Toyota további technológiai innovációkat tud majd létrehozni, mivel a mobilitási szolgáltatások és járművek tervezésének első szakaszától rendelkezésére állnak a legmodernebb félvezető technológiák.  Az új vállalat feladata lesz a következő generációs félvezetők alapvető szerkezetével és feldolgozási eljárásaival kapcsolatos kutatás, az elektromos hajtású járművek energiaellátó moduljaiban alkalmazott elektronikai alkatrészek fejlesztése, illetve az önvezető járművekben alkalmazott környezetfigyelő érzékelők félvezetőinek fejlesztése.

SOCIAL MEDIA