Deepfake – az új képmás?

Tejszínhub

Már elérhető az RTL+ előfizetői számára az Egy másik test című dokumentumfilm. A deepfake videók okozta károkat bemutató alkotás az On The Spot ajánlásával érkezett az RTL streaming platformjára. 

 

A világhálón 3000-nél is több weboldal található, amely deepfake videó tartalmak terjesztésére jött létre. E tartalmak száma félévente a duplájára növekszik és 2024-ben meghaladhatja az 5 milliót. A deepfake videók 90 százaléka olyan pornófelvétel, amely nem a benne szereplő nők beleegyezésével készült. Bár a deepfake videók nem valódiak, hatásuk nagyon is valós.

Az Egy másik test készítői – Sophie Compton és Reuben Hamlyn – a deepfake 2017-es első megjelenése óta figyelemmel kísérik a jelenség fejlődését és hatásait. Látták, hogy miként lettek a kezdetleges próbálkozásokból mostanra megkülönböztethetetlenül valósághű videók. Felismerték, hogy a deepfake-et a nők elleni erőszak legújabb eszközeként megszégyenítésre és elhallgattatásra használják fel.

A 80 perces dokumentumfilm főszereplője, Taylor is megdöbbenve tapasztalta, hogy az ő képmását is felhasználta valaki egy ilyen tartalom létrehozásához. Mi lesz, ha a barátai, tanárai vagy leendő főnökei is látni fogják a felvételt? Hogyan érvényesítheti a jogait és tisztázhatja magát ilyen helyzetben egy fiatal és kiszolgáltatott lány?

Az Egy másik test június 18-tól érhető el az RTL+ előfizetői számára.

Bővebb információ az RTL+ szolgáltatásról és előfizetésről:

www.rtlplusz.hu

https://rtl.hu/rtlplusz/csomagok

 

SOCIAL MEDIA