EauMega 2022: napirenden a 10 milliósnál nagyobb megapoliszok vízügyi problémái

Hírek Kiemelt

Az UNESCO megavárosokkal és a globális változásokkal foglalkozó második nemzetközi konferenciáját, a EauMega 2022-t szervezi januárban Párizsban, melynek együttműködő partnere a Xylem globális víztechnológiai vállalat lesz. A konferencia többek között a 10 millió lakosnál nagyobb megapoliszok vízügyi kihívásaira keresi majd a válaszokat.

 

Az online konferencián tudósok, politikai döntéshozók, üzemeltetők és a civil társadalom találkozik, hogy a megavárosok és lakosaik vízellátásának kihívásaival foglalkozzanak. A cél, hogy áttekintést adjon a megavárosok előtt álló vízügyi kihívásokról és megoldásokról, amelyeket az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére használnak, erősítse a tudomány és a politika szereplői közötti párbeszédet helyi szinten, és aktiválja a 2015-ös COP21 konferencián javasolt Megavárosi Víz- és Éghajlatügyi Szövetség (MAWAC) együttműködési platformját.

 “A biztonságos vízhez és szennyvízelvezetéshez való hozzáférés a 10 millió lakosúnál nagyobb városok számára komoly kihívást jelent – mondta Hayati Yarkadas, a Xylem vízügyi infrastruktúráért felelős elnöke. – A városok ellenálló képességének növelése az egyik legösszetettebb kihívás, amellyel az állami vezetők szembesülnek, és a Xylem ezt kívánja biztosítani azáltal, hogy segíti a közösségeket az éghajlatváltozás és az urbanizáció hatásainak előrejelzésében, az azokra való felkészülésben és a reagálásban. Rendkívül fontos, hogy továbbra is ilyen platformokat rendezzünk, hogy elősegítsük az értékes legjobb gyakorlatok cseréjét, hogy megóvjuk bolygónkat a jövő generációi számára”.

„Az UNESCO globális konzultációt indít a megavárosok érintett felei között a vízzel és az éghajlattal kapcsolatos együttműködési lehetőségekről. Örülünk, hogy a Xylem idén kulcsfontosságú közreműködőként támogatja a vízről szóló párbeszédet, és segít abban, hogy a megavárosok tanulhassanak egymás tapasztalataiból, megosszák egymással a legjobb gyakorlatokat, partnerséget alakíthassanak ki a megfelelő műszaki, tudományos, pénzügyi és politikai intézményekkel, valamint megtervezhessék és megvalósíthassák egyéni válaszaikat az éghajlatváltozás kihívásaira” – mondta Abou Amani, az UNESCO Kormányközi Hidrológiai Programjának (IHP) titkára, a vízügyi tudományok osztályának igazgatója.

Az EauMega 2022-t 2022. január 11-14. között rendezik az UNESCO párizsi székhelyén.

 

Fotó: Daniel Sinoca, Unsplash

 

SOCIAL MEDIA